Fotografija: Promocija romana "Svjedok" Danijela Špelića održala se sinoć u vijećnici kurije Janković/Foto: Pakrački list
Galerija
Promocija romana "Svjedok" Danijela Špelića održala se sinoć u vijećnici kurije Janković/Foto: Pakrački list

Pakračanin Danijel Špelić promovirao svoj osmi roman

Roman "Svjedok" svojevrstan je nastavak prošlog Špelićevog romana "Nestala" u kojem se prati nova avantura privatnog istražitelja Lukasa Huma u fiktivnom gradu Trenkovcu



Tri mjeseca nakon izlaska iz tiska, roman „Svjedok“ autora Danijela Špelića, svoju pakračku promociju, koju su u sklopu programa Pakračkog ljeta organizirali gradska knjižnica i muzej, imao je u vijećnici kurije Janković, piše Pakrački list.

Nova avantura

Osmi je to roman iz pera ovog Pakračanina kojim je ujedno zaokružio dva desetljeća autorske karijere.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

„Svjedok“ je svojevrstan nastavak prošlog romana „Nestala“ u kojem se prati nova avantura privatnog istražitelja Lukasa Huma u fiktivnom gradu Trenkovcu. „Kada mlada spisateljica nestane bez traga, glavni junak pronaći će se u potrazi kako za mladom djevojkom, tako i za odgovorima na nikada odgovorena pitanja. Neka od njih imaju veze i s posljednjim danima Domovinskog rata, neka sa sadašnjošću, ali sva su podjednako opasna i iza njih stoje ljudi spremni na sve da neke tajne ostanu zauvijek skrivene“, naveo je u opisu novog romana Špelić, koji nadahnuće za svoje radove pronalazi u ulicama Pakraca, ali i u stvarnim događajima iz pakračke povijesti.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Ovaj kriminalistički roman na 259 stranica, kojeg je izdala Naklada Bošković iz Splita, već pronalazi put do čitatelja pa je tako na rang listi najčitanijih domaćih romana ovog mjeseca zauzeo deveto mjesto. Autor popularnost svojih posljednjih romana tumači time da čitatelji vole promjene. „Radnje većine domaćih krimića događaju se u Zagrebu, i kad naiđe nešto novo, drugačije, primjerice mali gradić u Slavoniji, ljude to zainteresira“, rekao je Špelić i dodao da unatoč dobroj čitanosti, u Hrvatskoj žanrovski pisci od pisanja knjiga nažalost ne mogu živjeti, pogotovo ako nisu provjereno, poznato ime.

Zaljubljenik u filmsku umjetnost

Kao amaterski zaljubljenik u filmsku umjetnost Danijel je dugo godina na svom blogu pisao amaterske recenzije filmova, na različitim portalima piše kolumne posvećene filmskoj povijesti i književne osvrte, a napisao je i scenarij za dugometražni igrani film. Po njegovom prvom romanu „Vidio sam kako umireš“ Hrvatski radio je napravio radio-dramu, a završeno je i snimanje filma „Vikend“, nastalog po motivima romana „Uljezi“, koji se trenutno nalazi u post-produkciji i najizglednije je da će se prikazivati na filmskim festivalima u inozemstvu.

U sinoćnjem predstavljanju knjige sudjelovala je i spisateljica Renata Glogoški Pavoković koja je pročitala nekoliko ulomaka iz knjige kako bi pobliže prikazala glavnog lika Lukasa Huma, ali i njegov humor kojim je prožet ovaj roman.

„Do neke iduće promocije, možda i trećeg nastavka iz ove serije, nadam se da ćete ući u Danijelov svijet i da ćete pročitati što više njegovih romana“, rekla je na kraju Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke knjižnice na čijim se policama može pronaći „Svjedok“, ali i većina ranijih ostvarenja ovog uspješnog pakračkog pisca, piše Pakrački list.