Fotografija: Učenici na online edukacijama
Galerija
Učenici na online edukacijama

Iako je češka osnovna škola online, učenici su aktivni u nizu programa

Učenici viših i nižih razreda uključili su se u razne online projekte, od kojih je dio i međunarodnog karaktera, a ključni oraganizator je školska knjižnica



Daruvarska češka osnovna škola Jana Amosa Komenskog trenutno kompletnu nastavu izvodi online zbog širenja zaraze koronavirusom, ali ima puno razloga pisati o ovoj školskoj ustanovi i mimo epidemije koja očito ne štedi nikoga. Na kraju Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, najviše razloga za osvrtanje unazad ima školska knjižnica, koja je tijekom proteklih tjedana bila iznimno aktivna, uključivši se u niz zanimljivih projekata, sve dakako, na daljinu, u skladu s mjerama kriznog stožera.

Projekt razmjene straničnika

"Listopad je bio u znaku krilatice Put do zdravlja i dobrobiti (Finding Your Way to Good Health and Well Being), što je ove godine bio moto Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica", kaže nam voditeljica knjižnice Mira Barberić i dodaje da se škola uključila u projekt razmjene straničnika (Digital Bookmark Exchange Project) i da će ex librise, što će ih izraditi njihovi učenici razmijeniti s đacima iz SAD i Indije, te da je knjižnica prijavila svoje akcije u program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Učenici na online edukacijama
Učenici na online edukacijama

"Učenici viših razreda mogli su se uključiti u online kviz na državnoj razini, posvećen poticanju čitanja, na temu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a ta je obljetnica i središnja tema Mjeseca hrvatske knjige. Tu je i čitateljski maraton Minuta za čitanje, koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a proveden je tako da su se korisnici školske knjižnice snimali kako čitaju naglas. Te su snimke objavljene na internet stranicama, Facebooku i YouTube kanalu", rekla je za Mojportal.hr voditeljica knjižnice Mira Barberić.

Čitanjem do zvijezda

"Školska je knjižnica bila mjesto okupljanja učenika 2. razreda koji su dobili upute o radu u vrijeme epidemije“ čitamo u novom broju Jednote, tjednika na češkom jeziku, a prvašići su također posjetili knjižnicu i poslušali bajku o slovu A, te bajku o velikoj repi, na temu koje su zaigrali igrokaz. Učenici petih razreda su sat povijesti posvetili razvoju knjige i pismenosti. Đaci trećih i četvrtih razreda uključili su se u projekt Naša mala knjižnica, a viših razreda u projekt Čitanjem do zvijezda. Ti projekti traju cijelu školsku godinu i dobrovoljni su, a zanimanja ne manjka, kao ni za niz drugih projekata i akcija poput Čitamo i između redaka, Smiješak, snima se – mala škola filma, Stvarajmo eKreativno i festival čitanja naglas.