Fotografija: Moravska filharmonija Olomouc jedan je od najstarijih simfonijskih koncerata u Češkoj/Foto: Moravska filharmonija Olomouc
Galerija
Moravska filharmonija Olomouc jedan je od najstarijih simfonijskih koncerata u Češkoj/Foto: Moravska filharmonija Olomouc

Moravska filharmonija Olomouc danas nastupa u Daruvaru. Ulaz je besplatan...

Jedan od najistaknutijih simfonijskih orkestara u Češkoj u Daruvaru će izvoditi djela Smetane, Nováka, Nedbala, Suka i Dvořáka



Jedan od najistaknutijih i najstarijih simfonijskih orkestara u Češkoj - Moravska filharmonija Olomouc, pod ravnanjem hvaljenoga indijskog dirigenta Debashisha Chaudhurija, nastupit će danas u 19 sati u daruvarskom kinu.

I dok je zagrebačka publika za isti koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski jučer morala izdvojiti od 80 do 120 kuna, ovaj daruvarski je besplatan.

Bogat repertoar

- Organizator Savez Čeha u Republici Hrvatskoj ga uz pomoć brojnih sponzora poklanja sugrađanima i svim ljubiteljima klasične glazbe uz 100 godišnjicu svog postojanja. Nisu predvidjeli nikakve ulaznice već se ulazi po principu "tko prvi njegova stolica" - poručuju iz Pučkog otvorenog učilišta Daruvar ističući kako će Moravska filharmonija Olomouc u Daruvaru izvoditi djela Smetane, Nováka, Nedbala, Suka i Dvořáka.

Sjedište Moravske filharmonije nalazi se u povijesnoj prijestolnici Moravske, gradu Olomoucu, a posljednjih je sedamdeset godina glavni pokretač glazbenih aktivnosti u regiji. Tijekom svoje duge povijesti, Filharmonija je oblikovala iznimno širok, bogat i raznovrstan repertoar.

100. obljetnica Saveza Čeha

Inače, Savez Čeha u Republici Hrvatskoj danas i sutra obilježava 100. obljetnicu Saveza Čeha i tom prigodom u Daruvaru su priredili prigodan program.

Dva sata prije koncerta Moravske filharmonije, u prostorijama Saveza Čeha danas u 17 sati možete prisustvovati predstavljanju knjige Marijana Lipovca "Naš Savez - Sto godina Saveza Čeha /1921.-2021./.

Foto: Savez Čeha u Republici Hrvatskoj
Foto: Savez Čeha u Republici Hrvatskoj

Program u subotu počinje također u 17 sati za kada je u Savezu Čeha predviđeno okupljanje uzvanika te Staročeški sajam na Trgu kralja Tomislava. U 18 sati u Češkoj galeriji otvorit će se izložba dokumenata i fotografija i etnografska izložba Saveza Čeha u RH "Život u novoj domovini" te likovna izložba Kluba umjetnika, a od 20.30 sati kreće svečani program na Trgu kralja Tomislava.

Pokrovitelj 100. obljetnice Saveza Čeha je premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Češke Republike Jan Lipovsky, a financirali su je Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike, Grad Daruvar i Bjelovarsko-bilogorska županija.