Fotografija: Miro Gavran/ Foto: Grad Čazma
Miro Gavran/ Foto: Grad Čazma

Poznati hrvatski književnik Miro Gavran gostuje u Čazmi

Književni susret s autorom, koji će tom prilikom predstaviti roman „Nekoliko ptica i jedno nebo” i zbirku „Priče o samoći", održat će se u petak, 19. studenog, u 18 sati u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara



Poznati hrvatski književnik Miro Gavran, u sklopu Godine čitanja, gostovat će večeras u Čazmi, gdje će se publici predstaviti s romanom „Nekoliko ptica i jedno nebo” te zbirkom „Priče o samoći". 

Književni susret s autorom, održat će se u petak, 19. studenog, u 18 sati u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma.

Djela ostavljaju duboki dojam

- „Nekoliko ptica i jedno nebo” priča je o dubokoj sumnji i istinskoj vjeri koja će na čitatelje ostaviti dubok dojam te će im još dugo ostati u sjećanju, „Priče o samoći" na sugestivan i koncizan način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji će se junaci krišom zavući pod kožu čitatelja, kazali su kratko o djelima iz čazmanske Knjižnice.

Inače, Miro Gavran hrvatski je suvremeni romanopisac, pripovjedač, dramatičar i pisac za mlade. Prema njegovim komedijama i dramama nastalo je preko 300 kazališnih predstava koje je pogledalo više od tri milijuna ljudi. 2014. godine postaje član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i član Ruske akademije književnosti. Dobitnik je velikog broj književnih i znanstvenih nagrada u zemlji i inozemstvu, a njegova djela su prevedena na više od 30 jezika.

Ulazak s Covid potvrdama

Godine 1999. dobio je nagradu Central European Time koja se za cjelokupan opus dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima. 2003. godine je nagrađen Europskim krugom, nagradom koja se dodjeljuje za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Četiri puta je dobio nagradu za dramsko djelo Marin Držić, Hrvatskog ministarstva kulture. Za roman “Kafkin prijatelj” dodijeljena mu je Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2016. godine je dobio nagradu Mato Lovrak za djelo “Ljeto za pamćenje”.

Podsjetimo, za ulazak u Gradsku knjižnicu Slavka Kolara u Čazmi prema Odluci Stožera civilne zaštite RH potrebna je važeća EU digitalna COVID potvrda (koja se izdaje cijepljenima, preboljelima ili testiranima). Ova odluka ne odnosi se na osobe mlađe od 16 godina.