Fotografija: Ova cjelovečernja plesna predstava koja u nedjelju stižu u Bjelovar oduševila je publiku u brojnim hrvatskim gradovima/Foto: CUK Bjelovar
Galerija
Ova cjelovečernja plesna predstava koja u nedjelju stižu u Bjelovar oduševila je publiku u brojnim hrvatskim gradovima/Foto: CUK Bjelovar

Plesni spektakl Bella ciao večeras u bjelovarskom Domu kulture

Iz različitosti tijela i osobnih ekspresija nepredvidivim koreografskim prevratima izvođači pred publikom i uz nju, grade prostor zajedništva, podrške i osobne slobode



BJELOVAR - Večeras se u bjelovarskom Domu kulture održava predstava koju, kako nam kažu iz Centra za cjeloživotno učenje i kulturu, naprosto ne smijete propustiti. Riječ je o cjelovečernjoj plesnoj predstavi Bella Ciao. Dinamičnu, provokativnu, duhovitu i emocionalno nabijenu predstavu izvodi inkluzivni plesni kolektiv Divert. Riječ je inkluzivnom plesnom kolektivu, a spomenuta plesna predstava Bella Ciao održat će se danas, u nedjelju, 7. studenog s početkom u 18 sati u Domu kulture. Ulaznice po cijeni od 30 kuna (parter) i 40 kuna (balkon) mogu se kupiti sat vremena prije početka predstave ispred Doma kulture.

Autorica Silvija Marchig

Spomenimo kako je Predstava Bella Ciao nastala je suradnjom Divertovih plesačica i plesača s autoricom Silvijom Marchig.

Ova dinamična predstava okuplja iznimnu sedmeročlanu izvođačku ekipu. Iz različitosti tijela i osobnih ekspresija nepredvidivim koreografskim prevratima oni pred publikom i uz nju, grade prostor zajedništva, podrške i osobne slobode. U predstavi sudjeluju Josipa Lukinović, Helvecia Sekulić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Ognjen Vučinić, Marijan Pajvot i Nikola Orešković.

Ne propustite pravi plesni spektakl u bjelovarskom Domu kulture/Foto: CUK Bjelovar
Ne propustite pravi plesni spektakl u bjelovarskom Domu kulture/Foto: CUK Bjelovar

Predstava Bella Ciao je na zadovoljstvo široke publike do sada igrala u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Kninu, a uz Bjelovar najavljuju se i izvedbe ponovno u Zagrebu i Osijeku.

Odnosi među ljudima

Inače, Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu ove predstave kao simbol otpora bilo kojim opresivnim ideologijama koje sputavaju slobodu tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili su mjesta na kojima se mogu otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bi kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, a na koncu i publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.