Fotografija: Članovi KPD Sloga na pozornici u Vodicama/Foto: KPD Sloga
Galerija
Članovi KPD Sloga na pozornici u Vodicama/Foto: KPD Sloga

Komedija pakračke "Sloge" nagrađena za najbolji originalni tekst na festivalu u Vodicama

Sudjelovanje na festivalu najboljih amaterskih kazališnih predstava u RH, nominacije i nagrade dokaz su kvalitetnog kontinuiranog rada ove mlade družine



Glumačka sekcija Kulturno-prosvjetnog društva „Sloga“ i ove je godine bila sudionik 61. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanom u dva vikenda studenog u Vodicama, a predstavila se 12. studenog sa svojom novom komedijom „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“, piše Pakrački list.

Još tri nominacije

Riječ je o festivalu koji nakon selekcije prijavljenih predstava izabire najbolje za nastup na završnici u Vodicama koja okuplja najbolje hrvatske kazališne amaterske predstave nastale u tekućoj godini. Ove godine za završnicu je izabrano devet predstava među kojima i „Slogina“, a u nedjelju je, na proglašenju, nagrađena za najbolji originalni dramski tekst kojeg je napisala Dubravka Špančić, iako je predstava bila nominirana za još tri nagrade: najbolja ženska uloga, najbolja režija i najbolja predstava u cijelosti.

Dubravka Špančić osvojila je nagradu za najbolji autorski tekst/Foto: KPD Sloga
Dubravka Špančić osvojila je nagradu za najbolji autorski tekst/Foto: KPD Sloga

Ukupni pobjednik festivala je Kazališna družina "Kolarin" iz Dubrovnika predstavom "Mare Fjočica" koja je pokupila četiri nagrade čime je ponovila lanjski uspjeh naše Sloge“ kada su  predstavom-mjuziklom „Tko pjeva zlo ne misli“ u konkurenciji 16 kazališnih skupina iz svih krajeva Hrvatske, osvojila tri nagrade: David Stokić za najbolju sporednu mušku ulogu, Kristina Zednik za najbolju glavnu mušku ulogu, a pripala im je i ona najvažnija nagrada - za najbolju predstavu u cijelosti.  Također, imali su i lani još dvije nominacije: Marta Filipović za najbolju glavnu žensku ulogu i Dubravka Špančić za najbolju režiju. Već samo uzastopno sudjelovanje na festivalu najboljih amaterskih kazališnih predstava u RH , a dodatne nagrade i nominacije, dokaz su kvalitetnog kontinuiranog rada ove mlade družine.

Foto: KPD Sloga
Foto: KPD Sloga

- U ovoj predstavi se ističu posebnosti našega zavičaja, one koje karakteriziraju našu Prekopakru, zavičajni govor naših starih i neke moralne odrednice, miješajući u duhu autorske slobode pokoji stvarni događaj, imena i prezimena (uz suglasnost obitelji) s izmišljenim ljubavnim i komičnim zapletom.  Cilj je bio, tijekom lockdowna u kojemu je tekst nastao pobuditi lijepa sjećanja „na baku i đedu“, na vrijeme njihovih sjećanja te ih pokušati razumjeti. Nadamo se da ćemo ovom predstavom potaknuti javnost na spoznaju koliko su nam važni i potrebni naši stari, koliko smo mi potrebni njima; za poticaj na aktivno sudjelovanje u životu naše zajednice i obitelji, za očuvanje njihova duševnoga zdravlja koje je gotovo jednako bitno kao i ono fizičko - rekla je autorica i redateljica Dubravka Špančić.

Foto: KPD Sloga
Foto: KPD Sloga

Kao glumci u predstavi nastupaju pakračkoj publici već poznate glumačke amaterke Greta Špančić, Kristina Zednik i Lara Zelenika, ali i u odnosu na raniji kazališni i filmski opus „Sloge“ debitanti Stela Major, Daron Lalić, Filip Škariot i Grgur Špančić.

U opremanju, osobito rekvizitima, kao i uvijek, reagirali su naši sugrađani od kojih u „Slogi“ sa zahvalnošću ističu: obitelji Mađaroši, Matijašević, Major, Kligl i Beriša, Maria Tušeka, KUD "Seljačka sloga“, Dubravku i Davorku, uz posebnu zahvalnost Ebony Lasić koja je oslikala kulise.

Foto: KPD Sloga
Foto: KPD Sloga

Zbog epidemioloških mjera predstava je u Pakracu prikazana samo jednom, 1. listopada, kada ju je opet zbog ograničenja vidjelo tek 70-tak osoba. Kada će predstava u Pakracu biti ponovo prikazana u Slogi zbog epidemioloških mjera nisu znali reći, ali ako to potraje još neko vrijeme objavit će na svojim mrežnim stranicama video snimku predstave (70-tak minuta) s pakračke premijere.

Foto: KPD Sloga
Foto: KPD Sloga

Festival u Vodicama se inače održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH uz stručnu selekciju i ocjenu profesionalnih kazališnih djelatnika i kritičara, a put u Vodice glumačke trupe kao pokrovitelj podržao je Grad Pakrac, piše Pakrački list.