Fotografija: Promocija u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu/Foto: Denis Lovrović
Galerija
Promocija u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu/Foto: Denis Lovrović

Kalendar "Ginkgo biblioba" prezentiran u Zagrebu: "Daruvar oko sebe gradi jednu posebnu priču"

"Kruno Lokotar je dao fantastičnu ideju, a Daruvar voli takve ideje, originalnost. Ovakvih inovativnih projekata bit će još jer one na jedan drukčiji, originalan način pozicioniraju grad", rekla je Vanda Cegledi



Daruvar je jučer u samom centru Zagreba doživio jednu prilično lijepu čast: u knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljen je svjetski jedinstven kalendar "Ginkgo biblioba 2024".

Riječ je o projektu kojeg je osmislio Kruno Lokotar, Daruvarčanin sa zagrebačkom adresom i ponajbolji književni urednik u Hrvatskoj, a prepoznali su ga i podržali Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk.

Zbog toga se jučer u Zagreb uputila i brojna daruvarska delegacija u kojoj su bili dogradonačelnica Grada Daruvara Vanda Cegledi, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković i Saša Selihar, fotograf koji je 12 mjeseci snimao daruvarski ginkgo, uvijek s iste pozicije. Delegaciju su u knjižnici dočekali Kruno Lokotar i Marko Pogačar, autor 12 pjesama u kalendaru, kao i gosti te novinari.

Velika je ovo stvar za svakog stanovnika Grada Daruvara jer se ne događa često (a ako nas sjećanje ne vara - zapravo nikad) da se jedan daruvarski kalendar predstavlja u centru Zagreba, a pri tome i privuče pažnju nacionalnih medija. 

Kruno Lokotar, idejni tvorac kalendara
Kruno Lokotar, idejni tvorac kalendara "Ginkgo biblioba"/Foto: Denis Lovrović

- Jako sam zadovoljan reakcijom publike. Naravno, bilo je tu i medija koji će dati nacionalnu vidljivost projektu. Mislim da je ovaj kalendar dobar za svaki zid i svakog čovjeka koji drži do dobre fotografije i dobre poezije. Jedinstveno je to što je ginkgo slikan 12 mjeseci iz iste pozicije i što smo ga združili s poezijom Marka Pogačara koji je najprevođeniji živući hrvatski pjesnik. Igrom slučaja sam vidio da, nevezano uz ovaj projekt, Marko Pogačar ima jednu pjesmu o ždralu, simbolu Daruvara, pa smo je odlučili staviti kao 13. pjesmu na zadnju stranicu kalendara, a kako ćemo napraviti ciklus od ukupno četiri kalendara kroz četiri godine, i na sljedeća tri će pjesnici morati napisati 13. pjesmu za zadnju stranicu kalendara, koja će biti pjesma o ždralu - rekao je Kruno Lokotar. 

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović

"Ginkgo biblioba 2024" je, ne računajući splitskog pjesnika Marka Pogačara, u potpunosti daruvarski proizvod. Naime, osmislio ga je Daruvarčanin Kruno Lokotar, fotografije ginkga snimio je Daruvarčanin Saša Selihar, a za  moderan, estetski osvježavajući dizajn kalendara zaslužna je Daruvarčanka Mirela Janota i njezina tvrtka Dobro oko, a otisnut je u daruvarskoj tiskari Habigraf. 

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović

- Jako mi je drago što je ovaj projekt podržao Grad Daruvar kao i Turistička zajednica Daruvar-Papuk jer ga bez njih ne bi ni bilo. Sjajno je kada se prepoznaju projekti koji brendiraju grad na sasvim drukčiji način, a ovo je projekt kojem i najveći zlobnici teško mogu nešto zamjeriti jer vrijednosti koje promovira ovaj kalendar su opće humanističke i svaki grad bi htio stati iza njih. Danas je iznimno rijetko da gradovi potpomažu fotografiju, a pogotovo poeziju koja je najosjetljiviji i najzahtjevniji književni žanr. I to je baš lijepa gesta Grada Daruvara. Osim toga, ginkgo je turistička atrakcija koja će ovim kalendarom postati još veća, a samim tim će i Daruvar postati još veći. Baš sam sretan! - kaže Lokotar.

Pjesnik Marko Pogačar prepričao je kako je došlo do njegovog angažmana na ovom projektu i priznao da je u početku bio prilično zbunjen.

Autor pjesma Marko Pogačar/Foto: Denis Lovrović
Autor pjesma Marko Pogačar/Foto: Denis Lovrović

- Da budem iskren, kada mi je Kruno Lokotar predložio da napišem 12 pjesama za kalendar, prva asocijacija mi je bio - frižider. Naime, kroz cijelo djetinjstvo sam kalendare gledao na kućnom frižideru. I bio sam zbunjen, jer nisam znao što bih s tom njegovom idejom. A Kruno je, inače, "Zepter lonac" iz kojeg frcaju pare na sve strane, odnosno ideje koje su često krajnje neobične. Ja obično pristanem na njih, skoro pa bianco, jer su to stvari kojima se, inače, nikad ne bih bavio, to su ideje koje mi nikad ne bi pale na pamet i koje me, najčešće, ne zanimaju. Čak mi na prvu često zvuče i odbojno Nekako već znam da ću, kad malo razmislim, naći gomilu prednosti tih stvari i načina na koji bi one mogle biti zanimljive meni, a i potencijalnoj publici. I tako je bilo i sada. Shvatio sam da je ovo zapravo jedna sjajna prilika da se napravi nešto inovativno, drukčije, zanimljivo. A sve je obilježeno duhom mjesta, pričom o Daruvaru, gradu iz kojeg je cijela priča ponikla. 

Promociju je prokomentirala i dogradonačelnica Vanda Cegledi. 

Dogradonačelnica Grada Daruvara, Vanda Cegledi/Foto: Denis Lovrović
Dogradonačelnica Grada Daruvara, Vanda Cegledi/Foto: Denis Lovrović

- Bilo je vrlo svečano, lijepo, pomalo i emotivno. Među publikom su bili i Daruvarčani koji više ne žive u našem gradu, ali nose dušu grada i kada na promociji kalendara "Ginkgo biblioba 2024" vidite njihovu nostalgiju onda shvatite da ste napravili jako dobar posao. Ovaj kalendar je proizvod koji je potpuno drukčiji, nešto što se dosad nitko nije sjetio. Kruno Lokotar je dao fantastičnu ideju, a ja volim takve ideje, originalnost. To je još jedna potvrda da Daruvar ide u dobrom smjeru, a mogu reći da će ovakvih inovativnih projekata biti još jer oni na jedan drukčiji, originalan način pozicioniraju Daruvar na turističkoj, ali i kulturnoj karti Hrvatske. Također mi je bilo drago čuti da se posljednjih godina za Daruvar sve više čuje putem nacionalnih medija, a to znači da samo trebamo nastaviti graditi originalnu daruvarsku priču koja nam daje prepoznatljivost- rekla nam je Vanda Cegledi.

Na stolu su bili i daruvarski medenjaci s otisnutim listom ginkga koje su posebno za ovu priliku napravili učenici Ekonomske i turističke škole Daruvar/Foto: Saša Selihar/Crane Works
Na stolu su bili i daruvarski medenjaci s otisnutim listom ginkga koje su posebno za ovu priliku napravili učenici Ekonomske i turističke škole Daruvar/Foto: Saša Selihar/Crane Works

Saša Selihar je snimao 12 mjeseci daruvarski ginkgo uvijek s iste pozicije. Jednom čak i pod visokom temperaturom, jer nije smio razbiti vremenski okvir snimanja.

Autor fotografija Saša Selihar/Foto: Denis Lovrović
Autor fotografija Saša Selihar/Foto: Denis Lovrović

- Meni je čast što sam dio ovog projekta i od početka sam osjećao da će biti poseban. A posebno mi je bilo lijepo kada sam u publici vidio Daruvarčane koji žive u Zagrebu i kada sam shvatio koliko njima znači ovaj projekt. Oduvijek sam lokal patriot i volim raditi sve što može donijeti dobro našem Daruvaru, a siguran sam da će ovaj projekt biti jedna od posebnih priča po kojoj će naš grad biti prepoznatljiv - rekao nam je Saša Selihar. 

Nakon promocije kalendara, uzvanicima je predstavljena birana enološka, gastronomska i turistička ponuda Daruvara. direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković također je bila puna dojmova.  

Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk/Foto: Saša Selihar/Crane Works
Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk/Foto: Saša Selihar/Crane Works

- Promocija je bila doista lijepa, ambijent knjižnice dao joj je dodatnu posebnost, a samim time i ginkgu i turističkoj destinaciji Daruvar. Veliki je plus u centru Zagreba imati takvu promociju budući da nam je cilj privući što više Zagrepčana u Daruvar. S ovim kalendarom se ta priča dodatno zaokružuje. Uzvanicima smo prezentirali Sauvignon Vinarije Daruvar, potom Capru Biogal sirane, Baladu o vinu, siru i Daruvaru koja se inače održava u podrumu dvorca grofa Jankovića, u neposrednoj blizini ginkga. Za one koji vole nešto slatko ponijeli smo medenjake koje su napravili učenici Ekonomske i turističke škole Daruvar koji su na te medenjake, posebno za ovu priliku, otisnuli list ginka - rekla nam je Ivana Plažanin Vuković. 

Uzvanicima se posloživao daruvarski souvignon sljubljen sa sirom/ Foto: Saša Selihar/Crane Works
Uzvanicima se posloživao daruvarski souvignon sljubljen sa sirom/ Foto: Saša Selihar/Crane Works
Gosti su na promociji kušali delicije iz daruvarskog kraja/Foto: Saša Selihar/Crane Works
Gosti su na promociji kušali delicije iz daruvarskog kraja/Foto: Saša Selihar/Crane Works

Kalendar "Ginkgo biblioba 2024" naći će se u prodaju sljedećeg tjedna i to u trgovinama Vacoma te na web shopu superknjizara.hr

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!