Fotografija: Predstava je na rasporedu ove subote/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić
Galerija
Predstava je na rasporedu ove subote/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić

Dan sjećanja na žrtve holokausta: "Sutra u Daruvaru besplatno pogledajte predstavu o Anni Frank"

"Nama je u prvom planu isključivo Anna, ono što je ona bila i što je sve proživljavala, dok je ratni kontekst u pozadini", kaže redatelj Matej Safundžić



U Daruvaru će sutra, 27. siječnja biti obiježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim će povodom na Židovskom groblju u Daruvaru u 10 sati biti odana počast svim žrtvama holokausta. 

Nakon toga u već uhodanom terminu kazališne matineje, u 11 sati na rasporedu je predstava Kazališne družine Ivane Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, koja svake godine gostuje na kazališnom festivalu MASKA.

U sklopu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić
U sklopu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić

Ovoga puta u Daruvar stižu s ozbiljnijom predstavom vezanom za obilježavanje sjećanja na žrtve holokausta "Anna" rađene po lektirnom djelu "Dnevnik Anne Frank" u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Slavonski Brodvej i Satiričkim kazalištem mladih Slavonski Brod (SKM).

Bezvremensko djelo

Kultni status dnevnik Anne Frank, više nego literarnoj vrijednosti, duguje pozadini priče, činjenici tko ga je i u kojim okolnostima napisao. To je i razlog zašto je ovo bezvremensko djelo, u kojemu se lome dvije etičke krajnosti, doživjelo niz adaptacija na filmu, pozornici i drugim formama. Jedna od njih je i predstava 'Anna' redatelja Mateja Safundžića.

Plakat/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić
Plakat/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić

- Ta mi knjiga osobno čak nije naročito „sjela“, ali mi se inspiracija javila kad sam, pored knjige, pogledao i neke predstave i filmove. Ali sva su ta djela, na koncu, prerasla u antiratna djela, što je nesporno, međutim, ja sam htio napraviti nešto drugo. Nama je u prvom planu bila isključivo Anna, ono što je ona bila i što je sve proživljavala, dok je ratni kontekst u pozadini, kazao je redatelj, objasnivši u nastavku zanimljiv dramaturški postupak, kojim su svi ostali likovi svedeni na sjene.

Sve se vrti oko lika Anne

- Članovi njene obitelji također su sporedni elementi, pa smo ih prikazali kao sjene. O njima saznajemo iz Anninih zapisa, stoga oni i jesu njena projekcija. Sve se, dakle, u ovoj predstavi vrti oko njena lika. Dušu liku na daskama udahnjuje, na koncu, glumac. To je u ovoj predstavi sjajno odradila Dora Pejić, poručio je Safundžić.

Sve se vrti oko lika Anne/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić
Sve se vrti oko lika Anne/ Foto: Kazališna družina I. B. Mažuranić

Kao što smo već rekli, predstava je na rasporedu sutra, 27. siječnja, s početkom u 11 sati. Dodajmo i to da je riječ o jednoj u nizu predstava u kojoj daruvarski mališani mogu uživati zahvaljujući projektu “Mala škola kulture”, kojega Pučko otvoreno učilište provodi u suradnji s Gradom Daruvarom, a pod pokroviteljstvom Zaklade Hrvatska za djecu. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!