Fotografija: Zaposlenice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar pozivaju građane da se još danas besplatno učlane u daruvarsku knjižnicu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Zaposlenice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar pozivaju građane da se još danas besplatno učlane u daruvarsku knjižnicu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Još danas se možete besplatno učlaniti u daruvarsku knjižnicu i vratiti knjige bez zakasnine

"Najduže nevraćena knjiga u posljednjem razdoblju bila je kod korisnika 156 dana. Poslali smo mu dopis da sada može vratiti knjigu bez zakasnine i naš korisnik je to prekjučer i učinio"



DARUVAR – Mjesec hrvatske knjige u kojem smo sve do sredine ovoga mjeseca donosi brojne pogodnosti u velikom broju knjižnica. Iznimka nije niti Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar.

Ravnateljica Romana Horvat otkrila je što su sve ove godine pripremili za svoje korisnike i odala nam kako još danas traje jedna pogodnost koju bi korisnici valjali iskoristiti, ako već nisu dosad.

Požurite još danas

-Za sve koji to žele, organizirali smo besplatno učlanjenje u našu knjižnicu koje će trajati sve do kraja godine, dakle još dva mjeseca. Ta pogodnost trajala je cijeli ovaj tjedan, pa pozivam svoje sugrađane, ako već nisu da nam dođu još danas i besplatno se učlane. Nakon 01. siječnja, svi koji će htjeti produžiti članarinu, morat će platiti puni iznos godišnje članarine, odnosno 60 kuna – napominje Horvat i dodaje kako su im veoma dobra iskustva i s vraćanjem knjiga u knjižnicu.

Ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album
Ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album

Naime, Romana Horvat u daruvarskoj knjižnici 13 je godina i priznaje nam kako je veoma ponosna na Daruvarčane jer je ovo prva godina otkako je ona ovdje, a da imaju jako mali broj nevraćenih knjiga.

Popularan program Zaki

- Moram pohvaliti Daruvarčane i stanovnike ostalih okolnih mjesta koji su naši korisnici jer na vrijeme vraćaju knjige i veoma su savjesni. Možda tome pridonosi što smo lani prešli na novi, inovativni knjižničarski program Zaki. On omogućuje korisnicima da pomoću PIN-a kojeg im mi dodijelimo ulaze u svoje korisničko sučelje te tamo mogu produžiti posudbu knjige, mogu vidjeti imaju li zakasninu, mogu rezervirati određenu knjigu i potpuno besplatno pretraživati naš katalog – pojašnjava nam Horvat i priznaje kako korisnici rado koriste novi program Zaki. I to ne samo mladi ljudi koji su odrasli na nekim novim tehnologijama, napominje Horvat, već i umirovljenici koji su si zadali zadatak naučiti kako program funkcionira i upustiti se u novu tehnološku avanturu – zadovoljna je ravnateljica knjižnice.

U daruvarskoj knjižnici često se održavaju promocije knjiga/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
U daruvarskoj knjižnici često se održavaju promocije knjiga/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Program je odličan jer je naš angažman mali i možemo se posvetiti nekim drugim knjižničarskim poslovima, no pridonosi i ažurnijem vraćanju knjiga. Evo, mogu izdvojiti primjer kako je najduže ne vraćena knjiga u posljednjem razdoblju bila kod korisnika 156 dana. Poslali smo mu dopis kako u ovome tjednu može vratiti knjigu bez zakasnine i naš korisnik je to uistinu prekjučer i učinio. To je zapravo ništa jer smo prijašnjih godina bilježili dugotrajno nevraćene knjige koje se nisu znale vratiti po tri, četiri godine – priča nam Romana koju smo priupitali i o opravdanjima korisnika. Zanimalo nas je na koji način pravdaju dugotrajno nevraćanje posuđenih knjiga.

Pas pojeo stranice

- Zaista ima svakakvih primjera, kreativni su. Bolest, bolnica, dijete je zametnulo knjigu, pas izgrizao stranice pa im je bilo neugodno… No, najvažnije je da knjiga naposljetku pronađe svoj put natrag do knjižnice. Najviše nam je žao da nam neki noviji naslovi za koje ima puno interesa dugo stoje kod nekoga, a nažalost, nemamo sredstava da nabavimo više primjeraka. Stoga mi barem nekoliko puta godišnje organiziramo vraćanje knjižnične građe bez zakasnina što građani i koriste- istaknula je naposljetku ravnateljica daruvarske knjižnice.