Fotografija: Primjer kako se njeguju kultura i nacionalne manjine/Foto: Goldy
Galerija
Primjer kako se njeguju kultura i nacionalne manjine/Foto: Goldy

Muškarac iz Daruvarskog Brestovca obnovio križ kojeg su podignuli Mađari 1876. godine

Dokaz je ovo kako na području Općine Končanica manjine izvrsno surađuju i skladno žive. Nema nikakvih poteškoća između Čeha, Srba, Hrvata, Mađara...



KONČANICA – Na području Općine Končanica, točnije u Daruvarskom Brestovcu proteklog je vikenda svečano posvećen obnovljeni križ.

Riječ je o križu kojeg su nekada podignuli Mađari koji su ranije živjeli na tom predjelu u Daruvarskom Brestovcu, a datira iz 1876. godine.

Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy

- Jedno vrijeme je križ bio pomalo zapušten, nakon čega ga je obnovio jedan naš žitelj iz Daruvarskog Brestovca. Sada su se u ovu lijepu priču uključili i Mađari. Na svečanosti je bio generalni konzul, saborski zastupnik za mađarsku manjinu, kao i saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu – naš Vladimir Bilek kao i naravno brojni drugi žitelji, kazao je načelnik Općine Zlatko Bakunić dodavši kako mu je izuzetno drago što se pridaje važnost kulturi, ali i povijesti.

Skladan suživot manjina

Dokaz je ovo kako na području Općine Končanica manjine izvrsno surađuju i skladno žive.

Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy
Foto: Goldy

- Time sam izuzetno zadovoljan. Naš suživot je jako kvalitetan. Ako krenemo od Imsovca gdje je pretežno srpsko stanovništvo, tamo imamo Imsovačke susrete i bogat prikaz folklora. Pa Česi i netom završeni Dani češke kulture i gastronomije. Mađara nažalost, više baš i nema pa su izgubili i vijeće, no svejedno uvažavamo jedni druge. Nema kod nas nikakvih problema i na to sam ponosan, poručio je načelnik Bakunić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!