Fotografija: Smotra folklora u Pakracu u vrijeme kada su to epidemiološke mjere dozvoljavale/Foto: Arhiva KUD Seljačka sloga
Galerija
Smotra folklora u Pakracu u vrijeme kada su to epidemiološke mjere dozvoljavale/Foto: Arhiva KUD Seljačka sloga

Dođite u nedjelju u Prekopakru na jubilarnu 10. smotru folklora

Uz KUD "Seljačka sloga", na ovoj smotri predstaviti će se još kulturno-umjetnička društva "Bektež" iz Bekteža, Folklorni ansambl Požega, KUD "Lipik" iz Lipika, KUD "Vrbje" iz Vrbja te KUD "Tkanica" iz Okučana
Kulturno umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Prekopakre domaćin je i organizator tradicionalne i jubilarne, 10. po redu „Smotre folklora“ koja će u Prekopakri pored Pakraca biti održana u nedjelju 12. rujna od 17 sati i to kao posljednja manifestacija ovogodišnjeg „Pakračkog ljeta“.

Središnji mjesni trg

Uz domaćina, na ovoj smotri će se tradicijskim pjesmama i plesovima predstaviti još kulturno-umjetnička društva „Bektež“ iz Bekteža, Folklorni ansambl Požega, KUD „Lipik“ iz Lipika, KUD „Vrbje“ iz Vrbja te KUD „Tkanica“ iz Okučana. Smotra folklora će biti održana na otvorenom i to na središnjem mjesnom trgu ispred područne škole u Prekopakri.

<p>Službeni plakat Smotre folklora/Foto: Grad Pakrac</p>

Službeni plakat Smotre folklora/Foto: Grad Pakrac

Ovo je prva folklorna aktivnost od svibnja 2019. godine kada je održana posljednja „Smotra folklora“ u organizaciji KUD-a iz Prekopakre, pa predsjednica Dubravka Arland nije krila zadovoljstvo.

Duga pauza

- Svi smo jedva čekali da napokon, nakon dvije godine krenemo s folklornim aktivnostima. Tolika duga pauza je vjerojatno razlog što na ovoj smotri imamo samo šest društava jer je bilo zahtjevno skupiti KUD-ove za sudjelovanje, a i mi samo smo se teško skupili kako bi ugostili i organizirali Smotru. Zbog velike i preduge pauze na njoj neće nastupiti ni naša dječja skupina jer nismo uspjeli animirati dovoljan broj djece zbog toga što su imala dugu pauzu. Ipak, bez obzira na sve ovo je dobar početak i nadam se samo da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će ova Smotra folklora u Prekopakri biti prvo u nizu brojnih folklornih događanja -  ističe predsjednica Arland i dodaje kako KUD „Seljačka sloga“ ove jeseni planira organizirati i tradicionalno „Šokačko sijelo“ u Prekopakri, ali to će ovisiti prije svega o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Smotra folklora u Prekopakri biti će organizirana pod pokroviteljstvom županije Požeško – slavonske, Grada Pakraca i Turističke zajednice Pakrac.