Fotografija: Molitva s pjesmama iz Taizéa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru/Foto: Ivan Popić
Galerija
Molitva s pjesmama iz Taizéa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru/Foto: Ivan Popić

Molitveni susret u duhu Taizéa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru

Taizé je malo selo u Francuskoj u kojem već više od 80 godina živi redovnička zajednica koja okuplja braću različitih kršćanskih denominacija, a na susretu u Daruvaru sudjelovao je i jedan član te zajednice, brat Ulrich



U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru prošli petak održan je molitveni susret s pjesmama iz Taizéa.

Taizé je malo selo u Francuskoj u kojem već više od 80 godina živi redovnička zajednica koja okuplja braću različitih kršćanskih denominacija. Ekumenski karakter ove zajednice tako pokazuje da je jedinstvo i zajedništvo među uvelike razdijeljenim kršćanima ipak moguće. Ova karizma zajedništva i povjerenja nadahnjuje i mnoge mlade iz cijeloga svijeta da tjedan dana provedu na brežuljku u Burgundiji, dijeleći život s braćom tijekom organiziranih tjednih susreta za mlade.

Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić

Ovoga puta na susretu u Daruvaru sudjelovao je i jedan član zajednice, brat Ulrich.

- Nakon četiri godine i prvi put nakon pandemije sam opet ovdje u Daruvaru. Do danas sam bio u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Na taj način uzvraćam posjet mladima koji dolaze u Taizé. Živimo u nimalo lakim vremenima, vladaju neizvjesnost i strah od budućnosti; ugrožena okolina, stanje u ekonomiji,  rat .. sve ih to plaši - rekao je brat Ulrich nakon molitve u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, na kojoj se okupilo tridesetak ljudi iz Daruvara i okolice. 

Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić

Tekst jedne od pjesama iz Taizéa koja se pjevala na molitvi kaže: "Blizu je Bog… odagnaj strah." Upravo to je poruka koju braća iz Taizéa žele svima prenijeti.

Inače, ova zajednica braće svake godine izvan Taizéa organizira Europski susret mladih pod nazivom „Hodočašće povjerenja na zemlji“. Ove godine taj Susret će se održati od srijede 28. prosinca 2022. do nedjelje 1. siječnja 2023. u Rostocku, u sjeveroistočnoj Njemačkoj.

Župnik Ivan Popić i brat Ulrich/ Foto: Irena Bačić
Župnik Ivan Popić i brat Ulrich/ Foto: Irena Bačić