Fotografija: Polaznici su bili oduševljeni/ Foto: Inkubator ideja
Galerija
Polaznici su bili oduševljeni/ Foto: Inkubator ideja

Bjelovarčani potpuno oduševljeni radionicom "Od gline do keramike"

Sudjelovali su polaznici svih generacija, a radionicu su vodile Sonja Belamarić i Maja Sočec iz "Soul mates art-a"



U opuštajućoj atmosferi Inkubatora ideja održana je kreativna radionica „Od gline do keramike“. Cilj radionice bio je poticati kreativnost, razmjena znanja i iskustava te svladavanje osnova modeliranja gline. Na radionici je sudjelovalo mnoštvo polaznika svih generacija uz mentorstvo Sonje Belamarić i Maje Sočec iz Soul mates art, koje kontinuiranim edukacijama, tečajevima i radionicama usavršavaju svoje tehnike oblikovanja predmeta iz “blata”.

Svi se nadaju da će se radionica ponoviti/ Foto: Inkubator ideja
Svi se nadaju da će se radionica ponoviti/ Foto: Inkubator ideja

- Na radionici su svi bili opušteni i bez straha od neznanja i pogreške. Prepustili su se kreativi i uživali. Veseli nas iznimno veliki interes za radionicom, kao i činjenica da je među polaznicima bilo djece s roditeljima, jer od najmlađih ponekad i mi nešto naučimo. Vjerujemo da smo mnoge potaknuli da se nastave baviti modeliranjem gline te da ćemo možda imati i klub keramičara u Bjelovaru, jer talenta zaista ima, kazala je Maja Sočec, voditeljica radionice.

Upoznavanje s vrstama i tehnikom

Tijekom radionice svi prisutni upoznati su s vrstama i tehnikama modeliranja gline. Polaznici su modelirali i obrađivali glinu prstima te su se upoznavali s njenim osnovnim svojstvima –  gustoćom, načinima na koji se modelira (savijanje, gnječenje, utiskivanje i prošupljivanje) te s načinom njezinog spremanja i čuvanja kako se ne bi osušila.

Maja Sočec i Sonja Belamarić/ Foto: Inkubator ideja
Maja Sočec i Sonja Belamarić/ Foto: Inkubator ideja

- U vremenu kada smo svi izolirani i sami u svojim domovima, Inkubator ideja i ova radionica su nam poslužili kao izvrsno mjesto za izražavanje svoje kreativnosti. Bilo je zabavno, opušteno mi polaznici stvorili smo odličnu suradnju i atmosferu. Sonja i Maja su bile odlične voditeljice te su nam svojim bogatim iskustvom i znanjem pomogle ostvariti ono što smo mi zamislili, istaknula je Marija Vadljević, polaznica radionice.

Sudjelovali su polaznici svih generacija/ Foto: Inkubator ideja
Sudjelovali su polaznici svih generacija/ Foto: Inkubator ideja

Radionica je provedena vrlo uspješno i polaznici su se aktivno uključili u rad te su izrazili želju za ponovnim organiziranjem sličnih aktivnosti, kao i za nastavkom ove radionica.

Mjesta popunjena u tri dana 

O iznimno velikom interesu govorila je Alenka Rogić, voditeljica Inkubatora ideja.

-  U svega tri dana popunili smo predviđena mjesta za radionicu te smo imali i listu za čekanje. Iznimno veliki interes nas nije iznenadio budući da građani nemaju često priliku sudjelovati na ovakvim radionicama. Nastojali smo omogućiti onima koji žele raditi s glinom da se u tome napokon i okušaju, s time da ne moraju nabavljati svoj materijal. Htjeli smo ponuditi građanima da oblikovanjem gline, kao jednim od najstarijih zanata u povijesti koji je i do dan danas aktualan, u Inkubatoru ideja kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme, zaključila je Rogić.

Mjesta su se popunila u rekordnom periodu/ Foto: Inkubator ideja
Mjesta su se popunila u rekordnom periodu/ Foto: Inkubator ideja

Podsjetimo, Inkubator ideja rezultat je istoimenog EU projekta čiji je nositelj Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva. Riječ je o coworking  prostoru koji, osim što pruža mjesto za rad i učenje svima kojima je to potrebno, organizira društvena događanja različitih tematika u kojima se predstavljaju inspirativni pojedinci u zajednici.

Ulaz na sva događanja u Inkubatoru ideja je slobodan, a raspored i najave evenata možete pratiti na Facebook ili Instagram stranici Inkubatora ideja.