Fotografija: Ukupno 117 pjesama predstavljeno je na manifestaciji/Foto: Mato Ćurak
Galerija
Ukupno 117 pjesama predstavljeno je na manifestaciji/Foto: Mato Ćurak

Na pjesničkoj manifestaciji u Kninu sudjelovao i bjelovarski pisac i publicist Mato Ćurak

Od 117 na natječaj pristiglih pjesama, odabrano je njih 13. Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu pod nazivom "Ne daj" ponio je književnik fra Miljenko Stojić.
Knin je danas središte Hrvatske. U taj gradić slilo se mnoštvo ljudi, a svi s jednim ciljem – kako bi se prisjetili načina na koji se došlo do slobode.

<p>Bila je ovo 21. manifestacija Stijeg slobode - Stina pradidova u Kninu/Foto: Mato Ćurak</p>

Bila je ovo 21. manifestacija Stijeg slobode - Stina pradidova u Kninu/Foto: Mato Ćurak

No, uoči današnjeg najvažnijeg i središnjeg dijela obilježavanja Dana pobjede, dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Kninu se već danima odvijaju simbolične aktivnosti koje veličaju slobodu. Jedna od njih je manifestacija Stijeg slobode  - Stina pradidova 2021. na kojoj su, uz natjecatelje, sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike iz cijeloga svijeta.

<p>Na domoljubnoj manifestaciji okupili su se brojni gosti/Foto: Mato Ćurak</p>

Na domoljubnoj manifestaciji okupili su se brojni gosti/Foto: Mato Ćurak

Bio je to 21. susret, iako mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog mjera pandemije. Odi domoljubne poezije na Kninskoj tvrđavi prisustvovao je i Mato Ćurak, bjelovarski pisac i publicist.

Brojni gosti

Na početku programa, uz organizatore Nikolu Šimića Tonina i Antu Nadomira Tadića Šutru, koji je ujedno prepoznatljivim i zanimljivim moderiranjem programa predstavio sve sudionike, prisutnima su se obratili izaslanik Grada Knina­­­­, predsjednik Gradskog vijeća Dragan Miličević, koji su pokrovitelji manifestacije i Bjelovarčanin Mato Ćurak.

<p>Mato Ćurak je održao kratak govor/Foto: Mato Ćurak</p>

Mato Ćurak je održao kratak govor/Foto: Mato Ćurak

Među brojnom publikom pozdravljeni su predsjednik udruge 1. hrvatski redarstvenik Šibensko-kninske županije, Tomislav Čolak, zamjenik načelnika Općine Kistanje, iz redova hrvatskoga naroda, Roko Antić, ravnatelj OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Knin Silvijo Norac – Kljajo, bivši zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, te dugogodišnji predsjednik “Kninfesta” Jure Zečević, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić i predsjednik udruge Lučonoše Ante Duvnjak.

Nagrada za književni doprinos

Na početku programa dodijeljena je nagrada Stijeg slobode - Stina pradidova za književni doprinos i doprinos manifestaciji pjesniku Peji Šimiću i Muzeju grada Knina – Kinska tvrđava, te je u uvodnom djelu nastupio pjesnik Ante Sikirić.

<p>Bjelovarčanin Mato Ćurak (u sredini)/Foto: Mato Ćurak</p>

Bjelovarčanin Mato Ćurak (u sredini)/Foto: Mato Ćurak

Odabrane pjesme za pjesničku manifestaciju Domoljubne poezije govorili su pjesnici Mate Buljubašić, Ilija Protuđer, Fra Miljenko Stojić, Sandra Vukušić, Bartulović Danica, Marlon Macanović i Dragica Križanac. Od 117 na natječaj prispjelih pjesama odabrano je njih 13, od kojih su u daljnje natjecanje ušli samo oni pristigli na manifestaciju. Odluku o najboljima je donijelo povjerenstvo: Nikola Šimić Tonin, (Predsjednik povjerenstva), Žaklina Kutija, Ante Gregov Jurin, Valerijo Orlić, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Joso Nekić, Miljenko Milko Dujela, dr. sc. Dragan Gligora, Davor Jašek, Mirjana Majić, Andreja Jezeršek Malta, Ante Sikirić, Goran Mrnjavac, Mićo Marić, Dražen Samardžić, Mato Ćurak, Ante Nadomir Tadić Šutra, Denis Bruketa, dr.med., spec.opće med i dr. Ivica Žuvela.

Podrška iz cijeloga svijeta

Pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike koji su nastupili kao gosti manifestacije u drugom djelu programa su: Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, Ohio, SAD), Nadica La Rosa (Kopenhagen, Danska), Suzana Tkalčić (Los Angelos, SAD), Ana Petrović ( Beč, Austrija), Pero Rotim (Innsbruck, Austrija) te Neda Rosandić Šarić (Ohio, SAD) koja je tom prigodom predstavila novu knjigu Domovina iznad svega, moj otac Mime Rosandić. Pjesnike HIL-a je predstavila književnica Anita Martinac koja je tom prigodom krasnoslovila i svoju pjesmu Vojnik u srcu, prvonagrađenu na istoj manifestaciji 2015. godine.

<p>Piscima najbolje tri pjesme uručene su nagrade/Foto: Mato Ćurak</p>

Piscima najbolje tri pjesme uručene su nagrade/Foto: Mato Ćurak

U nastavku programa Branko Čulo predstavio je knjigu akademika Josipa Pečarića, a među gostima je nastupila i Maja Tomas. 

"Ne daj"

Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu na manifestaciji Stijeg slobode za 2021. godinu ponio je književnik fra Miljenko Stojić za pjesmu "Ne daj", drugonagrađeni je Ilija Protuđer, a treća nagrada pripala je Sandri Vukušić, dok je nagradu za najbolju interpretaciju dobila Danica Bartulović.

<p>U Knin su došli i ljubitelji domoljubne pjesme iz stranih država/Foto: Mato Ćurak</p>

U Knin su došli i ljubitelji domoljubne pjesme iz stranih država/Foto: Mato Ćurak

Osim najavljenih sudionika u programu, kao gosti susreta nazočili su i brojni drugi pjesnici i književnici, te ljubitelji pisane riječi. Na koncu prgrama, svi sudionici i publika zapjevali su uz Antu Nadomira Tadića Šutru njegovu pjesmu Stina pradidova, a govorio je pjesmu pjesnika Nikole Šimića Tonina: Krštena si zemljo na tvrđavi Knina. 

Dodjela nagrada

Sjećanjem na vojno redarstvenu operaciju Oluja u čast svim braniteljima, s Kninske tvrđave poslana je poruka zajedništva kroz snažnu domovinsku liriku.

Prvo mjesto osvojio je Fra Ilija Stojić, Široki Brijeg, BiH s pjesmom Ne daj, a nagradu je uručio Dragan Miličević. Drugo mjesto osvojio je dr sc.Ilija Protuđr, prof. Split s pjesmom "Pismo iz tuđine - tko nas raseli?" Nagradu je uručila Neda Rosandić Šarić - bivša veleposlanica RH. Treće mjesto osvojila je Sandra Vukušić, Dugopolje s pjesmom "Sol našeg mora". Nagradu je uručio Bjelovarčanin Mate Ćurak. Najbolju interpetaciju osvojila je Danica Bartulović, Podstrana, s pjesmom "Beskraji boli", nagradu je uručio Andrija Stojić.