Fotografija: U petak će ujedno najčitateljima biti dodijeljene nagrade i priznanja/Foto: Ivana Nobilo/CROPIX, Ivana Nobilo/CROPIX
Galerija
U petak će ujedno najčitateljima biti dodijeljene nagrade i priznanja/Foto: Ivana Nobilo/CROPIX, Ivana Nobilo/CROPIX

NOĆ KNJIGE U PAKRACU Fokus će biti na umjetnoj inteligenciji. Može li stroj postati autor?

„Hoće li umjetna inteligencija u potpuno zamijeniti čovjeka? Hoćemo li, oslanjajući se na AI, zanemariti svoje intelektualne resurse…“, odgovore na ova i slična pitanja doznajte u petak u pakračkoj knjižnici



PAKRAC – I ove godine Gradska knjižnica Pakrac uključuje se u nacionalnu manifestaciju Noć knjige koji se ovoga puta terminski "vrti" oko dvaju važnih datuma - Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).

-Program u našoj knjižnici održat će se u petak, 21. travnja, a radno vrijeme knjižnice "zagazit" će u noćnu smjenu - od 18 do 23 sata. U fokusu će biti upravo središnja tema ovogodišnje Noći knjige - umjetna inteligencija.

Stroj kao super autor

Sanjaju li roboti električne knjige? - pitanje je koje je davno postavio Philip K. Dick u svom kultnom romanu koji je poslužio i kao književni predložak filmu Blade Runner, no brojni književnici prije njega bavili su se pitanjem umjetne inteligencije i njezinu utjecaju na čovjeka i njegov svakodnevni život, udarajući tako temelje SF književnom žanru koji i danas ima svoje brojne poklonike.

Foto: Gradska knjižnica Pakrac
Foto: Gradska knjižnica Pakrac

U kontekstu čitanja i knjige, nas posebno zanima sudbina današnjeg čitatelja i knjige suočene s brojnim pitanjima koja svakodnevna upotreba umjetne inteligencije postavlja pred nas - hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što će to značiti za umjetnost, a ponajviše za književnost? Hoćemo li, previše se oslanjajući na AI, zanemariti svoje intelektualne resurse?

Nagrade za NAJ čitatelje

Upravo kako bismo odgovorili na ova, a i smislili neka nova pitanja, program smo posvetili svim generacijama, oslanjajući se na domaće kreativne i intelektualne snage, naravno, ne zaboravljajući i svoje NAJ čitatelje, kojima ćemo dodijeliti nagrade i priznanja, a uz sve to, čeka vas i mali glazbeni program iznenađenja, poručuju iz pakračke knjižnice.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!