Fotografija: U autobusu je bilo 20-ak djece/Foto: Facebook
U autobusu je bilo 20-ak djece/Foto: Facebook

Vozač školskog busa koji je jučer sletio kod Čazme opet za volanom. Roditelji: "Ogorčeni smo!"

U Čazmatransu brane svog vozača i tvrde da je riječ o iskusnom radniku s kojim dosad nije bilo problema. Roditelji pak, s druge strane, tvrde da su se djeca i prije žalila na vozače školskih autobusaIako će se njihov vozač suočiti s kaznenom prijavom zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom teške tjelesne ozljede, Čazmatrans Promet čvrsto stoji iza 55-godišnjaka koji je u ponedjeljak autobusom punim školske djece sletio s ceste kod Siščana. 

Štoviše, on je u utorak normalno radio. 

"Izbjegavao je drugo vozilo"

Potvrdio nam je to direktor tvrtke Dražen Pavlović rekavši kako je iznenađen što policija uopće želi prijaviti njegovog zaposlenika. Podsjetimo, Čazmatransov autobus koji prevozi učenike sletio je u ponedjeljak nešto iza podneva u jarak u Siščanima, naselju nedaleko od Čazme. Vozač je policiji ispričao da je izbjegavao drugo vozilo koje mu je "sjeklo" zavoj. U autobusu je bilo dvadesetoro školaraca od čega je dvoje ozlijeđeno. Najteže je stradala djevojčica kojoj je slomljena potkoljenica, ali je puštena na kućno liječenje. 

- Naš zaposlenik ima 31 godinu iskustva. Autobuse vozi od 24. godine života. Petnaest godina radio je za zagrebački ZET. Uzeta mu je krv, nije bio pod utjecajem alkohola. Autobus je poslan na izvanredni tehnički pregled gdje je utvrđeno da je potpuno ispravan, stoga nema nikakvog razloga da ne stojimo iza svog vozača i nema prepreka da on normalno nastavi raditi - kaže direktor Pavlović. 

Prema policijskom izvješću, do nesreće je došlo jer se vozač nije držao dovoljnog razmaka od desnog ruba ceste, te je zahvatio rubnik i sletio u putni jarak. Prema Pavloviću, to je jedino što je i mogao učiniti. 

"Reagirao je instinktivno"

- Što je trebao kada je vidio da mu iz suprotnog smjera dolazi drugo vozilo? Zabiti se u njega, prvi brzini od 40, Caddy dolazi sa 70, eto udara od 110 kilometara na sat!? Ubiti čovjeka, sebe ili neko dijete!? Reagirao je instinktivno. Zašto policija dosad nije pronašla bijeli Caddy koji mu je dolazio ususret? Nije mi jasno za što će ga točno prijaviti, u kojem zakonu piše, a ja sam prometne struke, da postoji propisan razmak od rubnika? - bio je pun pitanja jučer direktor Pavlović. 

Roditelji djece zgroženi su takvim izjavama, kao i činjenicom da vozač dan nakon nesreće normalno radi. 

- Nazvao sam prometni ured u Čazmi i pitao je li to istina. Rekli su da je i pitali me u čemu je problem? Počeli su prostačiti, rekli su mi da ne širim laži i da im je policija savjetovala da nas sve tuže za klevetu - ispričao nam je otac dvoje djece iz autobusa Tomo Gregorek. 

Njegova supruga Ivana kaže kako je njezin sin, učenik prvog razreda, prošao neozlijeđen samo zahvaljujući pribranosti učenice šestog razreda koja je sjedila uz njega u prvom redu. 

Djeca protiv riječi vozača

- To je djevojčica koja je ozlijeđena, ima istegnuće vrata i nosi ovratnik. Divim joj se jer je, kad su počeli slijetati, čvrsto primila moje dijete i držala ga - ispričala nam je Ivana Gregorek. Kaže kako joj je drugi sin, učenik četvrtog razreda, bio nekoliko redova dalje. Udario je o sjedalo ispred i natukao rame, u bolovima je. Svog sina koji je sjedio u prvom redu pitala je što se dogodilo, rekao joj je da se vozač sagnuo po torbicu ispod sjedišta. Isto joj je potvrdila i ozlijeđena učenica šestog razreda. Oboje su to vidjeli jer su bili odmah do vozača, dok drugo vozilo nisu vidjeli. Pita se zašto nitko ne razgovara s djecom, već se u obzir uzima samo izjava vozača. 

- Djecu su danas posjetile pedagoginja i psihologinja. U strahu su. Moji su danas pješice išli u školu. I prije su se djeca žalila na ponašanje njihovih vozača. Puše u autobusu, naglo kreću prije nego što su djeca uspjela sjesti, zatvaraju vrata dok su im torbe još vani, bilo je svega... - kaže dodajući da su se Čazmatransu žalili ali odgovora nikad nije bilo. 

Pavlović opovrgava tvrdnje roditelja, koji su svoje ogorčenje izrazili na društvenim mrežama, kako je vozač skrivio nesreću jer se sagnuo kako bi podigao torbicu koja mu je ispala, pa je zbog trenutka nepažnje izgubio nadzor nad vozilom.

Ide kaznena prijava

- To nije i ne može biti točno jer se radi o iskusnom vozaču. S djecom često ima problema, baš i na toj relaciji prema Siščanima, znaju raditi nered u autobusu, vozač mora biti vrlo oprezan - kaže. Dodaje kako su velik problem i lokalne ceste koje su preuske. 

- I prije nekoliko dana mi je jedan autobus umalo završio u grabi. Vozači nam se suočavaju s vrlo opasnim situacijama u manjim naseljima oko Čazme, poput Zdenčeca, Mikleuša... Pred njega izađe ogroman traktor, vozi ga 18-godišnjak, ali smije jer je to radni stroj... Ceste su preuske, to nitko ne rješava - kaže Pavlović. 

Roditelji i djeca tvrde jedno, Čazmatrans drugo, ali policiji je sve to zapravo svejedno. Činjenice su da je vozač sletio, da je pritom jedna djevojčica teško ozlijeđena i da se to naziva kazneno djelo izazivanja prometne nesreće s teškom ozljedom. Sve ostalo utvrdit će se u sudskom postupku.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!