Fotografija: Moja baka s Marsa/ Foto: DOKUart
Moja baka s Marsa/ Foto: DOKUart

Filmovi "Utakmica" i "Moja baka s Marsa" obilježit će šesti festivalski dan

Prvi dokumentarac prati utakmicu švicarske nogometne lige, ali kroz oči suca, dok drugi film govori o sudbinu bake Zine, Ukrajinke koja je ostala živjeti na Krimu, u kojem su sada na vlasti Rusi
BJELOVAR - Na repertoaru 16. DOKUarta sinoć se našao nagrađivani nizozemski film "Derišta". Riječ je o dokumentarcu redateljice Maasje Ooms koji donosi intiman i iskren portret mladih ljudi u kojem oni pokazuju svoju najranjiviju stranu. Film "Derišta" inače je dobitniK nagrade za najbolji nizozemski dokumentarni film 2020. godine.

Redateljica u "Derištima" prati sudbinu nekoliko tinejdžera s kojima roditelji više ne znaju kako izaći na kraj i kao zadnju nadu pronašli su stavljanje djece pod privremeni nadzor. Dok ih Ooms snima, oni pokušavaju ukrotiti svoje demone, no problemi iz prošlosti ponovno počinju izlaziti na površinu.

Film 21. stoljeća kao dokument i kao slika

Također, održano JE i predavanje za bjelovarske gimnazijalce u predvorju Kulturnog i multimedijskog centra kojeg je vodila poznata filmska kritičarka i sveučilišna profesorica Višnja Vukašinović. U predavanju "Film 21. stoljeća kao dokument i kao slika" Vukašinović je s gimnazijalcima razgovarala o tome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada konzumiramo određeni filmski, televizijski i medijski sadržaj.

Program DOKUarta nastavlja se večeras, šestim danom festivala, a na rasporedu su dva filma. Program otvara kratki švicarski dokumentarac "Utakmica". Redatelj Roman Hodel odlučio je pratiti jednu utakmicu švicarske nogometne lige, no pažnju on nije posvetio igračima, već sucu uz kojeg proživljavamo uspone i padove te uz ovaj film otkrivamo što znači zaraditi poštovanje na terenu i kako je upravljati energijom stadiona.

Život na Krimu

Potom slijedi dugometražni film bjeloruskog redatelja Aleksandra Mihalkoviča "Moja baka s Marsa" u kojem prati sudbinu bake Zine, Ukrajinke koja je ostala živjeti na Krimu u kojem su sada na vlasti Rusi. Odvojena od obitelji ona živi u zaboravljenom gradu na obali i pokušava donijeti odluku ostati ili otići u šarmantnom, gorko – slatkom filmu koji je prikazan na brojnim svjetskim festivalima.

Danas je i posljednji dan radionice u sklopu 14. izdanja Malog DOKUarta, a film koji bjelovarski učenici snimaju pod stručnim vodstvom bjelovarskog redatelja Đure Gavrana već počinje dobivati obrise. Što su to oni snimili, moći će se pogledati sutra u podne kada će se u kino dvorani KMC-a prikazati i filmovi pristigli na natječaj za osnovnoškolski film i dodijeliti nagrade.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 12 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemiološke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.