Fotografija: Dođite u daruvarsko kino i uživajte u koncertu "Roger Igel Trija" /Foto: Pučko otvoreno učilište Kutina
Dođite u daruvarsko kino i uživajte u koncertu "Roger Igel Trija" /Foto: Pučko otvoreno učilište Kutina

Daruvarčani će večeras u kinu moći uživati u mladom, ali dokazanom "Roter Igel triju"

"Roter Igel trio" čine Tara Horvat, Andrija Šimić i Kosjenka Turkulin, a repertoar seže od klasike do suvremene glazbe. Koncert počinje u 19 sati, a ulaz je besplatanDaruvarčani će ovog petka ponovno imati priliku uživati u komornoj glazbi. Naime u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta koncert će održati "Roter Igel trio", kojeg čine mladi, ali dokazani glazbenici Tara Horvat, Andrija Šimić i Kosjenka Turkulin.

- Roter Igel trio osnovan je 2012. godine, a naziv potječe od imena bečke kavane "Zum roten Igel" koju su često posjećivali mnogi bečki glazbenici i skladatelji. Zajednička ljubav prema komornoj glazbi navela je Taru Horvat (violina), Andriju Šimića (violončelo) i Kosjenku Turkulin (klavir) da osnuju ovaj glazbeni sastav te da zajedničkim snagama otkrivaju bogat spektar literature komorne glazbe. Trio je nastupio na brojnim festivalima i ciklusima klasične glazbe u više hrvatskih gradova, kao na primjer u Zagrebu (Glazbene staze, Salon Očić, Centar za kulturu Dubrava), Rabu (Rapske ljetne večeri), Županji, Sisku, Križevcima, Koprivnici, kazali su o svojim gostima iz Pučkog otvorenom učilišta te dodali da repertoar klavirskog trija Roter Igel seže od klasike do suvremene glazbe.

Dodajmo i to da je koncert zakazan u 19 sati, a ulaz je besplatan za sve posjetitelji.

Tara Horvat

Inače, Tara Horvat violinu je počela svirati s 10 godina pri GU Elly Bašić. Sad već davne 2007. godine upisuje violinu na violinističkom odsjeku međunarodne akademije Incontri col maestro u Imoli (Italija) te od onda pohađa sate kod Pavela Bermana i Maurizia Sciarrette. Muzičku akademiju u Zagrebu, kao prvoplasirana na prijemnom ispitu, upisuje 2008. godine, u klasi izv.prof. Oresta Shourgota, a 2012. godine upisuje diplomski studij, također kao najbolja studentica u generaciji. Od jeseni 2013. godine, u sklopu Erasmus studijske razmjene, studira u klasi prof. Mariane Sirbu u Leipzigu, a 2014. godine upisuje i svoj drugi diplomski studij na istoj akademiji koji završava 2016. godine.

Tara je trostruka državna pobjednica u svojoj kategoriji , a na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojila 11 prvih nagrada od kojih su najznačajnije prva nagrada na Hrvatskom državnom natjecanju 2012. godine, prva nagrada na međunarodnom natjecanju „Musica insieme“ te prva nagrada i nagrada Apsolutnog pobjednika na Međunarodnom natjecanju „Luigi Zanuccoli“ 2010. godine. Dobitnica je i Dekanove nagrade za uspjeh u akademskoj godini 2011/2012. Trenutno živi i radi u Leipzigu kao profesor na muzičkoj školi i slobodni umjetnik.

Andrija Šimić

Andrija Šimić svoje glazbeno školovanje započinje 1998. godine kada upisuje OŠ Ksaver Šandor Gjalski i GU Elly Bašić u klasi prof. Dobrile Berković – Magdalenić. Osam godina kasnije upisuje Klasičnu gimnaziju u Zagrebu te nastavlja školovanje u GU Elly Bašić. Maturirao je 2010 godine, kada upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu u klasi prof. Yevgenya Xaviereffa kod kojeg je i magistrirao 2015. godine te stekao zvanje magistra glazbenih umjetnosti.

Tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim natjecanjima i osvojio brojne nagrade od kojih se ističu prva nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku u disciplini orkestri 2007. godine, kao i prva nagrada na Državnom natjecanju u Opatiji u disciplini kvarteta 2008. godine. 

Od 2012. do 2014. godine honorarno svira u Sarajevskoj filharmoniji, a od 2014. godine sudjeluje na Chamber music festivalu u Sarajevu gdje pohađa radionicu Manhattan string kvarteta. Dugogodišnji je polaznik ljetne škole Uzmah pri čemu je pohađao tečajeve Nikole Ruževića, a ponajviše Gustava Tavaresa. Isto tako, imao je priliku pohađati majstorske radionice Davida Grigoriana i Silvije Sondeckiene, trenutno radi kao nastavnik violončela u GU Elly Bašić.

Kosjenka Turkulin

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell' Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komornu glazbu sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) t

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). 

Kosjenka Turkulin ujedno je i osnivačica je klavirskog trija "Roter Igel", a trenutno radi kao korepetitor gudačkog odjela GU Elly Bašić u Zagrebu.