Fotografija: Predstavljanje knjige Davora Ambroša "Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja"/ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Predstavljanje knjige Davora Ambroša "Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja"/ Foto: Predrag Uskoković

Predstavljena knjiga Davora Ambroša "Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja"

Knjiga je kronološki podijeljena u tri djela, a između ostalog, u njoj je opisano kako je zapravo sokolski pokret utjecao na kompletan društveni život u gradu, istaknula je Mira Barberić



U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Daruvaru te Grada Daruvara u petak je u Društveno-kulturnom centru održana je promocija knjige Davora Ambroša "Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja".

Daruvarski Ogranak izdavač je knjige, dok je njihova predsjednica Mira Barberić bila zaduženja za njeno uređenje. 

Kniga u tri dijela

- Knjiga je kronološki podijeljena u tri djela, a između ostalog, u njoj je opisano kako je zapravo sokolski pokret utjecao na kompletan društveni život u gradu. Tako se primjerice govori o svim sekcijama koje su osnivane unutar Hrvatskog sokolskog društva, poput kazališne grupe, pjevačkog zbora, ženske skupe, ali i brojnih sportskih skupina. Također, pažnja je posvećena i brojnim osobama bitnim za djelovanje ovog društva, poput Matka Latkovića, koji je jedno vrijeme i živio u Daruvaru, istaknula je Mira Barberić.

Sudjelovao je veliki broj zainteresiranih građana/ Foto: Predrag Uskoković
Sudjelovao je veliki broj zainteresiranih građana/ Foto: Predrag Uskoković

U svom izlaganju, urednica knjige "Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja", zahvalila se svima koji su financijski potpomogli izdavanje knjige, a posebno Gradu Daruvaru. Također, dodala je i to da je Matica hrvatska na Glavnoj skupštini Ogranku Matice hrvatske u Daruvaru dodijelila Srebrenu povelju za izdavanje navedene knjige, što dokazuje njenu vrijednost.

Nadalje, dogradonačelnica Vanda Cegledi je u svojem obraćanju izrazila zadovoljstvo što je prepoznata kvaliteta knjige čije izdavanje su potpomogli i izrazila namjeru i nadalje podupirati izdavačku djelatnost u gradu Daruvaru.

Nakon uvodnog dijela, nastupili su učenici II. razreda Glazbene škole Brune Bjelinskog Sebastijan Ružička i Filip Radić koje su uvježbali njihovi mentori Spomenka Bogeljić i Vedran Verić.

Mladi glazbenici uveličali su program/ Foto: Predrag Uskoković
Mladi glazbenici uveličali su program/ Foto: Predrag Uskoković

Program su dodatno uveličali pripadnici Sokolske garde Povijesnog športskog društva Hrvatski sokol iz Vinkovaca, koji su u sokolskim odorama dočekali posjetitelje, a tijekom cijele promocije držali su počasnu stražu. 

Pripadnici Sokolske garde Povijesnog športskog društva Hrvatski sokol iz Vinkovaca: Predrag Uskoković
Pripadnici Sokolske garde Povijesnog športskog društva Hrvatski sokol iz Vinkovaca: Predrag Uskoković

U nastavku je jedan od recenzenata knjige dr. sc. Vjenceslav Herout govorio o povijesnim prilikama koje su prethodile sokolskom pokretu i o samom razvoju sokolskog pokreta na našem području i osnivanju prvog Hrvatskog sokola u Daruvaru prije točno 115 godina, a autor Davor Ambroš objasnio je kako se zainteresirao za sokolski pokret, kako je odlučio napisati knjigu, na koji način je pronalazio podatke te predstavio sadržaj knjige.

Učenici 1. a razreda Gimnazije kao demonstratori/ Foto: Predrag Uskoković
Učenici 1. a razreda Gimnazije kao demonstratori/ Foto: Predrag Uskoković

Profesor daruvarske Gimnazije Emir Sulik, u svojem je izlaganju objasnio način vježbanja u sokolskim društvima nekada, ali i kako se vježba sada te je usporedio značaj sporta u društvu nekada i danas, dok su učenici 1. a razreda Gimnazije Sven Šilobodec, Noa Rukavina, Petar Konjević, Bruno Stanić i Sven Sulik demonstrirali su moderne vježbe.

Jedino aktivno sokolsko društvo

Gospodin Željko Iveljić, dopredsjednik Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci i član Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima upoznao je prisutne da je njihovo Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol jedino aktivno sokolsko društvo koje ima Sokolsku gardu i također je istaknuo značajnu ulogu sokolskog pokreta u povijesti mnogih hrvatskih gradova.

Predstavljanje je održano u Društveno-kulturnom centru/ Foto: Predrag Uskoković
Predstavljanje je održano u Društveno-kulturnom centru/ Foto: Predrag Uskoković

Na samom kraju je Mira Barberić iznijela još neke zanimljivosti koje autor opisuje u svojoj knjizi i zahvalila svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj značajni kulturni događaj u gradu.

Inače, u neposrednoj blizi nedavno obnovljenog stadiona Sokol u Daruvar, nalazi se i zgrada bivše Žitnice, čije su prostoriji jedno određeno vrijeme za vježbanje koristili Sokolaši.