Fotografija: "Dalit: after party" održava se u subotu u 13:00 sati u bivšem pogonu Dalita
Galerija
"Dalit: after party" održava se u subotu u 13:00 sati u bivšem pogonu Dalita

Dođite na intrigantnu izložbu Krune Lokotara: "Dalit: After party", stižu i bivši Dalitovci

"Dalit: After party" je izložba mobitelografija Krune Lokotara koji je snimio zapuštene hala nekadašnjeg daruvarskog tvorničkog giganta




Daruvarčanin Kruno Lokotar, jedan od najboljih književnih urednika u Hrvatskoj koji sve više vremena provodi u Daruvaru, a sve manje u Zagrebu (zanimljivi su ti životni ciklusi), organizira intrigantnu izložbu u starom pogonu Dalita. I naziv sam naziv izložbe, koja će se održati u subotu 2. listopada sadrži u sebi tipičan lokotarovski izričaj: "Dalit: After party".

Parkirajte kod Lidla

Naime, u sada već oronulom interijeru nekadašnjeg industrijskog diva u sklopu Fra Ma Fu festivala izložit će, kako on kaže, mobitelografije zapuštenih hala nekadašnjeg tvorničkog giganta koje je osobno snimio. 

Daruvarska tvornica strojeva i ljevaonica, Dalit, nekada je bio gradski gigant koji je u svojim najboljim vremenima zapošljavao 1700 ljudi, a stariji još pamte dan u mjesecu kada im je bivala isplaćena plaća, a gradske trgovine odjednom uzavrele. Bilo je to doba kada se mjesečno išlo u veliku kupovinu.

Dalit je kolabirao kao i mnoga industrija tijekom tranzicije, danas su neke hale opet u funkciji.

Fotogenične hale

Izložba mobitelografija, na tom izrazu inzistira Kruno Lokotar kako ga se ne bi dovelo u vezu s pretjeranom ambicijom, koji je, praktično ilegalno prije dvije-tri godine ušao u neke od devastiranijih, ali i fotogeničnijih hala, poput one stare ljevaonice, i tamo snimio stotinjak fotografija od kojih su za ovu svrhu odabrane i priređene znakovite 33.

Izložba se održava u hali Tvornice strojeva, traje dva sata, od 13-15, a poslije se seli u dvorac grofa Jankovića.

Ulaz je sa sjeverne porte od Lidla (iskoristite parking), pa po putokazima, prođite između hala, pogledajte stanje stvari i dođite na izložbu.

<p>"Dalit: after party", izložba mobitelografija Kruna Lokotara/Foto: Kruno Lokotar</p>

"Dalit: after party", izložba mobitelografija Kruna Lokotara/Foto: Kruno Lokotar

O izložbi će nešto više reći daruvarski kroničar Mato Pejić, novinar RTL-a Ivan Žada pročitat će tekst Selvedina Avdića, jednog od najpotentnijih bosanskohercegovačkih književnika napisan za upravo ovu priliku, a i autor Lokotar će reći nekoliko kratkih, ali sigurno osebujnih rečenica.  

Bit će i piva

Potporu izložbi pružila je i Pivovara Daruvar (u prijevodu, bit će piva), a dolazak su najavili i bivši radnici Dalita.

Obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera, premda bismo mogli reći da se izložba održava u poluotvorenom ambijentu.

Dakle, čekaju vas mobitelografije trenutno najpoznatijeg Daruvarčanina u Hrvatskoj, a i šire, prigodni tekst ponajboljeg književnika iz BiH, dobro društvo i pivo iz Daruvarske pivovare. 

Bilo bi blesavo ne biti u subotu tamo.  

<p>"Dalit: after party", izložba mobitelografija Kruna Lokotara/Foto: Kruno Lokotar</p>

"Dalit: after party", izložba mobitelografija Kruna Lokotara/Foto: Kruno Lokotar