Fotografija: Pogrešna uporaba pirotehnike često ima za posljedicu ranjavanje/Foto: Damir Skomrlj/Novi list /CROPIX
Pogrešna uporaba pirotehnike često ima za posljedicu ranjavanje/Foto: Damir Skomrlj/Novi list /CROPIX

ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE Zbog pirotehnike jedno dijete ostalo bez šake, drugo bez oka

Policija je zabilježila tri slučaja u kojima su osobe teško ozlijeđene, od ukupno 19 osoba koje su zbog pirotehnike tražile liječničku pomoćOperativna akcija „Mir i dobro“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, provodila se od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine. 

Iako već svima "na uši" izlaze konstantna upozorenja kako je pirotehnika opasna i kako nije potrebna da bi se dobro zabavilo i proslavilo tijekom blagdana, svake godine neki to nauče na teži način. Problem je što su to često djeca, a činjenica je da djeca ne smiju kupovati pirotehniku pa nije teško zaključiti "odakle vjetar puše", odnosno, tko je (ne)odgovoran u cijeloj ovoj zabrinjavajućoj priči. 

Najstrašniji slučajevi

Tako je policija tijekom akcije zabilježila čak tri slučaja u kojima su osobe teško ozlijeđene, od ukupno 19 osoba koje su zbog pirotehnike morale potražiti liječničku pomoć. 

Dva najstrašnija slučaja bila su u Slavoniji i na sjeveru Hrvatske. Djetetu mlađem od 14 godina s područja Osijeka morala je biti amputirana šaka zbog uporabe pirotehnike, maloljetnik iz Čakovca izgubio je oko, a punoljetnik s područja Vinkovaca je prostrijeljen

Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađih od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba.   

U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su 69 komada oružja,  7178 komada streljiva, 1,27 kg eksploziva, 17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i 5695 komada pirotehničke galanterije.

Zabilježena su dva propucavanja stanova, dva propucavanja kuća, osam propucavanja automobila i tri slučaja propucavanja drugih objekata.

Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva, izvijestio je MUP.

Porast broja ozljeda i prekršaja

Žalosno je što su te brojke porast u odnosu na lanjsku "sezonu" pucanja na sve strane kako bi se proslavilo, unatoč svim preventivnim akcijama koje se uvijek provode. Tako je tijekom blagdana 2022./2023. bio najmanji dosad zabilježen broj ozlijeđenih, dvoje teško i četvero lako, no i te su sezone u oba slučaja teško ozlijeđena djeca. 

Također, tada je evidentirano 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva što je značajno manje nego tijekom ovih blagdana.

- Podsjećamo kako je i dalje u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje, osim što možete predati ilegalno oružje bez sankcija, možete predati i zabranjena pirotehnička sredstva koja eventualno imate u svom posjedu - zaključuje MUP. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!