Fotografija: 15. večer nacionalnih manjina održat će se iduće subote/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
15. večer nacionalnih manjina održat će se iduće subote/ Foto: Grad Bjelovar

Pjesme, plesove i gastronomske delicije u Bjelovaru će predstaviti 10 nacionalnih manjina

U ovih 15 godina ukupno je nastupilo 180 KUD-ova te preko 5000 izvođača, kaže Miruška Lončar



Pjesme, plesove i običaje te gastronomske delicije na ovogodišnjoj 15. Večeri nacionalnih manjina predstavit će deset nacionalnih manjine, a nastupi će i gosti iz Sjeverne Makedonije i Albanije, čulo se na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je rečeno, ovogodišnja priredba održat će se u subotu, 25. studenog u Dvorani europskih prvaka, s početkom u 19 sati, a organizator je Češka obec Bjelovar.

Potpora Grada i Županije

- Ovu priredbu zdušno podupire i Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija. Jedinstvena je to manifestacija u našoj zemlji koja za cilj ima da manjine pokažu da svi zajedno možemo živjeti i raditi za boljitak grada i županije. Doista smo ponosni na ovu manifestaciju, a grad će za njeno održavanje izdvojiti 10 tisuća eura, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Čast i zadovoljstvo što i Županija sudjeluje u organizaciji iskazao je i župan Marko Marušić.

Manifestaciju podupiru Grad, Županije i Vijeće nacionalnih manjina/ Foto: Grad Bjelovar
Manifestaciju podupiru Grad, Županije i Vijeće nacionalnih manjina/ Foto: Grad Bjelovar

- Večer nacionalnih manjina izrasla je u prepoznatljivu manifestaciju, što je sjajna promocija za grad i županiju. Na području naše županije živi 21 od 22 nacionalne manjine te sam ponosan što smo mi dobar primjer suradnje s manjinama. U ovoj godini za financiranje rada Vijeća nacionalnih manjina osigurali smo nešto više od 46 tisuća eura, a za aktivnosti manjinskih udruga gotovo 60 tisuća eura, poručio je župan Marušić i pozvao sve u Dvoranu europskih prvaka.

"Europa u malom"

Manifestaciju je podržao i saborski zastupnik Vladimir Bilek.

- Savjet za nacionalne manjina Vlade Republike Hrvatske od prve manifestacije je pokrovitelj Večeri nacionalnih manjina. Zahvaljujem se na potpori i pomoći i županu i gradonačelniku, kao i Češkoj obeci Bjelovar. Pokazali su da jedna mala udruga s dobrom potporom možemo ostvariti itekako uspješnu državnu smotru, kazao je Bilek.

Plakat/ Foto: Češka obec Bjelovar
Plakat/ Foto: Češka obec Bjelovar

Predsjednica Češke obeci Bjelovar Miruška Lončar podsjetila je da je manifestacija krenula po uzoru na Kulturnom stvaralaštvu nacionalnih manjina u Zagrebu.

- Zbilja nam je bilo lijepo tamo te smo odlučili i sami napraviti manifestaciju. Počeli smo s pet društava i 80 izvođača u Domu kulture, koja nam je uskoro postala mala te smo prešli u Dvoranu europskih prvaka. U ovih 15 godina ukupno je nastupilo 180 KUD-ova te preko 5000 izvođača. Odnosno, po večeri imamo od 300 do 400 izvođača, a imali smo i goste iz čak sedam zemalja. Upravo zbog toga možemo reći da je ova manifestacija zapravo Europa u malome, zaključila je Miruška Lončar te se zahvalila svima za pokroviteljstvu i potporama. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!