Fotografija: Predavanje će održati pakrački areholog Krešimir Vacek/Foto: Pakrački list
Predavanje će održati pakrački areholog Krešimir Vacek/Foto: Pakrački list

Doznajte što su arheolozi pronašli na srednjovjekovnom lokalitetu Starog grada Pakraca

Ovo iznimno zanimljivo predavanje održat će se danas, u srijedu u vlastelinskom kompleksu Janković u Pakracu s početkom od 18 sati



U Gradskoj vijećnici u vlastelinskom kompleksu Janković u Pakracu danas, u srijedu će se s početkom od 18 sati održati iznimno zanimljivo predavanje o rezultatima istraživanja srednjovjekovnog arheološkog lokaliteta - Stari grad Pakrac.

Ovo sada već tradiocionalno predavanje ove se godine održava prigodom obilježavanja Dana grada Pakraca 2024.

Nove spoznaje

- Ovaj iznimno vrijedan lokalitet u samom središtu Pakraca se istražuje od 2017. godine, a svake godine nove rezultate višemjesečnih istraživanja prezentiramo kroz predavanje. Ove godine će predavanje održati voditelj istraživanja u 2023. godini Krešimir Vacek, mag.arheol. i po prvi put javno predstaviti i približiti široj javnosti nove spoznaje i rezultate prošlogodišnjih istraživanja - poručuju iz Muzeja grada Pakraca i pozivaju sve zainteresirane da dođu.

Stari grad Pakrac pokriva površinu od približno 7500m2, a od toga su arheolozi istražili oko 140m2. Osim Starog grada postojalo je i podgrađe, koje se najvjerojatnije prostiralo na području današnjeg gradskog trga, ali njegove točne dimenzije još nisu poznate.

Neizmjerna stručna važnost

Osim kulturnog i povijesnog značaja, koji se ostvaruje kroz proširivanje i preciziranje načina života i događanja kroz povijest na ovome području, ovim se višegodišnjim arheološkim istraživanjima otvara mogućnost i za razvoj turističke ponude grada Pakraca. Naime, još ima puno informacija o Starom gradu koje treba otkriti i istražiti, a koje imaju neizmjernu znanstvenu i stručnu važnost za sam grad, sve njegove stanovnike ali i posjetitelje.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!