Fotografija: Mario Barać predstavit će knjigu u sklopu Noći muzeja/ Foto: MojPortal
Galerija
Mario Barać predstavit će knjigu u sklopu Noći muzeja/ Foto: MojPortal

Mario Barać u Zavičajnom muzeju Daruvar predstavlja zbirku pjesama "LJUBAv"

U sklopu najmasovnije nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje svoju izdavačku djelatnost prezentirat će i Ogranak Matice hrvatske Daruvar



Ogranak Matice hrvatske Daruvar i Zavičajni muzej Daruvar uključili su se u najmasovniju nacionalnu manifestacija koja promiče knjigu i čitanje - Noć knjige. 

Ova hvalevrijedna akcija održat će se u petak, 21. travnja, u Zavičajnom muzeju Daruvar, s početkom u 18 sati.

Kako kažu organizatori, u planu je druženje na kojem će se uz čitanje stihova promovirati knjige zavičajnih autora.

- Osim toga, Ogranak će predstaviti svoju izdavačku djelatnost i svoja najznačajnija izdanja. U dvorcu će biti uređen kutak za čitanje u kojemu će biti izložene knjige koje će Ogranak darovati Zavičajnom muzeju, poručili su organizatori. 

Što se domaćih autora tiče, okupljenima će se predstaviti Mario Barać sa svojom zbirkom pjesama "LJUBAv", a predviđen je i obilazak Dvorca uz stručno vodstvo. Tim smo povodom postavili i nekoliko pitanja Mario Baraću.

Kad ste počeli pisati pjesme?

- Dugo pišem pjesme i dugo je u meni čučala ideja i želja da objavim zbirku, da ih izvadim pjesme iz ladice i dam im priliku da "ožive". Dolaskom covid histerije, sve se poklopilo. Posao je praktički stao i prisilno sam, kao i velika većina ljudi, ušao u period u kojem sam imao puno vremena za sebe. Puno sam razmišljao i nisam uspio pronaći ni jedan razlog da ne objavim ovu zbirku pjesama. Iako… Objaviti knjigu u današnje vrijeme u kojem je sve "instant" i na brzinu, i još k tome objaviti zbirku pjesama je stvarno mazohistično, ali ja sam bio dužan to napraviti baš zbog tih mojih pjesama. Možda zbog toga ni nemam nikakvih očekivanja od ove knjige.

Omot zbirke pjesama Marija Baraća
Omot zbirke pjesama Marija Baraća

O čemu pišete u vašim pjesmama? 

- Pjesme su prilično konkretne i jasne, nisu kalkulantske. To moja iskrena razmišljanja i reakcija na svakodnevnicu i na periode kroz koje sam prolazio. Neka vrsta autoterapije. U pjesmama i stihovima sam nastojao izbjeći patetiku i predramljivanje koje je danas postalo poetska, lirska moda. Pandemija i "mjere" su krivi što sam uspio napraviti samo dvije promocije, u Pakracu i Lipiku iako je bilo poziva iz Požege, Kutine, Zagreba... Ponudio sam i Ministarstvu kulture da je otkupe i distribuiraju po knjižnicama u Hrvatskoj, ali odbijen sam što i ne čudi kada znam što se sve danas "prodaje" pod kulturu.

Zbirka ima neobično napisano ime LJUBAv. Što se krije iza toga?

Knjiga LJUBAv moja je prva zbirka autorskih pjesama koja je nastajala tijekom posljednja dva desetljeća. Objavljena je u ljeto 2020. godine i sadrži 35 autorskih pjesama, kratkih priča i zapisa. Izdana je u samostalnoj nakladi, uz pomoć Grada Pakraca i Lipičke razvoje i turističke agencije. Posvećena je mojoj majci koja se zvala LJUBA i po kojoj ova knjiga nosi ime. 

"Pjesma o pjesmi u pjesniku" je 2004. godine objavljena u zbirci najljepših hrvatskih lirskih pjesama "Erato".

Na promociji u Daruvaru knjigu će biti moguće kupiti po cijeni od 13 eura.

Plakat/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Plakat/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!