Fotografija: Predstava Nevolje princeze Lijepe sinoć je izvedena na Lopudu/Foto: Lidija Novosel
Galerija
Predstava Nevolje princeze Lijepe sinoć je izvedena na Lopudu/Foto: Lidija Novosel

Maja Fabičević otišla na odmor na Lopud pa s tamošnjim mališanima napravila predstavu

Za sinoćnju predstavu „Nevolje princeze lijepe“ na Lopud su iz Bjelovara poštom stigli potpuno novi kostimi koje je sašila Marijana Hanževački iz Bjelovarskog kazališta




BJELOVAR/LOPUD – Ikona Bjelovarskog kazališta, Margareta Fabičević, koju svi od milja zovu Maja, trenutačno je na godišnjem odmoru i to na Lopudu. No, ako zamišljate da ta žena po cijele dane leži na plaži i hvata ten, prevarili ste se i to grdno. Ona, potvrdila nam je to osobno, i na godišnjem svakodnevno radi s djecom i pritom uživa.

Dramske igre na Lopudu

-Trenutno sam na otoku Lopudu pored Dubrovnika, ovdje živi i moj brat. Moje podrijetlo preko oca vuče s Lopuda pa sam kao dijete puno vremena provodila ovdje. I evo, već treću godinu zaredom, s lopudskom djecom za vrijeme godišnjeg odmora napravim predstavu pa to premijerno izvedemo u parku na Lopudu – priča nam u jednome dahu Maja koja je upravo sinoć s lopudskim mališanima premijerno izvela predstavu „Nevolje princeze lijepe“.

<p>Dok se drugi kupaju ili spavaju, ovi mališani poslijepodneva su provodili u igri i druženju s Majom/Foto: Maja Fabičević</p>

Dok se drugi kupaju ili spavaju, ovi mališani poslijepodneva su provodili u igri i druženju s Majom/Foto: Maja Fabičević

Odaje nam kako su djeca itekako zainteresirana za dramske igre na otvorenom.

-Svakog dana u 15 sati poslijepodne mi se u parku igramo. U to vrijeme ionako ne smiju biti na suncu pa to vrijeme iskoristimo za druženje na otvorenom. Djeca se kroz igru profiliraju, ja prilagodim tekst, podijelim uloge i nazovem u Bjelovar našu Marijanu Hanževački da nam pripremi i poštom pošalje kostime. Skratim predstave jer ipak ne možemo pripremiti predstavu koju ja s glumcima u Bjelovarskom kazalištu radim šest mjeseci u samo mjesec dana – kaže nam Maja i odaje kako to obično budu ležerne, „light“ verzije predstava.

Edukativne predstave

Udruga mladih s otoka Lopuda pruža Margareti Fabičević tehničku podršku u vidu razglasa, glazbe, ozvučenja, mikrofona i ostalih potrepština.

<p>Proba u parku na Lopudu/Foto: Maja Fabičević</p>

Proba u parku na Lopudu/Foto: Maja Fabičević

-Za ovu priliku i jučerašnju predstavu naša je Marijana Hanževački sašila čak pet novih haljina jer ja u Bjelovaru ne radim s tako malenom djecom. Došle su mi djevojčice koje još ne idu u školu, pohvalila nam se voditeljica Bjelovarkog kazališta.

<p>Malene glumice/Foto: Maja Fabičević</p>

Malene glumice/Foto: Maja Fabičević

Inače, tekst za predstavu Nevolje princeze lijepe napisao je Vladan Ivković, profesor hrvatskog jezika u Daruvaru.

<p>Djevojčice koje su se odazvale dramskim igrama još ne idu niti u školu/Foto: Maja Fabičević</p>

Djevojčice koje su se odazvale dramskim igrama još ne idu niti u školu/Foto: Maja Fabičević

-Profesor Ivković je naš suradnik i dramski pedagog, puno radi za nas u Bjelovarskom kazalištu. Glazbu je pak, za ovu predstavu napisao Alen Bigač, a sve predstave koje radim s djecom trudim se da budu ne samo zabavne već i edukativne. Ova je tako predstava s porukom da redovito peremo naše zube kojem moramo čuvati jer su zubi važan dio našeg zdravlja. A to ćemo napraviti jedino ako ćemo redovito prati zubiće – priča nam Maja pouku i odaje kako su kralj i kraljica otišli kod vještice potražiti čaroban napitak jer je njihova princeza imala neugodan zadah iz usta. A princ je trebao doći na bal da ju zaprosi.

Jedinstvena Maja

Inače, odaziv lopudske publike je izvanredan. Okupi se velik broj djece koja pomno prate predstavu, naravno u pratnji svojih roditelja, a tako je bilo i sinoć, odaje nam Fabičević.

<p>Male princeze koje su za predstavu dobile nove haljine/Foto: Maja Fabičević</p>

Male princeze koje su za predstavu dobile nove haljine/Foto: Maja Fabičević

-Osim predstave koju smo radili, jedna mlada djevojka, Petra Macan iz Dubrovnika s djecom je vježbala balet pa im je i to bilo poprilično zanimljivo. Na ovom otoku na kojem ništa nije bilo za djecu, sada se ipak nešto događa – priča Maja koja je ovu priču zaključila kako je radni godišnji odličan za njezino zdravlje. Naposljetku, priznaje nam skromno, ona to voli, to ju veseli i veoma usrećuje.