Fotografija: Okus ljubavi pogledajte u utorak 5. 3. u 20 sati/Foto: POU Daruvar
Okus ljubavi pogledajte u utorak 5. 3. u 20 sati/Foto: POU Daruvar

Ovog se tjedna u Daruvaru ženama u čast prikazuju tri sjajna filma i hit predstava

Impresivan dokumentarni film “Voljeti Patriciju Highsmith” prikazuje se 6. ožujka u 20 sati, a Kino mreža osigurala je potpuno besplatnu projekciju



Ove godine Kino mreža slavi 10. rođendan, a program "Ženijalni dani" proslavlja 10 godina prikazivanja sjajnih ženskih filmova u ožujku, te postaje “Ženijalni tjedan”. Osim toga, program je obogaćen i novim potprogramom “Doku-dan”, kao i filmovima koji se prikazuju i u sklopu Mjeseca Frankofonije, a u suradnji s Francuskim Institutom.

U “Ženijalnom tjednu” ove godine sudjeluje čak 30 nezavisnih kina, a među njima je i daruvarsko. Gledateljice i gledatelji moći će dakle, vidjeti  filmske naslove kojima su u fokusu, naravno, žene.

U sklopu Mjeseca Frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom na programu je romantična drama “Okus ljubavi”. Film je francuski kandidat za Oscara 2024., i dobitnik nagrade za najbolju režiju na Cannes Film Festivalu. Film "Okus ljubavi" smješten u Francusku 1885., priča je o Eugenie, vrhunskoj kuharici, i njezinu poslodavcu, gurmanu Dodinu, čija se profesionalna suradnja pretvara u romantičnu vezu.

Njihova ljubav kroz gastronomiju dovodi do izvanrednih jela koja zadivljuju kuharski svijet. Unatoč njihovoj vezi, Eugenie teži za slobodom, ne želeći brak, što potiče Dodina na neočekivan potez: počinje kuhati za nju.

Film je u programu daruvarskog kina u utorak 5. ožujka u 20 sati.

Dokumentarac o ikoni umjetnosti

Dokumentarni film “Voljeti Patriciju Highsmith” prikazivat će se 6. ožujka u desetak kina diljem Hrvatske, u Daruvaru u 20 sati, a Kino mreža osigurala je kinima koja sudjeluju potpuno besplatnu projekciju. Cilj je ovog dana promocija dokumentarnog filma i poticanje na razmišljanje o važnosti dokumentarne forme.

Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje životopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana.

Najpoznatiji su Nepoznati iz Nord-ekspresa, Talentirani gospodin Ripley i Carol. Carol, djelomično autobiografski roman, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom u Americi 1950-ih.

Na programu je i norveški film za cijelu obitelj “Kraljica plesa”(8+), ali u Daruvaru će ga pogledati samo viši osnovnoškolci Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog u organiziranoj projekciji. Film je to o dvanaestogodišnjoj Mini koja možda ne zna plesati i nema puno samopouzdanja, ali to je ne sprječava da se prijavi na audiciju za školsku plesnu skupinu. Podršku pronalazi u svojoj nekonvencionalnoj baki i najboljem prijatelju, ali tu su i skeptici. Kroz suze, smijeh i vesele ritmove, Mina će razbiti vlastite barikade i oboriti vas s nogu.

Kraljica plesa šarmantno je i toplo ostvarenje koje će vas podsjetiti na onaj poseban osjećaj kada zasvira pjesma koju obožavamo, kada se u vidokrugu pojavi osoba koja nam se sviđa ili kada na krilima vlastite upornosti i truda ostvarimo svoj san. Premijerno je prikazan na Berlinaleu.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

----------------------

U četvrtak 7. ožujka, uoči Dana žena, u 19:30 u daruvarskoj kinodvorani gostuje kazalište Scena „Gorica“ s predstavom "Žene na rubu".

Dramski tekst Gustava Otta dovodi nam na pozornicu tri suvremene žene koje život nije mazio i koje su se nebrojeno puta opekle i bile povrijeđene u svojoj potrazi za ljubavlju. U ovoj komediji susrećemo ih u tridesetim godinama života, onom ranjivom periodu kada okolina od nas očekuje mnogo a sugerira nam da je kraj (četrdesete!) blizu. Svaka od njih spas traži na drugom mjestu: jedna u naručju oženjenog muškarca koji je zavarava, druga u suicidalnom bijegu od rutine obiteljskog života, a treća u misticizmu religije. Svakoj nedostaje ono što imaju druge dvije no niti jedna to ne zna. Crnohumorno i kirurški precizno ovaj tekst secira nezahvalnu poziciju žene u suvremenom društvu.

Ponekad ta briga prelazi u paniku, ponekad u patetiku, a najčešće u smiješne pokušaje kontrole. Dragan, suprug i otac, potpuno drugačije doživljava praznu kuću, vidjevši u tome mogućnost konačno se posvetiti sebi, supruzi i svim stvarima i hobijima koje je odlagao. Uviđajući jedno kod drugog drugačiji doživljaj, međusobno se optužuju i suštinski ne razumiju. Čak i kad su fizički zajedno, nisu prisutni u zajedništvu. Suprugova nastojanja da se zbliže i zajednički provode aktivnosti Nada odbija pravdajući se uvijek brigom za djecu. Novonastali nesklad pokušat će u niski smiješnih i tužnih situacija prevladati i dovesti sebe u neki novi supružnički balans, otpuštajući polako (a majka i nevoljko i uplašeno) djecu da žive svoje ispunjene i samostalne živote.

Predstava je rasprodana u pet dana! (Pretprodaja je krenula prošli ponedjeljak).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!