Fotografija: Foto: Gradski muzej Bjelovar
Galerija
Foto: Gradski muzej Bjelovar

Gradski muzej Bjelovar otvara zanimljivu izložbu o Gudovcu: "Nekada je to bio plemićki posjed"

Podignuta u močvarnom i podvodnom okolišu čemu je pridonio obližnji potok Plavnice, jedan je od mnogih razloga zašto su se tu nastanili srednjovjekovni plemićiBJELOVAR - Gradski muzej Bjelovar priprema izložbu „Srednjovjekovni Gudovac“ koja će na dva tjedna biti mjesto rekonstrukcije jednog dijela bilogorske povijesti. Izložba će biti podijeljena u dva dijela: prvi dio izložbe prikazivat će srednjovjekovnu kuhinju, dok će drugi dio izložbe prikazivati presjek ostale građe pronađene na gudovačkoj gradini.

Foto: Gradski muzej Bjelovar
Foto: Gradski muzej Bjelovar

Gudovac (Gwdoch, Gwodowcz), danas glavno sajmišno mjesto, a nekada plemićko, svoje je korijenje pustilo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, svega 7 kilometara od središta grada Bjelovara.

Srcoliki motivi na pisanici

Otvorenje izložbe održat će se 21. ožujka (četvrtak) 2024. godine u 18:00 sati  u Gradskom muzeju Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, Bjelovar na kojem će uz ravnateljicu Muzeja Marijanu Dragičević sudjelovati gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, autorica izložbe Petra Tar, gosti i uzvanici.

U gradini u Gudovcu je 2003. godine prilikom arheoloških istraživanja pronađena uskršnja pisanica, dosad najstariji nalaz takve vrste s područja Hrvatske (15. st.). Pisanica je pronađena u fragmentima (njih ukupno 146). 

Foto: Gradski muzej Bjelovar
Foto: Gradski muzej Bjelovar
Foto: Gradski muzej Bjelovar
Foto: Gradski muzej Bjelovar

Restauracijom i konzervacijom u Hrvatskom restauratorskom zavodu iznijeti su zaključci kako je jaje kokošjeg podrijetla, ukrašeno srcolikim motivima na čokoladno smeđoj podlozi.

Foto: Gradski muzej Bjelovar
Foto: Gradski muzej Bjelovar

Motivi su se radili tehnikom rastopljenog voska  koja se koristi i u današnje vrijeme, a jaje govori o običajima koji su se prakticirali u srednjem vijeku.

Dom plemića

Za gudovačku gradinu smatra se da je podignuta početkom 14. stoljeća, a predstavljala je utvrđeni plemićki posjed (majur), odnosno plemićko sjedište. Središnje utvrđenje bilo je utvrđeno širokim jarkom i bedemom izgrađenim od drvenih greda i zemljanog nasipa, čiji se ostaci najbolje vide na sjevernoj strani gradine. Kasnosrednjovjekovna gudovačka gradina, naseobinsko-obrambenog karaktera, nalazila se u sjevernom djelu sela Gudovac, bila je nizinskog tipa te promjera oko 50 metara. Podignuta u močvarnom i podvodnom okolišu čemu je pridonio obližnji potok Plavnice, jedan je od mnogih razloga zašto su se tu nastanili srednjovjekovni plemići.