Fotografija: Nakon Bjelovara i Daruvara, ovo je treći takav centar na području županije/Foto: KruGarešnica
Galerija
Nakon Bjelovara i Daruvara, ovo je treći takav centar na području županije/Foto: KruGarešnica

Kod Garešnice svečano otvoren Srpski kulturni centar Moslavina, treći takav u BBŽ-u

"Potičemo vas da to što stvarate dijelite sa svima s kim to možete dijeliti. Da oplemenjujete i obogaćujete jedni druge, to je potrebno u svakom mjestu u našoj zemlji", poručio je s otvorenja Milorad Pupovac



GAREŠNICA - U Rogoži kod Garešnice otvoren je Srpski kulturni centar Moslavina, za potrebe Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i mještana. Izgrađen je iz kapitalnih investicija Srpskog narodnog vijeća i uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Garešnica.

Otvorenje je pratio prigodan program folklornih sekcija domaćina te gostujućeg zbora Prosvjete Zagreb i hrvatskog KUD-a iz Strahoninca. Predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac istaknuo je da kultura ima moć oplemeniti narode, koji stoga trebaju to bogatstvo dijeliti, piše KruGarešnica.

Treći takav centar u BBŽ-u

- Potičemo vas da to što stvarate dijelite sa svima s kim to možete dijeliti. Da oplemenjujete i obogaćujete jedni druge, to je potrebno u svakom mjestu u našoj zemlji, poručio je Pupovac.

Milorad Pupovac/Foto: KruGarešnica
Milorad Pupovac/Foto: KruGarešnica

Nakon Bjelovara i Daruvara, ovo je treći takav centar na području županije, izdvojio je zamjenik župana iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, Saša Lukić.

- Ovaj veliki i prepoznatljiv prostor je kruna svega onoga što je Županija provodila s lokalnom samoupravom i Srpskim narodnim vijećem, poručio je Lukić.

Vrijednost pola milijuna kuna

Grad Garešnica ustupio je pravo građenja te izradio projektnu dokumentaciju. Otada su prošle četiri godine, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Goran Cupek, uvjeren da će objekt opravdati svoju svrhu i zbog velikog broja mladih.

Foto: KruGarešnica
Foto: KruGarešnica

Zgrada bivše škole sada je pozornica, dok se u potkrovlju uređuje prostor za nošnje i etno-soba. Novoizgrađeni objekt, vrijedan oko pola milijuna eura, je u dvorištu, a još su u planu sportski tereni i dječje igralište. Bit će to jedan multifunkcionalni prostor, od velikog značaja za udrugu i sve žitelje, poručio je na otvorenju prošle subote predsjednik društva domaćina, garešničke SKD-Prosvjete, Zoran Blanuša, javja KruGarešnica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Faceboku i TikToku!