Fotografija: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar organizira izložbu „Biblioteka Vjeverica - Biblioteka uz koju smo odrastali“/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar organizira izložbu „Biblioteka Vjeverica - Biblioteka uz koju smo odrastali“/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Daruvarska knjižnica organizira izložbu knjiga uz koje smo odrastali

Pozivamo sve da dođu i pogledaju koja su to izdanja izašla u 40-ak godina pod bibliotekom Vjeverica, a pogotovo učenike i nastavnike Hrvatskog jezika, kaže Romana HorvatPučka knjižnica i čitaonica Daruvar organizira izložbu „Biblioteka Vjeverica - Biblioteka uz koju smo odrastali“ u periodu od 17. svibnja do 18. lipnja na katu u dvorani knjižnice.

Objavljeno 318 naslova

Izložba je stigla iz zagrebačke Gradske knjižnice autorice Vesne Radošević, inače diplomirane knjižničarke, koja je u dvogodišnjem istraživanju došla do zaključka da je u biblioteci Vjeverica objavljeno 318 naslova u približno 1053 izdanja.

Plakat o održavanju izložbe/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Plakat o održavanju izložbe/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Biblioteka Vjeverica poznata je nešto starijoj generaciji jer su oni lektirne naslove i književnost čitanu u slobodno vrijeme uglavnom čitali iz te biblioteke - istaknula je ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Romana Horvat.

Iz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar izdvojeno je 50-ak naslova unutar knjižničnog fonda/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Iz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar izdvojeno je 50-ak naslova unutar knjižničnog fonda/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

To je biblioteka, namijenjena dječjoj književnosti, poznata od 1957. godine pa do 1998. godine, a u tom periodu promijenila su se tri urednika koja su izabirala naslove koji će se izdati pod istom.

- Ovo je iznimna prilika da se u našem prostoru vidi koji su sve naslovi u tih 40 godina izlazili i koji su tada bili vrlo popularni - kaže Romana Horvat.

Svima poznati naslovi

Inače, to nisu naslovi koji su samo tada bili popularni. Oni izlaze i danas, ali pod drugim izdavačima, a neki od poznatijih su „Priče iz davnina“, „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, „Junaci Pavlove ulice“, „Heidi“, „Vlak u snijegu“, „Bambi“, „Alisa u zemlji čudesa“ i „Pirgo“.

Izložba Vjeverica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Izložba Vjeverica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Svi su čuli za poznatog hrvatskog književnika Grigora Viteza koji se i dan danas nalazi u udžbenicima Hrvatskog jezika i književnosti, a jedan je od prvih urednika te biblioteke - rekla je ravnateljica.

Pet stalaka

Izložba je postavljena obostrano na pet izložbenih stalaka, a iz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar izdvojeno je 50-ak naslova unutar knjižničnog fonda.

Izložba je postavljena obostrano na pet izložbenih stalaka/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Izložba je postavljena obostrano na pet izložbenih stalaka/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Pozivamo sve i male i velike da u radnom vremenu knjižnice dođu i pogledaju koja su to izdanja izašla u tih 40-ak godina pod bibliotekom Vjeverica, a pogotovo škole, učenike i nastavnike Hrvatskog jezika jer će njima to sigurno biti jako interesantno - poziva Romana Horvat.

Nagradna igra

U sklopu izložbe, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, organizira i nagradnu igru za vrijeme trajanja izložbe, a nagrada je besplatno jednogodišnje članstvo u knjižnici. Pitanje nagradne igre postavljeno na Facebook i mrežnoj stranici knjižnice glasi: „Koji je naslov izašao posljednje godine objave u biblioteci Vjeverica, odnosno posljednja knjiga objavljena 1998. godine je pod nazivom…“

- Svatko zainteresiran mora posjetiti izložbu jer se u njoj krije odgovor. Tko prvi odgovori, njegovo je besplatno članstvo - rekla nam je ravnateljica Romana Horvat.