Fotografija: Svečano otvorenje nove biste bit će u petak/ Foto: D. Kirin
Galerija
Svečano otvorenje nove biste bit će u petak/ Foto: D. Kirin

Deset godina nakon krađe ponovno postavljena bista Slavka Kolara u Čazmi

U povodu 130 godina rođenja Slavka Kolara, naša Gradska knjižnica pripremila je knjigu o ovom književniku po kojem i nosi ime te smo izradili novu spomen bistu koju smo postavili u dvorište Knjižnice, kaže Pirak



Točno deset godina nakon što je ukradena s Gradine, u Čazmi je ponovno postavljena spomen bista književnika Slavka Kolara. Autor je i ovoga puta poznati akademski kipar Stipe Sikirica, a bista je istovjetna prvoj, odnosno izlivena po originalnom kalupu.

Autor nove biste ponovno je kipar Stipe Sikirica/ Foto: D. Kirin
Autor nove biste ponovno je kipar Stipe Sikirica/ Foto: D. Kirin

- Kao što smo i najavili, u povodu 130 godina od rođenja Slavka Kolara, naša Gradska knjižnica pripremila je knjigu o ovom književniku po kojem i nosi ime te smo izradili novu spomen bistu koju smo postavili u dvorište Knjižnice, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Prva bista postavljena 1977.g.

Izrada biste financirana je iz Gradskog proračuna, a stoji oko 100 tisuća kuna. Prema riječima Jadranke Kruljac-Sever, kustosice i dokumentaristice u Centru za kulturu - Gradskog muzeja Čazma, prva bista postavljena je na Gradini 1977. godine, prilikom otvaranja spomen sobe Slavka Kolara u Zavičajnom muzeju u Čazmi.

Otvorenje biste 1977. godine/ Foto: D. Kirin
Otvorenje biste 1977. godine/ Foto: D. Kirin

- Bista je nastala na inicijativu Odbora za izdavanje Sabranih djela Slavka Kolara. Na svečanosti (održanoj vjerojatno oko Kolarova rođendana) su sudjelovali članovi navedenog odbora na čelu sa Zvonimirom Kulundžićem, biografom S. Kolara (Slavko Kolar i njegovo vrijeme, 1977. g.). Također, tom prilikom sudjelovali su i glumci Marija Kohn i Mladen Šerement izvodeći u kinodvorani dijelove Kolarovih dramatiziranih radova, navodi Jadranka Kruljac Sever.

Otvorenje u petak

Svečano otvorenje nove biste bit će ovoga petka, 26. studenog u 11 sati, prilikom promocije knjige Divan užas – izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917.-2021.), čiji je glavni urednik Mario Kolar, a koja će se održati u sklopu Dana Slavka Kolara.

Nova bista izlivena je po originalnom kalupu/ Foto: D. Kirin
Nova bista izlivena je po originalnom kalupu/ Foto: D. Kirin

Podsjetimo, Dani Slavka Kolara kulturna su manifestacija koja se organizira svake godine za Dan knjižnice, odnosno rođendan Slavka Kolara, 1. prosinca. Ovogodišnji Dani Slavka Kolara proteći će u obilježavanju dviju obljetnica. Prva je 130. obljetnica rođenja Slavka Kolara (01.12.1891.), a druga je deseto izdanje Natječaja za kratku priču – satiru Slavko Kolar.