Fotografija: Centralno blatno kupalište u daruvarskom lječilišnom perivoju/Foto: Daruvarske toplice
Galerija
Centralno blatno kupalište u daruvarskom lječilišnom perivoju/Foto: Daruvarske toplice

NOĆ MUZEJA: "Središte Daruvara večeras postaje muzej, senzacija je otvaranje Blatnog kupališta"

Od termalne vode i ginkga, također dvaju simbola "grada vode", od 19:30 spravljat će se u parku ukusan čaj za građane. Tako okrijepljeni i ugrijani, posjetitelji će moći nastaviti šetnju parkom



Muzeji i nova publika tema je ovogodišnje Noći muzeja, manifestacije koja se devetnaesti puta održava u cijeloj Hrvatskoj. Te večeri, naime, brojne kulturne institucije otvaraju svoja vrata građanima i to posve besplatno, što je prilika koja se ne propušta. 

Bogat program osmišljen je i u Daruvaru, pod koordinacijom Zavičajnog muzeja, a prati upravo temu nove publike pa je dio sadržaja namijenjen najmlađima. S druge strane, kako bi građane podsjetili na to da je Daruvar grad bogate kulture i povijesne baštine, ovog će petka i same gradske ulice postati muzej koji će, zahvaljujući stručnom vodstvu, ispričati brojne zanimljive priče. 

Dvorac Janković postaje Škola zmajeva

I ove su se godine u organizaciju manifestacije uključile brojne gradske ustanove. 

Tako je Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar za najmlađe osmislila program Škola zmajeva. Ne radi se tu o zmajarstvu, već o edukativnom obilasku Dvorca Janković koji će od 18 sati u jednom svom dijelu postati mjesto čarolije, zmajeva, povijesti i zanimljivih činjenica. 

Dvorac grofa Jankovića/Foto: Nikica Puhalo
Dvorac grofa Jankovića/Foto: Nikica Puhalo
Foto: Župa Presvetog Trojstva Daruvar
Foto: Župa Presvetog Trojstva Daruvar

Istovremeno, od 18-23 sata građani će moći razgledati i stalni postav Zavičajnog muzeja. 

U Julijevom parku Daruvarčane očekuje nešto što godinama nije bilo moguće vidjeti. Otvorit će se tako Centralno blatno kupalište, objekt izuzetne arhitektonske vrijednosti koji je na gotovo svim turističkim fotografijama Daruvara, a koji će se moći razgledati. 

Dvorska crkva

Od termalne vode i ginkga, također dvaju simbola "grada vode", od 19:30 spravljat će se u parku ukusan čaj za građane. Tako okrijepljeni i ugrijani, posjetitelji će moći nastaviti šetnju parkom. 

Kako je daruvarska Crkva Presvetog Trojstva u vrijeme grofa Jankovića bila dvorska crkva, ona će biti iduća postaja te će tamo zainteresirani moći doznati ponešto o arhitekturi nekadašnje dvorske kapele te njezinoj transformaciji u danas jedan od najljepših sakralnih objekata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Noć muzeja u Daruvaru/Foto: TZ Daruvar
Noć muzeja u Daruvaru/Foto: TZ Daruvar

Od 21 sat bit će moguće posjetiti i galeriju Saveza Čeha gdje će također građanima na raspolaganju biti stručno vodstvo koje će im proširiti horizonte i upoznati ih sa bogatom kulturnom i povijesnom baštinom daruvarskih Čeha. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!