Fotografija: Pobjednica festivala Marta Deur iz Zagreba/Foto: Pakrački list
Galerija
Pobjednica festivala Marta Deur iz Zagreba/Foto: Pakrački list

Dječji festival domoljubne pjesme u Pakracu: "Prvu nagradu osvojila Marta Deur iz Zagreba"

Na 4. Dječjem festivalu domoljubne pjesme nastupilo je 15 osnovnoškolaca iz Pakraca; Daruvara, Kutine, Novske, Siska, Karlovca, Valpova i Zagreba



Petnaestero učenika osnovnih škola iz Zagreba, Karlovca, Siska, Valpova, Kutine, Novske, Daruvara i Pakraca, nastupilo je na 4. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ održanom sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, piše Pakrački list

Festival je organiziran u sklopu obilježavanja 32. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, bio je natjecateljskog karaktera, a prvu nagradu osvojila je učenica Marta Deur iz Zagreba, članica dječjeg zbora Kikići, solistički program Slavuji, s autorskom pjesmom Maje Rogić „Procvjetala ružica“.

Povijesne činjenice

Nakon himne koju je otpjevala prošlogodišnja pobjednica Tena Badrov, voditelj programa Mario Barać u uvodnom izlaganju iznio je nekoliko povijesnih činjenica o početku Domovinskog rata u Pakracu s napomenom „kako ih nikad ne bi zaboravili i kako ne bi dozvolili da se tako nešto ikada više dogodi“. Osim saborske zastupnice i gradonačelnice Anamarije Blažević, jučerašnjem događanju prisustvovali su i Ferdinand Troha, dožupan Požeško-slavonske županije, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

Svi zajedno na pozornici/Foto: Pakrački list
Svi zajedno na pozornici/Foto: Pakrački list

Stručni žiri u sastavu: Tea Silađi, učiteljica teoretskih predmeta i zbora te korepetitorica u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac, Nika Pastuović i Ivana Brkašić, pjevačice,  Aleksandar Gašparović, nastavnik tabure u Glazbenoj školi Franjo Kuhač u Osijeku i Marija Martinelli, predstavnica Grada Pakraca, dodijelio je drugo mjesto Fabijanu Kovačeviću iz Novske, dok je treće mjesto pripalo duetu kojeg su činile Sofia Makar i Ena Maslać iz Zagreba. Pobjednica festivala nagrađena je poklon bonom u vrijednosti 200 eura, za drugo mjesto on je iznosio 150 eura, dok su trećenagrađene osvojile bon od 100 eura.

Slavlje mira i pobjede

U ime organizatora posjetitelje je pozdravila Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, izrazivši zadovoljstvo što je ovaj festival svake godine sve obimniji i time pridonosi njegovanju hrvatske domoljubne pjesme.

Gradonačelnica Blažević istaknula je kako obilježavanje obljetnice početka Domovinskog rata nije slavlje rata, već slavlje mira i pobjede. Također, u svom se obraćanju dotaknula rata u Ukrajini izjavivši da gaji veliko suosjećanje s ukrajinskim narodom koji proživljava one dane koje smo i mi prije 32. godine proživljavali. Svim natjecateljima poželjela je puno sreće uz želju da ponovo dođu i dogodine.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

Osim nagrađenih, u natjecateljskom djelu programa još su nastupili Leona Milić iz Daruvara, Sara Lipošćak, Korina Eror, Sara Mihelić i Marijeta Klasan iz Karlovca, Buga Kurtović iz Valpova, Iva Roško iz Kutine, Tara Lozić i Karla Strinić iz Zagreba, te Korina Frajfogel i Benjamin Božić iz Pakraca. Prije proglašenja pobjednika posjetiteljima su se svojim izvedbama predstavili i gosti: zbor Osnovne škole braće Radića u suradnji s Udrugom djece branitelja Lipika i Pakraca, Ivana Brkašić uz pratnju Josipa Kneževića, stalna gošća festivala Nika Pastuović, te Tamburaški orkestar Pakrac uz solista Gorana Plavčeka.

Ovaj festival organizirali su Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Osnovna glazbena škola Pakrac, Tamburaški orkestar  Pakrac i Grad Pakrac, a program obilježavanja 32. godišnjice početka Domovinskog rata nastavlja se u utorak, 28. veljače, paljenjem baklji ispred pakračke župne crkve, te dan kasnije „Mimohodom pobjednika“ i prigodnim programom, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!