Fotografija: Mađari su u Daruvaru predstavili svoje glazbeno bogatstvo/ Foto: Goldy/ Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ
Galerija
Mađari su u Daruvaru predstavili svoje glazbeno bogatstvo/ Foto: Goldy/ Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ

Mađarska narodna glazbala u Daruvaru: "Pokazali smo glazbeno bogatstvo i naslijeđe"

Sretna sam što smo organizirali jednu po svemu posebnu i drugačiju manifestaciju. Malo je teže bilo uklopiti se u raspored glazbenika koji svaki vikend negdje nastupaju, no uspjeli smo, kaže Zlata Berkeš



U organizaciji Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije u Daruvaru je održan Dan mađarskih tradicionalnih instrumenata. Tom prilikom posjetitelji su imali priliku upoznati preko deset tradicionalnih mađarskih instrumenata na kojima su svirali glazbenici koji su za tu prigodu stigli iz Mađarske.

Sjajni glazbenici

Publici i gostima predstavili su se Alfred Kiss koji je svirao na cimbalu, citri, tamburici, Tamas Kiraly na kontrabasu, braču, kobozu, gardonu i bubnju, Tamas Czigany opisivao je svaki od instrumenata, pjevao, te svirao na mijehu ili dudama, kavalu, tilinku, fruli, Arpad Monori svirao je na violi, kontri, kobozu, kontrabasu i bubnju, a Peter Hunyadi na violini, kobozu i braču, dok je Karmen Bartalska bila zadužena za ples.

Glazbenici iz Mađarske/ Foto: Goldy
Glazbenici iz Mađarske/ Foto: Goldy

Zajednička fotografija/ Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ
Zajednička fotografija/ Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ

– Iznimno sam sretna što smo uspjeli organizirati jednu ovakvu po svemu posebnu i drugačiju manifestaciju. Malo je teže bilo uklopiti se u raspored glazbenika koji doslovno svaki vikend negdje nastupaju, no drago mi je da smo uspjeli i pokazali svima to glazbeno bogatstvo i naslijeđe Mađarske. Nadam se da ćemo i u narednom razdoblju organizirati manifestacije poput ove, koje su edukativne i interaktivne, rekla je Zlata Berkeš u ime Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ.

Neizostavni čardaš

Publika je dobila priliku naučiti ponešto o povijesti mađarske glazbe, samom putu rađanja glazbe od osnovnog ritma do onog harmoniziranog, te o zajednici instrumenata mađarske narodne glazbe.

Nije izostala ni gastronomska ponuda/ Foto: Goldy
Nije izostala ni gastronomska ponuda/ Foto: Goldy

– Mi smo jako zadovoljni manifestacijom, drago nam je da smo uspjeli prenijeti dio našeg znanja o povijesti mađarske glazbe na naše sunarodnjake i njihove goste. Bit će na drago da se ova suradnja nastavi i da dođemo opet, kazao je jedan od glazbenika Peter Hunyadi.

Sudjelovali su i najmlađi/ Foto: Goldy
Sudjelovali su i najmlađi/ Foto: Goldy

Posebno zabavno bilo je u dijelu kada se i publika uključila u plesni dio u kojem se učio plesati čardaš. Osim gostiju u Daruvaru je nastupila i plesna skupina Zajednice Mađara Pisanica, Društvo Mađara Pakrac bilo je zaduženo za gastro ponudu, a za organizacijski dio Zajednica Mađara Daruvar i stipendistica mađarske Vlade Rebeka Toth.

Neizostavni čardaš/ Foto: Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ
Neizostavni čardaš/ Foto: Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!