Fotografija: Očevid su obavili policajci iz Daruvara/Foto: Željko Puhovski/CROPIX (ilustracija)
Očevid su obavili policajci iz Daruvara/Foto: Željko Puhovski/CROPIX (ilustracija)

PREOKRET Nesreću u Dežanovcu nije skrivio otac nego sin koji je pobjegao s mjesta nesreće

Iako je otac nakon nesreće policajcima rekao da je on vozio, oni su istragom utvrdili da je lagao kako bi zaštitio svog sinaDaruvarski policajci otkrili su kako prometnu nesreću koja se u četvrtak oko 21.15 sati dogodila u Dežanovcu, nije skrivio otac, nego njegov 25-godišnji sin koji je nakon sudara pobjegao s mjesta događaja.

Naime, kako smo neslužbeno doznali, policajcima je bila sumnjiva priča osoba iz vozila bjelovarskih registracija koje je izlaskom iz oštrog zavoja prešlo na suprotnu prometnu traku i udarilo u prednji dio osobnog automobila daruvarskih registracija kojim je upravljao 73-godišnji muškarac. Automobil bjelovarskih registracija se zarotirao na kolniku, dok je automobil daruvarskih registracija od siline udarca odbačen van kolnika.

Preuzeo odgovornost

Nakon detaljnog pregleda vozila, ali i imajući u vidu ozljede koje su u nesreći zadobili 65-godišnji muškarac i 22-godišnji mladić, policajci su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da auto nikako nije mogao voziti 65-godišnji muškarac već netko drugi. Istragom je utvrđeno da je auto vozio njegov 25-godišnji sin kojeg je otac, očito, želio zaštititi pa je svu odgovornost preuzeo na sebe.

Kako smo ranije izvještavali, u nesreći je teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio 73-godišnjak iz vozila daruvarskih registracija koji je vozilom hitne medicinske pomoći iz Daruvara prevezen na pružanje liječničke pomoći u Opću bolnicu Bjelovar.

Njegovo je stanje od trenutka prijema u bjelovarsku bolnicu bilo teško, no stabilno. Odmah je operiran, a sutradan je opet završio na operacijskom stolu. 

Prošao tri operacije

U petak su nam u bjelovarskoj bolnici rekli kako 73-godišnji muškarac ima višestruke prijelome rebara, ozljedu slezene i dijafragme, prijelome lijeve natkoljenice i desne podlaktice. Noć nakon prve operacije proveo je stabilno, ali na aparatu za disanje. Drugom operacijom pokušao se mobilizirati prijelom na nozi nakon čega je vraćen u jedinicu intenzivne njege na daljnje liječenje.

- Pacijent je ovog trenutka u stabilnom stanju, a danas je podvrgnut još jednom operacijskom zahvatu na desnoj ruci kako bi se stabilizirao prijelom. I dalje je na aparatu za disanje, ali očekujemo da bi ga uskoro mogli odvojiti od aparata, ako ne bi bilo nekih nepredviđenih situacija - kazao nam je danas doktor Igor Žigman, voditelj Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Bjelovar.

Otac neće odgovarati

65-godišnjak i njegov 22-godišnji putnik, inače prijatelj 25-godišnjeg vozača, su nakon nesreće vozilom hitne medicinske pomoći iz Grubišnog Polja prevezeni u Opću županijsku bolnicu Pakrac gdje je utvrđeno da je 65-godišnjak zadobio lakše tjelesne ozljede, dok je 22-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život.

Policija je nakon kriminalističkog istraživanja protiv 25-godišnjeg sina podnijela kaznenu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 227. Kaznenog zakona.

Iako bi bilo logično kako bi otac trebao kazneno odgovarati za pomaganje u počinjenju kaznenog djela, to se ipak neće dogoditi jer prema našem Zakonu, osobe koje su u krvnom srodstvu za to kazneno djelo ne mogu biti prijavljena. 

Isto tako, kada ovaj slučaj dođe do suda, otac može iskoristiti i tzv. blagodat nesvjedočenja i na taj način još malo pomoći svom sinu.