Fotografija: Grad Čazma/Foto: Grad Čazma
Galerija
Grad Čazma/Foto: Grad Čazma

Gradska knjižnica u Čazmi priprema knjigu o književniku Slavku Kolaru

Poznati hrvatski književnik Slavko Kolar se cijeli svoj život smatrao Čazmancem jer mu je majka rođena u Čazmi te je dio djetinjstva i školskih praznika provodio u tom gradu




U povodu 130 godina rođenja Slavka Kolara, Gradska knjižnica u Čazmi priprema knjigu o ovom književniku po kojem i nosi ime. Plan je da knjiga bude gotova do 1. prosinca.

Naime, Slavko Kolar rođen je 1. prosinca 1891. godine, a knjižnica svake godine obilježava njegov rođendan manifestacijom "Dani Slavka Kolara" i dodjelom nagrada natječaja za kratku satiričnu priču.

Suradnja

Ove godine, u suradnji s profesorom suvremene hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Mariom Kolarom, priprema knjigu koja će sadržavati sedamdesetak članaka kritika Kolarovih djela kao i nekih drugih osvrta na njegove knjige, predgovore, pogovore te stručne i znanstvene radove o njegovom stvaralaštvu.

- Radi se o različitim vrstama radova o Slavku Kolaru u tom jednom dugom vremenskom razdoblju koje ćemo mi sada staviti sve na jedno mjesto. Ti su radovi objavljeni u časopisima, zbornicima, knjigama, neki su u leksikonima, enciklopedijama, dakle u različitim vrstama publikacije. Stavit ćemo ih na jedno mjesto gdje ćemo dobiti pregled svega onog što je o Slavku Kolaru pisano kroz sto godina - rekao je profesor Mario Kolar.

Izdavač i urednik

Gradska knjižnica Slavko Kolar bit će izdavač knjige, a urednik i priređivač knjige je Mario Kolar.

- Željeli smo uz tu obljetnicu napraviti nešto puno više kada je riječ o samom Slavku Kolaru. U pripremi je knjiga i ona nosi radni naslov Knjiga studija, eseja, kritika o Slavku Kolaru od 1917. godine kada se prvi put pojavio u hrvatskoj književnosti do današnjeg dana - rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Slavko Kolar, Vinka Jelić Balta.

Ponosni Čazmanci

Prema riječima gradonačelnika Čazme, Dinka Piraka, ovo je vrlo vrijedna publikacija za Čazmu. Slavko Kolar se cijeli svoj život smatrao Čazmancem jer mu je majka rođena u Čazmi te je dio djetinjstva i školskih praznika provodio ovdje.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr

- Budući da je riječ o jednom od najpoznatijih hrvatskih pripovjedača i dramskih pisaca, ponosni smo što njegova djela možemo smatrati dijelom književne baštine našega kraja - istaknuo je Dinko Pirak.

Nova bista

Prema riječima gradnačelnika Dinka Piraka, ponovno će se izraditi bista Slavka Kolara koja je prije nekoliko godina nestala iz Čazme, a za koju smatra kako bi primjerenije mjesto bilo ispred Gradske knjižnice Slavko Kolar.