Fotografija: U OŠ Veliko Trojstvo ikome nije problem odvojiti vrijeme kako bi druge razveselili/Foto: Sanja Vranješević
Galerija
U OŠ Veliko Trojstvo ikome nije problem odvojiti vrijeme kako bi druge razveselili/Foto: Sanja Vranješević

Društvo Naša djeca V. Trojstvo dobilo 75.000 kn: "To je ulaganje u kvalitetno slobodno vrijeme"

"Ovim projektom poticat ćemo volonterstvo, provoditi radionice, zaposliti jednu osobu, realizirati Info pult, Info kartu i tiskati brošuru o svim provedenim aktivnostima", kažu iz DND V. Trojstvo



VELIKO TROJSTVO – Odlične vijesti stigle su u Veliko Trojstvo.

Naime, Društvo Naša djeca Veliko Trojstvo čija predsjednica je Dunja Kramarić, uspješno je povuklo 75 tisuća kuna od Središnjeg ureda za demografiju i mlade i to za različite projekte koje namjeravaju realizirati u narednom razdoblju.

Sredstva su odobrena nakon što su se u kolovozu Velikotrojščani javili na javni poziv usmjeren mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2021. godinu. Partneri u provođenju ovog projekta pod nazivom "Budi IN, budi aktivan mladi građanin", prioritetno područje " Mladi u ruralnim sredinama", su Osnovna škola Veliko Trojstvo i Općina Veliko Trojstvo.

Kvalitetno slobodno vrijeme

Inače, Društvo Naša djeca Veliko Trojstvo relativno je mlada udruga, koja djeluje na području cijele općine Veliko Trojstvo. Osnovana je početkom 2017. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta, koji rade u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo. Rad Udruge uvelike pomaže i Općina Veliko Trojstvo, a sve s ciljem kako bi djeci i mladima s područje općine osigurali što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Domar iz škole izradio je djeci drvenu kućicu za knjige/Foto: Sanja Vranješević
Domar iz škole izradio je djeci drvenu kućicu za knjige/Foto: Sanja Vranješević

- Povjerenstvo za provjeru prijavljenih projekata prepoznalo je kvalitetu onoga što smo mi naveli kao prioritet. Projekt „BUDI IN, budi aktivan mladi građanin“ potiče djecu i mlade osobe od 7 do 20 godina da aktivno sudjeluju u kreiranju i provođenju volonterskih aktivnosti, potiče ih u ostvarivanju poduzetničkog duha, osvještavanju kulturne vrednote lokalne zajednice u kojoj žive. Smatramo da postoji velika potreba da našu djecu usmjerimo na nesebično pomaganje putem različitih akcija. Ovim projektom želimo ih potaknuti da to čine što češće i efikasnije. Poticati ih na međusobnu suradnju, brigu o starijoj populaciji, pravilnom razmišljanju. Djeca i mladi naš su najveći resurs i trebamo ih poticati na djelovanje u društvu, kažu nam iz DND Veliko Trojstvo.

Međugeneracijska solidarnost

Ističu kako je kod djece i mladih jako bitno od malih nogu usaditi pravilno ponašanje prema svima, prihvatiti različitosti i smatrati ih prednošću, a ne manom, a ovim projektom žele mladima pokazati da se trud i rad uvijek isplate.

Produženi boravak u školi radi od 11 i 30, pa do 16 i 30 sati/Foto: Sanja Vranješević
Produženi boravak u školi radi od 11 i 30, pa do 16 i 30 sati/Foto: Sanja Vranješević

Ciljevi koje planiraju ostvariti provedbom projekta su zajednička suradnja i međusobna tolerancija, te poticanje međugeneracijske solidarnosti kroz koju će djeca i mladi putem radionica svakako naučiti na koji način mogu pomoći starijoj populaciji.

- Projektom se planira zaposliti mlada osoba do 30 godina koja će voditi projekt. Voditeljica će odrađivati sve poslove vezane uz organizaciju aktivnosti, nabave opreme te promidžbe i vidljivosti projekta. Njezina uloga biti će prezentirati projekt lokalnoj zajednici, medijima i vanjskim suradnicima, izradit će plan aktivnosti, pratiti tijek planiranih aktivnosti sukladno odobrenim prihvatljivim aktivnostima, organizirat će edukacije volontera, komunicirati s vanjskim suradnicima i organizirati događanja, ističu iz DND Veliko Trojstvo.

Edukativne radionice

Neke od predviđenih aktivnosti u narednom, zimskom razdoblju su provesti edukaciju mladih volontera, dok će u ljetnom periodu odrađivati turističko edukativne radionice na kojima će predstaviti kulturne vrednote svog mjesta drugoj djeci i mladima. Kako bi to izveli, planiraju napraviti turističku rutu – obilazak Svijetlih pruga, zatim edukativne čitaonice/igraonice u učionici na otvorenom i čitanje bilogorskih priča autorice Romane Kovačić uz radionicu. Žele realizirati i odlazak na Vidikovac, zatim održati radionicu u kojoj će se predstaviti hobiji i stari izumrli zanati, a ukupno je predviđeno 10 aktivnosti koje će se vezati uz kvalitetno provođenje vremena.  

U Središnjem uredu za demografiju i mlade, predsjednica Društvo Naša djeca Veliko Trojstvo, Dunja Kramarić potpisala je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
U Središnjem uredu za demografiju i mlade, predsjednica Društvo Naša djeca Veliko Trojstvo, Dunja Kramarić potpisala je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

Nadalje, ideja im je napraviti i Info pult koji će ujedno biti i učionica i mjesto za druženje na otvorenom i sadržavati će pametne klupe. Isto tako, izradila bi se i Info karta sa svim aktualnim zanimljivim sadržajima za djecu i mlade i sa svim potrebnim informacijama. Kako bi sve realizirali namjeravaju angažirati informatičara putem Ugovora o djelu.

Tiskana i online brošura

- Svakako bi na kraju provedenog projekta napravili online i tiskanu brošuru u kojoj će biti sadržane sve radionice i sve provedene aktivnosti, poručuju iz DND Veliko Trojstvo.

Ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Sanja Vranješević/Foto:BBŽ
Ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Sanja Vranješević/Foto:BBŽ

- Izrazito smo ponosni na ovu relativnu mladu Udrugu, koja korak po korak, doprinosi kvalitetnom i zdravom načinu rada s djecom i mladima na području naše općine, poručila je ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo Sanja Vranješević koja se veseli realizaciji svih aktivnosti planiranih u projektu.

Uskrsni zeko također je podržao Svjetski dan svjesnosti o autizmu/Foto: Sanja Vranješević
Uskrsni zeko također je podržao Svjetski dan svjesnosti o autizmu/Foto: Sanja Vranješević