Fotografija: Nasta Rojc bila je umjetnica ispred svojeg vremena/Foto: CROPIX
Nasta Rojc bila je umjetnica ispred svojeg vremena/Foto: CROPIX

Literarni natječaj posvećen prvoj školovanoj slikarici Nasti Rojc: "Djeco, šaljite nam svoje radove"

U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola koji pišu na hrvatskom jeziku, mogu pisati pjesme ili kratke priče na zavičajnom govoru ili hrvatskome standardnom jezikuBJELOVAR - Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar ove godine organizira drugi po redu literarni natječaj “Ljepota zavičajne riječi“.

Cilj je promoviranje zavičajnosti i podsjećanje na ljude koji su obilježili razna područja života, a vezani su uz grad Bjelovar i županiju.

Ovogodišnja tema natječaja je: KRAJOLICI MOGA DJETINJSTVA.

- Ove školske godine literarni natječaj posvećujemo velikoj hrvatskoj slikarici Nasti Rojc, rođenoj prije 140 godina u Bjelovaru. Nasta Rojc bila je iznimna umjetnica, prva školovana hrvatska slikarica koja je svojim djelima bila ispred svoga vremena. Njezina djela prikazuju povijesnu tematiku, gradske motive, portrete i autoportrete, a u pejzažne motive (Livada, Iz moga vrta, Zalazak na moru, Zima s gavranima, Klet u Narti, Pejzaž, Morski pejzaž, Zima) utkala je slike svojega djetinjstva.

Radovi se šalju online

U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva koji pišu na hrvatskom jeziku, mogu pisati pjesme ili kratke priče na zavičajnom govoru ili hrvatskome standardnom jeziku.

Uvjet je da radovi nisu javno izvedeni ili objavljeni, pojašnjavaju iz Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Stručno povjerenstvo izabrat će najbolje radove u tri kategorije (1. do 4. razred i 5. do 8. razreda osnovne škole te srednje škole). Svaka škola može prijaviti najviše 10 radova, a radovi se šalju online putem poveznice za prijavu.

Rok za slanje radova je 5. studenoga 2023.

Svečana dodjela nagrada održat će se krajem studenoga u Bjelovaru.

Više informacija potražite na stranici Ogranka.

- Uz Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županiju podrška u organizaciji je Gradski muzej Bjelovar koji u svom sastavu ima Zbirku Nasta Rojc Galerijskog odjela te Erste banka i Auto kuća Cupan, kažu organizatori.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!