Fotografija: Ove godine nastupit će 80 mladih harmonikaša/ Foto: Harmonikaški centar
Galerija
Ove godine nastupit će 80 mladih harmonikaša/ Foto: Harmonikaški centar

Daruvar domaćin najboljim harmonikašima: "Dolazi 80 natjecatelja iz Mađarske, BiH i Hrvatske"

Posebno nas veseli što će se nakon dvogodišnjeg online izdanja, natjecanje ponovo održati uživo, kaže Anamarija Nerad



Daruvar će i ove godine biti domaćin natjecanja najboljih klasičnih harmonikaša iz Hrvatske, Mađarske te Bosne i Hercegovina. Naime, nakon dvogodišnje stanke ponovno se vraća Daruvar Accordion Award 2023, kojeg uz pomoć Grada Daruvara, Glazbene škole Brune Bjelinskog i brojnih drugih sponzora organizira Harmonikaši centar.

Prema riječima Anamarije Nerad, predsjednice Povjerenstva za provedbu natjecanja, osim natjecateljskog dijela, dvodnevni program uključuje i brojne edukacije te dva sjajna koncerta.

Edukativna predavanja

- Ovo će biti 13. natjecanje. Prvih deset izdanja natjecali su se harmonikaši iz cijele Hrvatske, a posljednje dvije godine imamo i međunarodni karakter. Posebno nas veseli što će se nakon dvogodišnjeg online izdanja, natjecanje ponovo održati uživo. Kao i svaki put do sada, domaćin će biti Daruvar, kazala je Nerad te nastavila.

Program Daruvar Accordion Award 2023/ Foto: Harmonikaški centar
Program Daruvar Accordion Award 2023/ Foto: Harmonikaški centar

- Ukupno je prijavljeno 80 natjecatelja i 43 mentora, koji će se natjecati u sedam kategorija. Također, širimo sadržaj manifestacije edukativnim predavanjima, koja su otvorenog tipa za širu publiku. Imamo tri predavača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Norveške, a dolazak na ta predavanja najavili su i profesori koji neće biti usko vezani za samo natjecanje. Nadalje, umjesto jednog imat ćemo dva koncerta. U četvrtak, 11. svibnja s počekom u 19 sati koncert će održati Hrvatski komorni orkestar i solisti u crkvi Presvetog Trojstva, dok će idućeg dana u dvorcu Janković s početkom u 19.30 sati nastupiti Jovan Pavlović, kazala je Nerad.

Dokazana imena iz svijeta harmonike

Kako kaže, daruvarska publika za vrijeme manifestacije moći će uživati u doista biranom društvu iz svijeta glazbe.

- Riječ je o eminentnim glazbenicima, koji su svojim trudom i radom izborili svoje pozicije u svijetu harmonike. Drugim riječima, to su glazbenici koji se uz pedagoški rad redovito imaju koncerte te su poznati u harmonikaškim krugovima, pojasnila je Anamarija Nerad.

Kao što smo već rekli, Daruvar Accordion Award 2023. održat će se 11. i 12. svibnja u Glazbenoj školi Brune Bjelinskoga, dvorcu Janković te crkvi Presvetog Trojstva. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!