Fotografija: Na području BBŽ-a češki je, prema popisu iz 2021., materinski jezik za 3.314 osoba/Foto: Goldy
Galerija
Na području BBŽ-a češki je, prema popisu iz 2021., materinski jezik za 3.314 osoba/Foto: Goldy

Kreće Mjesec češkog jezika u BBŽ-u: "Želimo potaknuti Čehe da djecu ponosno uče češki"

"Češki ne mije biti jezik zatvorene skupine, nego jezik kojim govore i drugi. Kada i oni koji nisu Česi govore češki, jezik postaje vidljiviji i sami Česi će ga rado govoriti", kaže Novotni Golubić



Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa Savezom Čeha u RH i ove godine organizira obilježavanje Mjeseca češkoga materinskoga jezika na području županije. U sklopu obilježavanja održat će se desetak aktivnosti kojima je cilj promovirati češki jezik, kako među govornicima češkog jezika tako i u široj javnosti.

Češki kao posebnost županije

Ovim događajem želi se istaknuti značaj materinskoga jezika za svakog pojedinca, poručuju organizatori predstavljajući uistinu bogat program..

Manifestacija će se održati u periodu od 26.01. do 23. veljače 2024., a u sklopu nje obilježit će se i Međunarodni dan materinskoga jezika, koji se globalno obilježava 21. veljače. Ovom manifestacijom se želi istaknuti važnost očuvanja češkog jezika, kao osnovnog elementa očuvanja identiteta pripadnika češke manjine koji tradicionalno žive u našoj županiji te bolje upoznati javnost s bogatom jezičnom baštinom, kao posebnošću naše županije. Bjelovarsko-bilogorska županija je u suradnji s institucijama češke manjine i ove godine povezala brojna događanja namijenjena djeci i učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima, onima koji se književno izražavaju na češkom jeziku, ljubiteljima češkog filma, češkog jezika i kulture.

Štand s češkim delicijama/Foto: Predrag Uskoković
Štand s češkim delicijama/Foto: Predrag Uskoković

Na području BBŽ-a češki je, prema popisu iz 2021., materinski jezik za 3.314 osoba. Brojka se smanjuje jer je u prethodnom popisu čeških govornika bilo 4.431, zbog čega je, kažu organizatori, ova manifestacija uistinu od iznimnog značaja.

Djeca u fokusu

Dožupanica za češku manjinu u BBŽ Tanja Novotni Golubić koordinatorica je ovih aktivnosti, a kaže kako je prvenstveno cilj popularizacija češkog, kako među govornicima, tako i među onima koji s češkim tek susreću. Primarno su u fokusu, naravno djeca. 

- Želimo potaknuti roditelje Čehe da prenose znanje na svoju djecu, da ih uče češkom jeziku i kulturi. Cilj je da češki ne bude jezik jedne zatvorene skupine, nego jezik kojim govore i drugi. Kada i oni koji nisu Česi govore češki, jezik postaje vidljiviji i sami Česi će ga rado i s ponosom govoriti - rekla nam je Novotni Golubić posebno zahvalivši učiteljicama koje su kao veleposlanice češkog stigle iz Češke u BBŽ gdje će raditi s djecom i odraslima.

Tanja Novotni Golubić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Tanja Novotni Golubić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

U Daruvaru i Grubišnom Polju bit će tako organizirano ponešto za svakoga. Manifestacije počinju 26. siječnja, kada će u Češkom domu u Daruvaru u 14 sati biti održan Stručni skup učitelja čeških škola. U srijedu 31. siječnja u daruvarskoj Pučkoj knjižnici i čitaonici od 17 sati počinje prvi sat tečaja češkog jezika za početnike kojeg će voditi izvorna govornica iz Češke, Tereza Vlček Klimova, a zanimljivo je da je tečaj besplatan, te će trajati nekoliko mjeseci, a jedini je uvjet članstvo u knjižnici te se zainteresirani još mogu prijaviti. Već u petak program se nastavlja uj prostorijama Saveza Čeha u Daruvaru gdje će biti svečana dodjela književne nagrade Frante Buriana, od 18 sati.

U nedjelju će češke škole surađivati s češkim školama u Grčkoj putem interneta, i to od 16 i od 18 sati, a u ponedjeljak je predviđen kolegij dužnosnika iz redova češke manjine BBŽ u uredu zamjenice župana za češku manjinu u Daruvaru, Tanje Novotni Golubić, a povodom obilježavanja Dana Čeha un inozemstvu. 

Natjecanje za djecu ali i odrasle

Češke učiteljice Ilona Kirchnereva i Tereza Vlček Klimova će u daruvarkoj knjižnici 8. veljače od 17 do 19 sati održati društvene igra "Igramo se s češkim jezikom", a u utorak  31. veljače će u Grubišnom Polju biti održano "Čitanje te mijenja", te "Lapbook", natjecanje u izražajnom čitanju naglas te kreativnom prikazu pročitane knjige za učenike čeških osnovnih škola. Natjecanje će biti održano u OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića.

U četvrtak 15. veljače svratite u daruvarsku kinodvoranu, gdje je organizirana projekcija za predškolce i učenike čeških vrtića osnovnih škola, a na programu je filmska bajka "Krakonošovo tajemstvi", u suradnji s Češkom televizijom.

Besplatni tečaj češkog za članove daruvarske knjižnice/ Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Besplatni tečaj češkog za članove daruvarske knjižnice/ Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Odrasli će snage odmjeriti u srijedu 21. veljače na online Olimpijadi iz češkog jezika. Sudjelovati u natjecanju poznavanja češkog jezika za odrasle mogu svi i to besplatno. 

Filmovi u Daruvaru

U četvrtak 22.22 prof.dr.sc. Stjepan Blažetina, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, održat će predavanje o jeziku, povijesti, kulturi i školstvu mađarskih Hrvata, koje u 18 sati počinje u Savezu Čeha u RH, a petak je rezerviran za češki film (s hrvatskim titlovima) „Bezva zuby na zásnuby/ Super zubi za zaruke“, redatelja Jiříja Vejděleka, kino Daruvar, u suradnji s Češkom televizijom.

- Zahvaljujemo se na podršci i suradnji Savezu Čeha u RH, savjetnici za češki jezik pri AZOO RH, dječjim vrtićima i češkim osnovnim školama u BBŽ, Gimnaziji Daruvar, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, Pučkom otvorenom učilištu Daruvar, učiteljicama izaslanim u Hrvatsku od strane češkog Doma za međunarodnu suradnju, Veleposlanstvu Češke i Češkoj televiziji - kažu organizatori. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!