Fotografija: Petra Gilming i Branimir Pustički u Daruvaru 2018./Foto: Grad Daruvar
Petra Gilming i Branimir Pustički u Daruvaru 2018./Foto: Grad Daruvar

Dvoje glazbenika svjetskog glasa danas će u Daruvaru zasvirati na violončelu i glasoviru

Ulaz na koncert Branimira Pustičkog i Petre Gilming, koji će se održati u četvrtak u Zavičajnom muzeju, slobodan je



Ljubitelje klasične glazbe u četvrtak u Daruvaru očekuje prava poslastica - dvoje glazbenika svjetskog glasa na besplatnom će koncertu zasvirati neka od najpoznatijih djela na violončelu i glasoviru.

Na koncertu koji će se, s početkom u 19 sati, održati u Zavičajnom muzeju Daruvar nastupit će tako poznati zagrebački violončelist Branimir Pustički te Petra Gilming na glasoviru. Izvodit će djela bezvremenih skladatelja Papandopuloa, Šlika, Sibeliusa i Martinua, a na repertoaru će se naći njihove sonate, elegije i koncertne rapsodije. Isti je dvojac u Daruvaru već gostovao 2018., na oduševljenje publike, pa je za očekivati da će i ovog puta izazvati velik interes Daruvarčana.

Dobitnik brojnih nagrada

Riječ je uistinu o prvorazrednom kulturnom događanju jer je iza dvoje mladih glazbenika impresivna karijera. Branimir Pustički tako je nakon diplome u klasi Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu krenuo na usavršavanje kod Reinharda Latzka u Beču te Jakoba Kullberga u norveškom Stavangeru.

Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar „Human Rights” i Zadarski komorni orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski festival, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog itd.), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića. Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u.

Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”.

Od 2014. je asistent, a od 2019. docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

Vrhunska glazbenica

Ništa manje uspješna nije ni Petra Gilming koja je glasovir maturirala 1995., a zatim diplomirala na Muzičkoj akademiji 2000., te magistrirala 2007.  Usavršavala se na seminarima uglednih glazbenih pedagoga (N. Kazimirove, E. Timakina, L. Baranyaja, V. Pavarane, J. F. Antoniolija, V. Merzhanova i K. H. Kammerlinga) te u klasi prof. Luigia Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu, Italija.

Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure). Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilista u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade „Darko Lukić“ 2000. godine i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo" osvaja 2015. godine, kao i nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji komornih sastava.

Kao članica Tria 1887, dobitnica je nagrade "Artists on Globe" za najbolje mlade hrvatske glazbenike u 2015. godini. S Hrvatskim klavirskim triom 2016. godine osvaja nagradu Dvorane Vatroslava Lisinskog za nastup na Tribini Darko Lukić.

Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist, komorni muzičar te uz orkestre (Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar i dr.). Također nastupa u suradnji s dirigentima Igorom Gjadrovom, Pavlem Dešpaljem, Franom Krasovcem i dr. na istaknutim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Zagreb Kom, Diapason, Dani Milka Kelemena te festivalima u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!