Fotografija: Nova ravnateljica Zavičajnog muzeja zaljubljenica je u urbanu kulturu i kulturna događanja// Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Galerija
Nova ravnateljica Zavičajnog muzeja zaljubljenica je u urbanu kulturu i kulturna događanja// Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Marija Ivandekić i službeno ravnateljica Zavičajnog muzeja Daruvar: "San nam je stalni muzejski postav"

"Jedna od ideja je i da se napravi kafeterija u kojoj bi se, po uzoru na brojne druge muzeje, posjetitelji mogli okrijepiti, kaže nova ravnateljica Marija Ivandekić, inače velika zaljubljenica u kulturu



Dvorac Janković, uz na njega naslonjeno najpoznatije stablo u Hrvatskoj, prastari ginkgo, nesumnjivo su najvažniji simboli Daruvara i nezaobilazna točka svakog turističkog posjeta gradu. 

No, taj je izuzetan spomenik kulture godinama bio pomalo zapušten, odnosno, njegovi se potencijali nisu iskorištavali koliko bi se moglo. Nakon što je prestao biti dom grofovske obitelji, služio je od 1920. kao škola, a kada je žamor dječjih glasova utihnuo izgradnjom nove škole, dvorac je dao prostorije na korištenje udrugama za njihove izložbene postave i mjesto koje bi, uz najavu, obišla tek pokoja turistička grupa. 

Dugotrajan rad na projektu

Dugo se razmišljalo kako ovaj prekrasni objekt iz 18. stoljeća staviti u pravu svrhu, a dugo sanjani san o dvorcu kao središnjem mjestu kulture i raskošnom gradskom muzeju pomalo se počeo ostvarivati 2021. godine. Danas je dvorac dom Zavičajnog muzeja Daruvar koji je uz golem trud i entuzijazam profunkcionirao 2023. godine, iako se na projektu radilo i dulje. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Sudbina je nekako spojila muzej i Mariju Ivandekić, Daruvarčanku koja je jedanaest godina učila i radila u Zagrebu, spletom okolnosti vratila se u svoj grad, pa je postavljena na mjesto v.d. ravnatelja muzeja, a ovih dana je službeno, odlukom Grada Daruvara, imenovana prvom ravnateljicom Muzeja.

Bila je to prilika da s Marijom Ivandekić porazgovaramo o svemu što Muzej može i hoće ponuditi Daruvaru, ali i njegovim sve brojnijim gostima. 

Otkriva nam kako se, iako je ideju znala otprije, za Muzej ozbiljnije zainteresirala kada su je 2021. godine iz Gradske uprave angažirali da pomogne sastaviti popis građe. Bio je to zahtjevan posao, no i izazov za ovu magistricu arheologije koja je diplomirala na antičkoj arheologiji, a velik je ljubitelj umjetnosti.

Isprva u Muzeju radila sama

- Gornji dio, odnosno prvi kat zatečen je u puno boljem stanju zbog prethodne namjene, tu je i Galerija Eva Fischer koja je bila uređena kao i Glazbena dvorana, no donji dio zapravo je služio kao skladište. Uz pomoć zaposlenika Gradske uprave i Darkoma raščistili smo taj prostor i popisali građu koja se nalazila i na drugim lokacijama poput Daruvarskih toplica. Malo po malo nastajao je Muzej koji je svoj prvi znanstveni skup doživio već u svibnju 2022., a uredovno radno vrijeme za posjetitelje krenulo je s kolovozom iste godine. Isprva sam u Muzeju bila sama, a onda su mi u pomoć pristigli kustos pripravnik i spremačica - prisjeća se početaka Marija Ivandekić.

Riješena je vlaga na zapadnom krilu dvorca grofa Jankovića/ Foto: Grad Daruvar
Riješena je vlaga na zapadnom krilu dvorca grofa Jankovića/ Foto: Grad Daruvar

Isprva u Dvorcu nisu postojali uvjeti za ozbiljan rad. Primjerice, nije bilo uredskih prostora, grijanje nije funkcioniralo… Stoga se Ivandekić sa svojim timom snalazila tako da bi u dvorac dolazila kad su najavljene posjete ili kada se radilo na građi, organiziranju izložbi i ostalih kulturnih događanja, dok se ostalo moralo obavljati s drugih lokacija. Bilo je potrebno puno rada, uključujući i građevinske radove. 

Problemi s vlagom

- Radi grijanja i uređenja morali smo spuštati stropove u uredima. Kako je dvorac zaštićeni spomenik kulture, u svemu smo morali surađivati s Konzervatorskim zavodom. Dodatni problem bila je vlaga koja je još uvijek prisutna. Dvorac se, naime, rijetko provjetravao, a nije se ni zagrijavao, što je pogodovalo razvoju vlage. Mikroklimatski uvjeti tako nam trenutno ne dopuštaju maksimalnu iskoristivost prostora - objašnjava probleme dvorca ravnateljica Zavičajnog muzeja, dodajući kako se zidovi dvorca vrlo brzo ohlade pa je u njemu prohladno već u listopadu.

Dvorac grofa Jankovića/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Dvorac grofa Jankovića/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Koncert održan u sklopu manifestacije
Koncert održan u sklopu manifestacije "Ljeto u dvorcu"/ Foto: Grad Daruvar

Ističe kako će sanacija vlage biti dugotrajan i mukotrpan postupak. Od 114 tisuća eura koliko je potrebno, u prvoj fazi Ministarstvo kulture osiguralo je 20 tisuća. Radovi su obuhvaćali obijanje žbuke. Sve to sporo je i zahtijeva izdašno financiranje. Rade se i mali zahvati. Trebalo je popraviti krovište. Na nekim dijelovima došlo je do puknuća i odvajanja crijepova što je dovoljno da dvorac na nekim mjestima prokišnjava, a nemali problem nastao je pri popravku jer je krovu vrlo teško pristupiti pa je bilo potrebno pronaći posebno vozilo s dizalicom. Ugrađeni su i detektori pokreta s alarmom kako bi se spriječila mogućnost provale i krađe ili oštećenja građe. Iako je potrebno još mnogo rada, svaki novi korak nas posebno veseli, kaže ravnateljica Muzeja.

Korak po korak

Ipak, napreduje se, dodaje. Dovoljno govori podatak da je prošle godine kroz Zavičajni muzej prošlo više od 5.200 posjetitelja, redovito su u njemu i gosti Daruvarskih toplica, kao i pojedinačni turisti, a naročito ju veseli što su ga prepoznali mladi. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

- Primijetili smo da dosta maturanata ima umjetničku crtu. Napravili smo njihovu izložbu koja je obuhvatila širok umjetnički spektar, od stripova, fotografije, heklanja, izrade haljina... Zadesilo nas je loše vrijeme tako da je uz maturante i njihove roditelje došlo tek desetak posjetitelja. No, na kraju smo ostali razgovarati na balkonu do dva ujutro i tu je nastala određena povezanost. Drago mi je kada vidim da srednjoškolci svoj veliki odmor provode ispred dvorca, prostor kojeg smo pretvorili u “chill zonu”. Još mi je draže kada vidim da mladi, mimo školskog programa, žele doći i posjetiti muzej. To je dokaz da smo ih uspjeli privući - kaže Marija Ivandekić koja svojim ciljem zapravo idealno odgovara temi ovogodišnje manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj - "Muzeji i nova publika". 

Jer, u dvorac je u godinu dana uistinu pristigla nova publika. Osim koncerata i manifestacija na otvorenom, još jednom je loše vrijeme odigralo u korist Muzeja jer se prva adventska večer u Daruvaru održala upravo u dvorcu, uz istovremenu promociju jedinstvenog kalendara Ginkgo Biblioba. Muzej je time postao mjesto druženja Daruvarčana i pravo kulturno središte grada. Organiziran je "ginknik", posebno smo radili tribinu zatvorenog tipa za srednjoškolske uzraste na temu “Muzeji – jučer ili sutra? a kontinuirano se i prikuplja povijesna građa ovoga kraja.

Planovi za budućnost

Pitamo ju što će biti u naredne četiri godine, koliko joj traje mandat. 

Amatersko slikanje Udruge mladih Nada/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Amatersko slikanje Udruge mladih Nada/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Mađarski Božić 2023. u Zavičajnom muzeju/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Mađarski Božić 2023. u Zavičajnom muzeju/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Zapravo nastavljamo ono što sam započela kao vršiteljica dužnosti, od obnove objekta do prikupljanja i zaštite građe. To su nam prioriteti. Naravno da je san napraviti stalni muzejski postav, no to je izrazito velik i kompleksan posao. Trebat će nam puno vremena i za temeljitu obnovu. Voljeli bismo što prije osigurati prostor depoa, a jedna od ideja je i da se napravi kafeterija u kojoj bi se, po uzoru na brojne druge muzeje, posjetitelji mogli okrijepiti, prizalogajiti ili popiti nešto - govori o planovima Ivandekić koja, kao zaljubljenica u urbanu kulturu i kulturna događanja, redovito odlazi na izložbe i druge kulturne događaje izvan Daruvara, naročito u Zagrebu. 

Ističe kako je u svemu izuzetno bitna vrlo dobra suradnja koju imaju s Gradom kao osnivačem ustanove te drugima, Daruvarskim toplicama, Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk, TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, zajednicama nacionalnih manjina te ostalim gradskim ustanovama, ali i cijelom daruvarskom zajednicom jer se pomalo svi uključuju, prepoznajući važnost ovog projekta. 

To će se ponajbolje vidjeti već 26. siječnja kada će se i u Daruvaru, kao i u brojnim drugim hrvatskim gradovima, održati popularna manifestacija Noć muzeja. Pod koordinacijom Zavičajnog muzeja Daruvar na taj će dan, od 18 do 23 sata, zapravo cijeli Daruvar postati muzej. 

Dugotrajnije izložbe

- Najprije će djelatnici Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar imati program za djecu u dobi od pet do osam godina - Škola zmajeva. Kroz muzej će biti edukativni i kreativni "zmajski" punktovi. U 20 sati otvaramo Centralno blatno kupalište i Antunovu kupku za javnost. Od termalne vode i ginkga radit ćemo čaj za one koji tamo dođu. Vraćamo se potom kroz perivoj, pa do Crkve Presvetog Trojstva o čijoj će povijesti i arhitekturi govoriti velečasni Popić. Upravo ta je crkva nekada služila kao dvorska kapela. Razgledat će se i postavi Zavičajnog muzeja, a uključit će se i Savez Čeha, bit će otvorena vrata galerije Saveza Čeha RH uz stručno vodstvo - najavljuje ravnateljica Marija Ivandekić.

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Želja i planova je mnogo. Očekuju ih u Muzeju, kaže, brojne izložbe koje će trajati duže od nekoliko tjedana kako bi svi zainteresirani imali priliku vidjeti radove.

Cilj im je u iduće četiri godine stvoriti reputaciju Zavičajnog muzeja na nacionalnoj, regionalnoj, ali posebice lokalnoj razini jer Ivandekić želi da Muzej što više pruži lokalnoj zajednici. Radimo na digitalizaciji zbirki, a kontinuirano će se raditi na daljnjem prikupljanju muzejske građe. Bilo bi sjajno kada bi se, kaže, malenom muzejskom timu priključilo još ljudi. Potrebni su stručnjaci za komunikaciju i promidžbu, netko tko će se baviti fotografiranjem, marketingom... Sve to, naravno zahtijeva novac, a on dolazi od kvalitetnih projekata kojih će, shvaćamo nakon razgovora s ambicioznom i neumornom prvom ravnateljicom muzeja Marijom Ivandekić, nesumnjivo biti u godinama koje su pred nama. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Marija Ivandekić/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Marija Ivandekić/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!