Fotografija: Ovo su prve takve ploče posvećene braniteljima u Hrvatskoj/Foto: Pakrački list
Galerija
Ovo su prve takve ploče posvećene braniteljima u Hrvatskoj/Foto: Pakrački list

Djeca pakračkih branitelja postavila prvu od šest ploča hrvatskim junacima s QR kodovima

Drugu ploču namjeravaju postaviti kod spomen-obilježja Vladi Laučanu, treću na gradskom trgu. Četvrta će biti posvećena Marijanu Kulhaviju Foki, a preostale dvije bit će postavljene u Kusonjama, tj. na BučjuUdruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac s obilježavanjem obljetnice „Bljeska“ krenula je 30. travnja, u suradnji s produženim boravkom OŠ braće Radića Pakrac. Sprejevima su s djecom oslikavali „smajliće“ kod škole, a budući da je 2. svibnja bio Svjetski dan smijeha, time su objedinili ove dvije aktivnosti.

U sklopu iste suradnje, 1. svibnja objavljen je spot za dječju pjesmu „Pakrac – taj mali grad“ s titlovima na engleskom jeziku, piše Pakrački list.

Plan za preostale ploče

Nastavno na obilježavanje vojnoredarstvene operacije Bljesak, prije dva dana je kod spomen-obilježja poginulim virovitičkim policajcima na Kalvariji postavljena prva od šest predviđenih ploča posvećenih hrvatskim braniteljima s QR kodom. Ploče postavlja Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac prema projektu koji je izradila Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca „PAK-RA“,  a financira ga Ministarstvo hrvatskih branitelja. Prve dvije slične ploče postavljene su u sklopu samoinicijativnog pilot-projekta Udruge, jedna ispred zgrade policijske postaje, a druga u Kukunjevcu.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Nakon Kalvarije, drugu ploču namjeravaju postaviti kod spomen-obilježja Vladi Laučanu, a treću, uz suglasnost Grada, kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na glavnom gradskom trgu. Četvrta će biti posvećena Marijanu Kulhaviju Foki, dok bi preostale dvije trebale biti postavljene u Kusonjama, odnosno na Bučju. Tekst na pločama je na engleskom jeziku, dok QR kôd vodi na poveznicu s tekstom na hrvatskom.

Prve u Hrvatskoj

Ovo su prve takve ploče posvećene braniteljima u Hrvatskoj. Projekt je napisala Zrna Garača, ravnateljica LRA „PAK-RA“, a ona i učiteljica engleskog iz pakračke osnovne škole, Kristina Vujnović, ploče su i prevele na engleski, na volonterskoj osnovi. Ploče i nosače izrađuje FOTOimago j.d.o.o., a troškove izrade u potpunosti financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Završetak obilježavanja vojnoredarstvene operacije Bljesak u organizaciji Udruge bit će 18. svibnja kada u Pakrac opet dolazi ekipa iz Legrada, ovaj put oslikati pročelje DV Maslačak, poručio je Tomislav Novinc, predsjednik Udruge za Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!