Fotografija: Na šetnji je bilo 50-ak šetača/Foto: PUB
Galerija
Na šetnji je bilo 50-ak šetača/Foto: PUB

„Ljeto u Bršljanici“ okupilo 50-ak entuzijastičnih šetača željnih starih puteva

„Ove smo godine obišli novu trasu Voloder koja se još uređuje. Bilo nas je 50-ak, najmlađi sudionik šetnje star je pet godina, a najstariji 72“, kazao nam je predsjednik udruge Petar Miščević




Prošlog vikenda u okviru 16. po redu manifestacije „Ljeto u Bršljanici“ održana je rekreacijsko-edukativna šetnja stazom dugom pet kilometara u organizaciji Povijesne udruge Bršljanica. Staza je cijelom svojom dionicom zaštićena gustim krošnjama pa su šetači uživali u laganoj šetnji i druženju u hladu.

<p>Karta Bršljanice/Foto: PUB</p>

Karta Bršljanice/Foto: PUB

<p>U šetnji i druženju uživali su i stari i mladi/Foto: PUB</p>

U šetnji i druženju uživali su i stari i mladi/Foto: PUB

Cilj ovakvih šetnji je rekreacija i druženje, ali i upoznavanje starih puteva moslavačkoga kraja. U šetnji se priča o običajima, ljudima, tradiciji i zavičajnoj povijesti te je izvrstan način upoznavanja lokalne baštine. Selo Bršljanica nedaleko od Garešnice neizostavno je mjesto na biciklističkim i ostalim turističkim kartama zbog svoje ljepote i bogate povijesti, a njezini stanovnici i članovi Povijesne udruge Bršljanica poznati su kao čuvari tradicije i odlični domaćini.

Stari put

- Ove smo godine uz pomoć Grada Garešnice i TZ Sjeverna Moslavina obišli novu trasu nazvanu Voloder koja je još uvijek u fazi uređenja. Bilo nas je 50-ak, i to svih dobnih skupina; najmlađi sudionik šetnje star je pet godina, a najstariji 72. Nekada su se uz put nalazili vinogradi, a danas su u šumi ostale samo dvije kuće koje su u privatnom vlasništvu. Šetačima smo pokazali stari put kojim se nekada iz Bršljanice išlo za Garešnicu – rekao nam je predsjednik udruge Petar Miščević, zaljubljenik u povijest i tradiciju svoga kraja.

<p>Jedna od kuća na putu/Foto: PUB</p>

Jedna od kuća na putu/Foto: PUB

U sklopu uređenja biciklističko-informativnog centra u središtu sela Bršljanice, pokraj stare osnovne škole, ovoga proljeća postavljena je maketa staroga grada Bršljanca koja je predviđena za zabavu i edukaciju kako djece tako i odraslih. Maketu je u lipnju u sklopu Otvorenih vrata oslikala obitelj Petrinić iz Daruvara, a sredstva za maketu Udruga je dobila od Grada Garešnice.

<p>Kratki predah na odmorištu/Foto: PUB</p>

Kratki predah na odmorištu/Foto: PUB

<p>Most u izradi/Foto: PUB</p>

Most u izradi/Foto: PUB

Naime, ostaci srednjovjekovne utvrde Bršljanac nalaze se na Moslavačkoj gori, jugoistočno od Garić-grada, a sjeverno od sela Bršljanice. Kako bi proširili funkciju makete staroga grada, u planu je podizanje pergole. Sredstva za građu osigurat će im Bjelovarsko-bilogorska županija.

Drveni most

- Za iduću godinu pripremamo priču o mlinovima, izradili smo drveni most na mjestu gdje je bio Košekov mlin i uređujemo zgradu stare škole i maketu grada Bršljanca uz pomoć Grada Garešnice, Bjelovarsko-bilogorske županije i TZ Sjeverna Moslavina. Uz uređenje staze Voloder, članovi udruge postavili su i nove info ploče s kartom Bršljanice - rekao nam je predsjednik Miščević.

<p>Predsjednik udruge P. Miščević priča o povijesti; /Foto: PUB</p>

Predsjednik udruge P. Miščević priča o povijesti; /Foto: PUB

<p>Rekonstrukcija povijesnih događaja/Foto: PUB</p>

Rekonstrukcija povijesnih događaja/Foto: PUB

Članovi Povijesne udruge Bršljanica čuvaju baštinu svoga sela i moslavačkoga kraja. Njeguju tradiciju, čuvaju stare predmete, uređuju staze i rado ugošćuju sve putnike namjernike. Zanimljivo je da članovi svake godine u bogatim kostimima uprizore povijesne događaje poput borbe kršćana i Turaka što je posjetiteljima naročito zanimljivo.

<p>Šetači poziraju uz maketu utvrde; /Foto: PUB</p>

Šetači poziraju uz maketu utvrde; /Foto: PUB

Ljeto u Bršljanici tradicionalno se održava svakoga kolovoza i nudi čitav niz aktivnosti za sve uzraste. Manifestacija je ove godine sadržajno smanjena zbog epidemije koronavirusa. Rado posjećena likovna kolonija nije se održala, ali je u prostoru Udruge postavljena izložba radova s proteklih manifestacija koju su šetači mogli razgledati.

<p>Rekreacija i druženje na stazi Voloder/Foto: PUB</p>

Rekreacija i druženje na stazi Voloder/Foto: PUB