Fotografija: Abel Car, voditelj odjela za obradu kriminaliteta/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Abel Car, voditelj odjela za obradu kriminaliteta/ Foto: Deni Marčinković

VIDEO Policija u 2021. najviše droge zaplijenila na području Bjelovara, Daruvara i Čazme

U posljednjih 30 dana najviše marihuane zaplijenjeno je na čazmanskom području koje je pogodno za uzgoj zbog velikog broja potoka i rijeka na neobrađenim zemljištima
U nešto više od dva tjedna na širem području Bjelovara i Čazme policijski su službenici pronašli i oduzeli pozamašne količine droga, ponajprije nasade indijske konoplje, odnosno marihuane, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije.

<p>Procjenjuje se da će nakon sušenja zaplijenjena količina dosezati 30 kilograma/ Foto: Deni Marčinković</p>

Procjenjuje se da će nakon sušenja zaplijenjena količina dosezati 30 kilograma/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima Abela Cara, voditelj odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije PU bjelovarsko-bilogorske, u razdoblju od 23. rujna do 8. listopada, prilikom pet pretraga domova i drugih prostora zaplijenjeno je 240 stabljiki indijske konoplje, 2,5 kilograma cvjetnih vrhova marihuane, dva kilograma polusuhe obrane marihuane te oko dva grama amfetamina.

Unajmljena kuća

- Čak 112 biljaka indijske konoplje pronađeno 23. rujna na posjedu u vlasništvu 70-godišnjaka iz okolice Bjelovara, dok je u kući pronađeno kilogram i pol marihuane. Na istoj adresi 8. listopada ponovno je izvršena pretraga prilikom koje je kod 30-godišnjaka, koji koristi navedenu kuću, pronađeno kilogram cvjetnih vrhova te četiri indijske konoplje u polusuhom stanju. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja za oba kaznena djela počinitelj je uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama priveden pritvorskom nadzorniku, poručio je Abel Car.

Pogledajte video velike količine zapljenjene marihuane:

<p>Zaplijenjene stabljike indijske konoplje/ Foto: Deni Marčinković</p>

Zaplijenjene stabljike indijske konoplje/ Foto: Deni Marčinković

Zadnjeg rujanskog dana policija je temeljem sudskog naloga izvršila pretragu doma i drugih prostorija na širem čazmanskog području i tom prilikom pronašla 110 biljaka indijske konoplje, koja je bila zasađena u kukuruzištu. Car je dodao i to da su 5. listopada također na području Čazme izvršili pretres i doma u vlasništvu 30-godišnjaka kod kojeg su pronašli pet stabljiki indijske konoplje, dva kilograma suhe i polusuhe marihuane te manju količinu amfetamina, a još nekoliko pretresa obavili su i na bjelovarskom području.

Glavni dileri

- Sve navedene aktivnosti slijed su dovršenih kriminalističkih istraživanja nad više osoba, a počinitelji su kazneno prijavljeni. Među ostalima, ovdje je riječ i o počiniteljima za koje procjenjujemo da su nositelji kriminalnih aktivnosti nabavljanja i distribuiranja droge na širem bjelovarskom području, koje smo nakon prijave predali pritvorskom nadzorniku, istaknuo je voditelj odjela za obradu kriminaliteta te dodao da su pored marihuane prodavali i najteže vrste droga poput kokaina, amfetamina i extasyja.

<p>Gram marihuane u prosjeku stoji 100 kuna, tvrde iz policije/ Foto: Deni Marčinković</p>

Gram marihuane u prosjeku stoji 100 kuna, tvrde iz policije/ Foto: Deni Marčinković

Na konferenciji se moglo čuti i to da je od početka godine pa sve do 23. rujna detektirano 67 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te je podignuto 15 optužnih prijedloga. 

- U tom periodu zaplijenili smo nešto više od tri kilograma marihuane, 11 stabljiki indijske konoplje, 590 grama amfetamina, 34 grama kokaina 1248 tableta extasy te 10 grama metamfetamina. Najviše kaznenih djela zabilježeno je na području Bjelovara, njih 42, zatim 11 na području Daruvara te 6 na području Čazme. 

<p>Abel Car, Darko Orak i Saša Đorđević/ Foto: Deni Marčinković</p>

Abel Car, Darko Orak i Saša Đorđević/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da je zamjenik načelnika PP Čazma Darko Orak istaknuo da posljednjih godina bilježe velike rezultate u otkrivanju počinitelja ovih kaznenih djela.

- Čazmansko podneblje pogodno je za uzgoj indijske konoplje zbog velikog broja potoka i rijeka, a ujedno i velikih površina neobrađenih područja. Moram naglasiti da nam je u zapljeni pomogla i odlična suradnja građana, a istim principom ćemo se voditi i dalje.