Fotografija: Ansanbl LADO darovao je Lipiku bistu u bronci njezina osnivača. Zvonimira Ljevakovića/Foto: COmpas.hr
Galerija
Ansanbl LADO darovao je Lipiku bistu u bronci njezina osnivača. Zvonimira Ljevakovića/Foto: COmpas.hr

LADO održao sjajan koncert, njegov utemeljitelj Ljevaković dobio bistu u rodnom Lipiku

Malo je znana činjenica da je poveznica Lipika i ansambla LADO Lipičanin Zvonimir Ljevaković, folklorist, etnograf i etnokoreograf te jedan od utemeljitelja i prvi umjetnički ravnatelj Ansambla LADO



Prigodom početka ljetne sezone na lipičkim bazenima u četvrtak, 10. lipnja u Lipiku je održan vokalno-instrumentalni koncert orkestra i solista Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, a netom prije toga na Trgu dr. Franje Tuđmana upriličena je svečanost otvorenja biste Lipičanina Zvonimira Ljevakovića, folklorista, etnografa i etnokoreografa te jednog od utemeljitelja i prvog umjetničkog ravnatelja Ansambla LADO, piše Compas.hr

Folklorna umjetnost

U nazočnosti umjetnika Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, ravnateljice Ileane Jurin Bakotić i umjetničkog voditelja Krunoslava Šokca, kao i akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, požeško-slavonskog dožupana Ferdinanda Trohe, načelnika općina Kaptol i Jakšić, Mile Pavičića i Ivice Kovačevića, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane te brojnih Lipičanki i Lipičana, 10. lipnja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Lipiku održana je svečanost postavljanja i otvorenja biste profesora Zvonimira Ljevakovića njegovom rodnom gradu Lipiku.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ravnateljica Ileana Jurin Bakotić zajednički su otkrili bistu Zvonimiru Ljevakoviću/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ravnateljica Ileana Jurin Bakotić zajednički su otkrili bistu Zvonimiru Ljevakoviću/Foto: Compas.hr

Naime, malo je znana činjenica koju svaki građanin Lipika s ponosom može iznijeti, a odnosi se na to da je upravo poveznica Lipika i ansambla LADO Lipičanin Zvonimir Ljevaković, folklorist, etnograf i etnokoreograf te jedan od utemeljitelja i prvi umjetnički ravnatelj Ansambla LADO.

O utjecaju profesora Zvonimira Ljevakovića na očuvanje folklorne umjetnosti i njegovom doprinosu u ansamblu LADO govorila je gospođa Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica LADA.  Tako je ovom prigodom istaknula kako im je drago biti u rodnom gradu čovjeka koji je zadužio cijelu hrvatsku kulturu, profesora Zvonimira Ljevakovića, autora najpoznatijih koreografija Ansambla LADO.

Lokalna sredina

„Nadamo se kako će ova bista biti neprestani podsjetnik svim građanima Lipika na to kako ljubav i neprestan rad stvaraju osobe koje se pamte te kako će svi posjetitelji Lipika saznati za ovog velikog čovjeka iz Ansambla LADO.“, naglasila je ravnateljica, zahvalivši lipičkom gradonačelniku Kasani na otvorenosti i želji da pokaže lokalnoj sredini i svijetu koga Grad Lipika ima.

Zvonimir Ljevaković rođen je u Lipiku 11. travnja 1908., a preminuo je u Zagrebu 24. listopada 1981. godine. Kao marljivi istraživač narodne tradicije i kulturne baštine te etnokoreologije Zvonimir Ljevaković smatra se utemeljiteljem reproduktivne folklorne plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Od 1945. do 1947. godine bio je kustos zagrebačkoga Etnografskoga muzeja i suradnik Ministarstva prosvjete. Godine 1949. bio je jedan od utemeljitelja Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO (tadašnjega Državnoga zbora narodnih plesova i pjesama) i sve do umirovljenja 1973. njegov dugogodišnji umjetnički ravnatelj. Od 1967. do smrti bio je umjetnički voditelj Međunarodne smotre folklora u Zagrebu.

Ansanbl LADO pokraj biste Zvonimira Ljevakovića, svog osnivača/Foto: Compas.hr
Ansanbl LADO pokraj biste Zvonimira Ljevakovića, svog osnivača/Foto: Compas.hr

Ladarke, Prigorski plesovi, Posavski plesovi, Baranjska žetva, Slavonske kraljice, Vrličko kolo, Krčki tanac i Linđo samo su neke od antologijskih Ljevakovićevih folklornih koreografija, koje Ansambl LADO i danas često izvodi. Zbog Ljevakovićeva samosvojnoga stila prilagodbe hrvatskih narodnih plesova i običaja za scensko izvođenje, mnogi ga kolege etnolozi i koreografi smatraju tvorcem tzv. zagrebačke škole folklora.

Smjer razvoja

Ponos samom činjenicom da je profesor Zvonimir Ljevaković rođen u Lipiku iskazao je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Obraćajući se nazočnima, poseban pozdrav je uputio dvojici svojih prethodnika, bivšim gradonačelnicima Horvatu i Haramijij koji su ostavili upečatljiv trag u Gradu Lipiku i na svojevrstan način odredili njegov smjer razvoja. Također je zahvalio i umjetnicima Ansambla LADO na tome što čuvaju i pronose hrvatsku tradiciju te uspomenu na profesora Ljevakovića.

Ovom je prigodom gradonačelnik iznio prijedlog, čiji je idejni začetnik njegov prethodnik Antun Haramija, a odnosi se na to da lipička osnovna škola dobije ime upravo prema prof. Zvonimiru Ljevakoviću. Stoga je rekao kako će ovaj prijedlog biti upućen  prema lipičkom Gradskom vijeću, a najavio je i to da će nastupi Ansambla LADO u Lipiku postati tradicija koja će se održavati minimalno jednom, a možda i dva puta godišnje, što je svakako povlastica koju možemo zahvaliti Lipičaninu Zvonimiru Ljevakoviću.

Koncert ansambla Lado u Lipiku/Foto: Compas.hr
Koncert ansambla Lado u Lipiku/Foto: Compas.hr

S obzirom na to da se ove godine obilježava 40 godina od smrti prof. Ljevakovića, Ansambl LADO je odlučio pokloniti profesorovu bistu njegovom rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad i značaj za očuvanje hrvatske tradicijske baštine. Bista je izrađena u bronci i autorski je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog koji je do sada izradio preko 130 javnih skulptura te je sudjelovao na više od 20 skupnih izložbi i 9 samostalnih.

Vokalni izričaji

Gradonačelnik Kasana i ravnateljica Jurin Bakotić zajednički su otkrili bistu, a nakon toga okupljene su pjesmom pozdravili glazbenici Ansambla LADO izvedbom nekoliko tema iz koreografije Zvonimira Ljevakovića („Valpovačko kolo“ i „Bunjevačko momačko kolo“).

U drugom dijelu večeri u školsko sportskoj dvorani u Lipiku upriličen je vokalno – instrumentalni koncert orkestra i solista Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO „Sako leto ima nekaj novoga“.

Koncert ansambla LADO u Lipiku/Foto: Compas.hr
Koncert ansambla LADO u Lipiku/Foto: Compas.hr

U petnaest glazbenih točaka, koje su izveli orkestar i solisti LADA prikazano je bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata te vokalnih izričaja različitih hrvatskih krajeva, piše Compas.hr.

Tako je publika mogla uživati u prikazu glazbene baštine Moslavine, Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke, Podravine, Međimurja i Dalmacije u glazbenim obradama koje potpisuju Božo Potočnik, Marijan Makar, Emil Cossetto, Duško Topić, Alan Kanski, Marko First i Zlatko Potočnik.