Fotografija: Cilj je predstaviti tradicije Uskrsa u zemljama članicama Europske unije/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Cilj je predstaviti tradicije Uskrsa u zemljama članicama Europske unije/ Foto: Grad Bjelovar

Pisanice iz EU stižu u Bjelovar, muzej priprema niz iznenađenja

Svaki prikazani eksponat, bilo da je riječ o suvremenom ili starom, zapravo je zasebna priča vezana upravo za državu koju predstavlja, rekla je autorice Marijane Dragičević



Ovogodišnja manifestacija Pisanicom do Uskrsa održat će se od 26. do 28. ožujka. Iako se zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u Gradskoj upravi još uvijek ne žele zaletavati s najavom programa, doznali smo da se ove godine sprema i jedna novost. Naime, u organizaciji Gradskog muzeja Bjelovar, a u sklopu manifestacije održat će se izložba pod nazivom Uskrs u Europskoj uniji. 

Detalj s prošlogodišnje manifestacije obilježavanja tradicija Uskrsa/Foto: Grad Bjelovar
Detalj s prošlogodišnje manifestacije obilježavanja tradicija Uskrsa/Foto: Grad Bjelovar

- Cilj nam je predstaviti tradicije Uskrsa u svim zemljama članicama Europske unije s jednim ili više predmeta. Otprilike polovicu zemalja predstavljat će njihove pisanice, dok će drugu polovicu predstavljati raznoliki predmeti vezani za Uskrs, za koje želimo da ostanu iznenađenje posjetiteljima. U pripremi izložbe pomoglo nam je deset veleposlanstava, dok smo ostale eksponate prikupili u suradnji s institutima, muzejima te udrugama preostalih zemalja, otkrila nam je Marijana Dragičević, autorica izložbe te kustosica Gradskog muzeja Bjelovar.

Nahstarija pisanica

Izložba će biti otvorena prvog dana manifestacije, odnosno 26. ožujka, a posjetitelji će u njoj moći uživati sve do 9. travnja u Galeriji Nasta Rojc, u sklopu bjelovarskog Muzeja. Prema riječima autorice Marijane Dragičević, svaki prikazani eksponat, bilo da je riječ o suvremenom ili starom, zapravo je zasebna priča vezana upravo za državu koju predstavlja. Također, sve će biti praćeno i tekstovima koji pobliže opisuju predmete, ali i običaje tih država. Ideja za ovu izložbu nastala je po uzoru na katalog Hrvatskog restauratorskog zavoda.

- Nakon što nam je prošle godine zbog korone otkazan znanstveni skup na temu najstarijih europskih pisanica, gledala sam katalog izrađen za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, koji mi se jako svidio i sinula mi je ideja da napravimo izložbu u kojoj bi zastupili sve zemlje članice - kazala je Dragičević te dodala da će izložba imati oko pedeset eksponata.

Marijana Dragičević, autorica izložbe te kustosica Gradskog muzeja Bjelovar/Foto: Deni Marčinković
Marijana Dragičević, autorica izložbe te kustosica Gradskog muzeja Bjelovar/Foto: Deni Marčinković

Sama manifestacija, kao i izložba Uskrs u Europskoj uniji, inspirirana je najstarijom hrvatskom pisanicom,  koja datira iz 15. stoljeća, a pronađena je na bjelovarskom području, točnije na lokalitetu Gudovac-Gradina. Najstariju hrvatsku pisanicu, koja je ujedno i jedna od najstarijih u Europi, građani mogu vidjeti Gradskom muzeju Bjelovar, gdje se ona i čuva u sklopu stalnoga muzejskog postava.

Zabava za mališane

Podsjetimo, Pisanicom do Uskrsa najmlađa je manifestacija Grada Bjelovara, nastala u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Manifestacija se održava u samom središtu grada, na korzu i u parku, a počinje uglavnom tjedan prije Uskrsa.

U sklopu manifestacije, između ostalog, organizira se i Potraga za pisanicama na otvorenom u središtu grada. Zanimljiv je to običaj kojega su od davnina njegovali stariji kako bi zabavili djecu. Uz očuvanje tradicije, u Potrazi za pisanicama upravo je naglasak na zabavi. Za vrijeme potrage mališane zabavljaju kostimirani djelatnici Bjelovarskoga kazališta odjeveni u kostime zečeva, pilića, pijetlova, pisanica i slično. Najbolji u Potrazi, odnosno oni s najviše pronađenih pisanica, dobivaju darove.

Hoće li Potraga za pisanicom, kao i brojna druga događanja u sklopu manifestaciji biti održana, ovisit će o epidemiološkim mjerama. Međutim, ono što je sigurno je to da će se izložba Uskrs u Europskoj uniji svakako održati. 

U sklopu manifestacije Pisanicom do Uskrsa održat će se izložba Uskrs u Europskoj uniji/Foto: Grad Bjelovar
U sklopu manifestacije Pisanicom do Uskrsa održat će se izložba Uskrs u Europskoj uniji/Foto: Grad Bjelovar

Svaki prikazani eksponat bit će zasebna priča vezana za državu koju predstavlja/Foto: Grad Bjelovar
Svaki prikazani eksponat bit će zasebna priča vezana za državu koju predstavlja/Foto: Grad Bjelovar

Svaki eksponat bit će posebna priča/Foto: Grad Bjelovar
Svaki eksponat bit će posebna priča/Foto: Grad Bjelovar