Fotografija: Goran Gatalica s prestižnom nagradom/ Foto: Privatni album
Galerija
Goran Gatalica s prestižnom nagradom/ Foto: Privatni album

Daruvarčanin Goran Gatalica ponovno najbolji na prestižnom haiku natjecanju u Japanu

"Siguran sam da će nagrada Basho, koju sam osvojio po treći put na ovome natječaju, u budućnosti inspirirati i oplemeniti moj kreativni rad novim pjesničkim idejama", kaže Goran GatalicaDaruvarska haiku zvijezda Goran Gatalica ponovno je osvojio prvo mjesto na prestižnom međunarodnom Basho-an haiku natječaju na engleskom jeziku.

Naime, sad već tradicionalnu šestu godinu za redom Basho muzej i Koto-ku Zaklada za kulturu iz Tokija organiziraju ovo natjecanje koje iz godine u godinu privlači interes velikog broja autora haiku poezije i ljubitelja ove japanske forme. Konkretnije, na ovogodišnjem Basho-an haiku natječaju sudjelovali su autori iz 44 zemlje svijeta s ukupno 1768 haiku radom.

Organizatori natjecanja su Basho muzej i Koto-ku Zaklada za kulturu iz Tokija/ Foto: Privatni album
Organizatori natjecanja su Basho muzej i Koto-ku Zaklada za kulturu iz Tokija/ Foto: Privatni album

O najboljim radovima nezavisno su odlučivali Kai Hasegawa (haiku pjesnik, izbornik za haiku kolumnu u časopisu Asahi Shimbun, autor 20-ak knjiga kritike o haiku i profesor na Sveučilištu Tokai), Naoko Fujita (haiku pjesnikinja, glavna voditeljica haiku kruga i časopisa Shurei) te Dhugal J. Lindsay (haiku pjesnik i urednik haiku na engleskom jeziku u novinama The Mainichi).

Nagrada Basho

Svaki je od članova žirija odabrao jedan ponajbolji rad (ukupno tri rada) kojima je pripala Nagrada Basho, te 10 radova za međunarodne pohvale.

U vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji prema izboru Naoko Fujite haiku rad između brda Gorana Gatalice proglašen je najboljim i nagrađen Nagradom Basho.

Izbornica Naoko Fujita komentirala je Gataličin haiku riječima: 

- Kao malene sjemenke nošene vjetrom, pastirska pjesma koja se pjeva u zemlji između brda može doputovati do ljudi koji su daleko. Pjesma, koju pjeva vedar i jasan glas pastira, omogućuje ovim ljudima da osjećaju mir, unoseći dobrotu u njihova srca. Na isti način na koji će sjeme biljke biti odneseno u nove krajeve niknuti i rasti, tako će i pastireva ljubazna duša dospjeti daleko, preko brda i širom svijeta. Zamišljanje velikog svijeta iz nečega tako malog kao što je sjemenka izvrsna je odlika ovog haikua, poručila je.

Izbornica Naoko Fujita/ Foto: Privatni album
Izbornica Naoko Fujita/ Foto: Privatni album

Gatalica, koji je tu nagradu osvojio po treći puta na ovome japanskom natječaju doveo je Hrvatsku na prvo mjesto prema ukupnome broju pobjeda. Ovaj nadareni Daruvarčanin tom je prilikom za japanske medije istaknuo:

Inspiracija za dalje

- Dobiti nagradu kao pjesnik svakako je ne samo najinspirativnija stvar, već i daje značaj kreativnom radu. Siguran sam da će nagrada Basho (koju sam osvojio po treći put na ovome natječaju) u budućnosti inspirirati i oplemeniti moj kreativni rad novim pjesničkim idejama, kazao je Gatalica.

Recimo i to da su uz njega, pohvaljeni i radovi sljedećih autora iz Hrvatske: Dujmović Perica, Ivan Gaćina, Amir Kapetanović i Aljoša Vuković.

Inače, Basho muzej (Koto-ku) u Tokiju smješten je na obalama rijeke Sumida. Ovaj maleni muzej posvećen je životu i djelima velikoga haiku pjesnika Matsua Bashoa, koji je uzdigao haiku formu do velikog književnog žanra. Basho je živio u slamnatoj kolibi negdje u blizini od 1680. godine (iako možda ne baš na ovom mjestu), i ondje je napisao većinu svojih putopisnih dnevnika.

Zemlje sudionice ovogodišnjeg natječaja bile su sa svih kontinenata – Alžir, Argentina, Australia, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indija, Indonezija, Irska, Izrael, Italija, Japan, Kazahstan, Litva, Malezija, Crna Gora, Myanmar, Nepal, Nizozemska, Novi Zeland, Pakistan, Filipini, Poljska, Rumunjska, Rusija, Škotska, Srbija, Singapur, Južna Afrika, Južna Koreja, Španjolska, Šri Lanka, Švicarska, Velika Britanija, Ukrajina i SAD.

Nagrađeni haiku

U nastavku pročitajte nagrađeni haiku Gorana Gatalice. 

između brda

raznesena kao sjeme

pastireva pjesma

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!