Fotografija: 
Foto: Nenad Opačak/CROPIX
Galerija
Foto: Nenad Opačak/CROPIX

Jedinstvena izložba Nika Titanika u Pakracu: "Pogledajte kroniku hrvatske gluposti"

U sklopu izložbe bit će održana i promocija prvog strip albuma Nika Titanika "1573." izdanog 2019. godine. Na otvorenju će posjetitelji moći i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom



U Muzeju grada Pakraca ovog se petka s početkom u 18 sati otvara jedinstvena retrospektivna izložba "Kronika hrvatske gluposti" jednog od najvećih hrvatskih karikaturista - Nika Titanika. 

- Izložba predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista, vjerojatno i na svijetu, koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Arhiva Nika Titanika broji preko 13.500 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

"Kroničar hrvatske gluposti"

U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića, kaže Jelena Hihlik iz pakračkog Muzeja.

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Nakon impresivnog otvorenja ove retrospektivne izložbe Nika Titanika krajem 2019. godine u Muzeju Mimara, kada se okupilo preko 500 zainteresiranih posjetitelja na otvorenju, mnogi muzeji i galerije iskazali su interes ugostiti izložbu te je retrospektiva Nika Titanika tijekom 2020., 2021. i 2022. godine proputovala Hrvatskom, a svoje putovanje nastavlja i u 2023. godini.

Promocija prvog strip albuma

-Na izložbi će posjetitelji moći razgledati selekciju najboljih karikatura Nika Titanika nastalih u posljednjih 29 godina profesionalnog djelovanja – od prve nacrtane i prve objavljene karikature, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do recentnih radova.


Foto: Nenad Opacak/CROPIX
Foto: Nenad Opacak/CROPIX

U sklopu otvorenja izložbe bit će održana i promocija prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom "1573." koji je Nik Titanik izdao krajem 2019. godine. Na otvorenju će zainteresirani posjetitelji moći prolistati, ali i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom po želji, ističu iz Muzeja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!