Fotografija: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar omiljeno je mjesto svojih najmlađih članova koji svakodnevno dolaze i posuđuju knjige /Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar omiljeno je mjesto svojih najmlađih članova koji svakodnevno dolaze i posuđuju knjige /Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Četverogodišnja Daruvarčanka Lara u 2020. godini posudila 111 knjiga

U daruvarskoj knjižnici odrasli su najviše čitali "Štićenu osobu" Pavla Pavičića, od stranih "Bratstvo crnog bodeža", a djeca "Sasvim sam popubertetio" Sanje Pilić i "Gregov dnevnik:Rodrick rastura" od stranih autoraIako je 2020. godina za mnoge bila katastrofalna, svijet knjiga svakako nam ju je olakšao. Lockdown i vrijeme kod kuće ljudi su iskoristili za čitanje knjiga koje su ih barem nakratko odmaknule od crnih brojki i loših vijesti.

U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar zbog pandemije je smanjen broj fizičkih posjeta za 50 posto, u proljeće je knjižnica mjesec dana bila zatvorena, a nakon toga je ulazak bio ograničen. Lani je u daruvarskoj knjižnici posuđeno 41.496 knjiga i 2351 jedinica multimedije. 

Smanjio se broj članova

- Povećao se broj posuđene knjižne građe, a smanjila posudba multimedije za 50 posto. Broj posuđene knjižne građe povećao se naročito nakon otvaranja knjižnica u proljeće i u jesen kada se najavljivalo ponovno zatvaranje. Smanjio se broj članova za 164 ljudi. Razlog je zatvaranje knjižnica u ožujku i travnju te neodržavanju igraonica nakon ljeta. Pandemija je smanjila i dolaske i učlanjenja. U jesen u vrijeme obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige nije bilo organiziranog dolaska vrtićke i školske djece, a samim time knjižnica nije bila prioritet obiteljima s djecom. Ujesen nije bilo turističkih posjeta knjižnici i razgledavanja Zlatne Biblije - kaže nam ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Romana Horvat i dodaje kako je daruvarsku knjižnicu lani posjetila ukupno 15.291 osoba. 

Djeca se u knjižnici jako dobro zabavljaju, a pritom nešto i nauče/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Djeca se u knjižnici jako dobro zabavljaju, a pritom nešto i nauče/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Na odjelu za odrasle najviše knjiga pročitala je Željka Jureša, njih 121, zatim Jasminka Ajdić koja je pročitala 109 knjiga i Alenka Miota 97 knjiga. Na češkom odjelu Vlasta Votoupal posudila je 33 knjige, Mirela Halupa 29, a Ina Turek pročitala je 23 knjige.

Što se pak tiče djece, 12-godišnji Ivan Nehvatal može se pohvaliti s 131 pročitanom knjigom u 2020. godini, četverogodišnja Lara Jesenaš posudila je 111 knjiga, a sedmogodišnja Una Vrbka njih 97.

Najmlađi najčitatelji

- Ivan Nehvatal i Lara Jesenaš nekoliko su posljednjih godina najmlađi najčitatelji u našoj knjižnici, a isto tako i Želja Jureša i Alenka Miota na odjelu za odrasle. Najčitaniji domaći autori za djecu su Sanja Polak i Sanja Pilić, a za odrasle Kristian Novak, Marina Vujčić i Marija Jurić Zagorka. Strani pisci za odrasle svake se godine izmjenjuju ovisno o medijskoj najavi pojedinih autora, a žanrovski su najčitaniji trileri - govori ravnateljica Romana Horvat. 

Početkom 2020. godine Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar organizirala je na zahtjev roditelja i učenika besplatne instrukcije iz fizike i matematike za učenike sedmih i osmih razreda. Voditelj je bio Dino Budinjaš, a instrukcije su trajale do zatvaranja knjižnica krajem ožujka 2020. godine.

Vrijedne i kreativne zaposlenice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Vrijedne i kreativne zaposlenice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Knjižnica je nudila različite virtualne programe u vrijeme kada je bila fizički zatvorena za javnost. Veliku promociju knjižnice doživjeli smo angažiranjem osoba iz javnog života da se obrate kratkim video porukama korisnicima knjižnice te čitanjem priča za djecu. Noć knjige organizirali smo potpuno virtualno s različitim kreativnim videima: čitanje priča, nagradni kvizovi za male i velike, preporuke članova čitateljskog kluba knjižnice, virtualna šetnja prostorom knjižnice, promidžbeni video o Zlatnoj Bibliji - ističe Romana Horvat.

Festival zabave

U svibnju 2020. godine iz tiska je izašla knjiga u izdanju Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar "Svitanje nad gradom: kulturni i književni život Daruvara devedesetih godina 20. stoljeća", autora Ilije Pejića, knjižničarskog savjetnika i dugogodišnjeg voditelja matične službe narodnih i školskih knjižnica Bjelovarsko- bilogorske županije.

Lani početkom srpnja u prostoru knjižnice za djecu je organiziran U.D.K. festival- festival zabave, kazališta i pisane riječi koji je u potpunosti financiran od strane Ministarstva kulture. Gostovalo je Kazalište Prijatelj, književnica za djecu Nikolina Manojlović Vračar i mađioničar Vladimir.

Predstava Kazališta Prijatelj u prostorima daruvarske knjižnice/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Predstava Kazališta Prijatelj u prostorima daruvarske knjižnice/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Andersenov tjedan- Andersenov rođendan obilježavamo posljednjeg petka u ožujku uoči Andersenovog rođendana spavanjem djece u knjižnici, no 2020. godine to nije bilo moguće zbog odluka Stožera te smo program izmijenili. Program je u potpunosti financiran od strane Ministarstva kulture te smo ga održali u izmijenjenom obliku ujesen kada smo u listopadu cijeli jedan tjedan bavili se likom i djelom H.CH. Andersena. Djeca su prisustvovala pričaonicama i kreativnim radionicama koje su vodile knjižničarke Danijela i Dea - kaže ravnateljica knjižnice Romana Horvat. 

Knjižničarku Danijelu Marić djeca naprosto obožavaju/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Knjižničarku Danijelu Marić djeca naprosto obožavaju/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

U tjednu uoči ili nakon Dana žena u daruvarskoj knjižnici svake godine pripremaju niz zanimljivih promocija knjiga ili predavanja na tzv. ženske teme. Lani su uspješno organizirali tri promocije knjiga i to od Danijele Martinović, Nastje Kulović i Dalibora Petrinića. Svaku se večer tražilo mjesto više pa su puni elana krenuli u organizaciju Tjedna mozga koji se, nažalost, nije nikada dogodio zbog zatvaranja knjižnica.

Danijela Martinović u daruvarskoj knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Danijela Martinović u daruvarskoj knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige, Pučku knjižnicu i čitaonicu Daruvar posjetila je i naša ugledna književnica neiscrpne energije i sveučilišna profesorica Julijana Matanović koja je tom prigodom promovirala svoju najnoviju knjigu "Djeca na daljinu".

Naša ugledna književnica Julijana Matanović lani je u daruvarskoj knjižnici predstavljala svoju knjigu "Djeca na daljinu"/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Naša ugledna književnica Julijana Matanović lani je u daruvarskoj knjižnici predstavljala svoju knjigu "Djeca na daljinu"/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- S obzirom na okolnosti zadovoljni smo programima i aktivnostima koje smo ostvarili u 2020. godini. Bila je to godina puna izazova i učenja za nas knjižničare kako bismo korisnicima ponudili nove stvari i kako bismo bili prisutni i u vrijeme kada se nismo mogli fizički družiti s korisnicima - zaključuje ravnateljica Romana Horvat i otkriva nam zanimljivu brojku.

Naime, na dan 31. 12. 2020. godine u Pučkoj knjijžnici i čitaonici Daruvar bilo 41.679 knjiga i 4972 jedinica multimedije.

Najčitanije knjige u 2020. godini u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar (isključeni su lektirni naslovi)

Ove su se knjige najviše čitale u Daruvaru/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Ove su se knjige najviše čitale u Daruvaru/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Odrasli:

a) domaći pisci:

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

1. Štićena osoba/ P. Pavličić

2. Ciganin, ali najljepši/K. Novak

3. Rastanci/ M. Gotova

4. Gordana/M. J. Zagorka

5. 50 cigareta za Elenu/M. Vujčić

b) strani pisci:    

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

1.  Bratstvo crnog bodeža/J. R. Ward

2.  Nema je/J. Fielding

3.  Mučna ljubav/ E. Ferrante

4.  Moja sestra, serijski ubojica/B. Oyinkan

5.  Hitlerove kušačice/R. Postorino

Djeca

 a) dječji pisci (hrvatski)     

1.  Sasvim sam popubertetio/S. Pilić

2.  Dnevnik Pauline P./S. Pol

3.  Morski dnevnik Pauline P./S. Pilić

4.  Bilješke jedne gimnazijalke/ N. Mihelčić

5.  Durica: male ljubavi/ I. Bednjanec

b) dječji pisci (strani):

1.Gregov dnevnik: Rodrick rastura/ J. Kinney

2. Gregov dnevnik: nezgoda za nezgodom/ J. Kinney

3. Tom Gates: odlični izgovori/L. Pichon

4. Gregov dnevnik: sumorna stvarnost/ J. Kinney

5. Spirou & Fantasio: strka u Gljivodvoru/ R. Velter

c) slikovnice: 

1. Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju

2. Mirko Bjesomurko

3. Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan

4. Gospodin Iz i gospođa Po

5. Mala kišna kap