Fotografija: Foto: Boris Kovačev/CROPIX
Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Dani Ede Murtića u Velikoj Pisanici: "Njegovo nasljeđe prenosimo na buduće generacije"

Ovaj veliki čovjek svojom je strašću prema umjetnosti i istraživanjem novih formi ostavio trajan pečat na hrvatskoj umjetničkoj sceni



Od petka, 3. svibnja pa do ponedjeljka 6. svibnja u Velikoj Pisanici kreću 14. po redu Dani Ede Murtića.

Istaknuti hrvatski slikar modernog i apstraktnog izričaja Edo Murtić rođen je 1921. godine u Velikoj Pisanici, a njegova umjetnička djela obuhvaćaju različite stilove i tehnike, od slikarstva do grafike i murala.

Murtić je svojom strašću prema umjetnosti i istraživanjem novih formi ostavio trajan pečat na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Njegova djela često su inspirirana prirodnim pejzažima, ali su istovremeno oblikovana u prepoznatljivom apstraktnom stilu koji je bio njegov zaštitni znak.

Poziv na promišljanje

Njegova karijera obilježena je brojnim izložbama diljem svijeta te priznanjima i nagradama za svoj rad. Murtićeva umjetnost nije samo estetski užitak, već i poziv na promišljanje, potičući gledatelje da promatraju svijet na novi i dublji način.

Vijenac će na slikarevoj rodnoj kući u Velikoj Pisanici u petak u 11 sati položiti prodekanica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, izv.prof.art Maja Rožman i glavni urednik Vijenca Goran Galić, a o životu i djelu ovog cijenjenog umjetnika govorit će voditelj i koordinator Dana Ede Murtića Milan Bešlić.

Radionica za studente

U ponedjeljak, 6. svibnja, u 11 sati, također ispred rodne kuće Ede Murtića u Velikoj Pisanici održat će se radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti Svečilišta u Zagrebu "Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića" pod mentorstvom akademika Zlatka Kesera i asistentice Gordane Bakić Vlahov, inače izvanredne profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti.

Događaji poput Dana Ede Murtića u Velikoj Pisanici prilika su da se obnovi sjećanje na ovog velikog umjetnika i da se njegovo naslijeđe nastavi prenositi na buduće generacije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!